Sesiune de premiere azi, la Tulcea, în cadrul Ședinței Festive a Colegiului Prefectural

Azi, 22 noiembrie 2022, de la ora 10, la Sala Mihail Kogălniceanu s-a desfășurat Ședința Festivă a Colegiului Prefectural, în cadrul căreia a avut loc o sesiune de premiere pentru aportul adus la identitatea durabilă a județului Tulcea, intitulată Oameni pentru natură, oameni pentru Dobrogea.

Au fost premiați profesorul Eugen Petrescu, pentru contribuția la cunoașterea, cercetarea și conservarea păsărilor și a mediului înconjurător din Delta Dunării, artistul vizual Mircea Bezergheanu, pentru activitatea de promovare a valorilor naturale, umane și culturale ale Dobrogei, artistul vizual Mihai Baciu, pentru promovarea tezaurului natural Delta Dunării, precum și Institutul Național de Cercetare, Dezvoltare Delta Dunării, pentru onoare și excelență în cercetare, conform unui comunicat de presă emis de Prefectura Tulcea.

Potrivit celor declarate de prefectul județului, Alexandru Dan Munteanu, astfel de persoane ce promovează delta și Dobrogea merită toată aprecierea noastră:

”… ne-am propus să ne îndreptăm atenția și spre o altă sferă de oameni, oameni care necondiționat și-au canalizat toată munca și atenția pentru a arăta unei lumi întregi bogățiile naturale ale Dobrogei și ale Deltei Dunării. Așadar, astăzi avem alături de noi trei persoane care au contribuit prin munca lor la promovarea și valorificarea a tot ce are mai frumos Delta Dunării și Dobrogea.
Oamenii, locurile, plantele, păsările și animale au constituit o sferă majoră de interes pentru cei a căror muncă și profesionalism am hotărât să le premiem. Sigur că mai avem persoane care promovează și valorifică frumos și profesionist tot ce reprezintă Delta și Dobrogea, și îmi doresc ca în viitor să organizăm cât mai multe astfel de întâlniri, pentru a le arăta toată aprecierea noastră”,
a precizat prefectul Alexandru Dan Munteanu.

În deschiderea evenimentului, prefectul județului Tulcea a subliniat cât de important este ca comunitățile să se adapteze la schimbările climatice, lucru ce se poate realiza prin implementarea proiectului NEVERMORE :

”Astăzi o să avem un alt fel de Colegiu Prefectural, unul festiv. Vom vedea cât de importante sunt schimbările climatice și măsurile privind gestionarea deșeurilor. Tot astăzi vom prezenta și proiectul NEVERMORE (New Enabling Visions and tools for End-useRsand stakeholders thanks to a common Modeling fRamework towards a climatE neutral and resilient society) – pentru o comunitate adaptabilă la schimbările climatice, un proiect aflat în implementare în cadrul Instituției Prefectului”,

a precizat prefectul Alexandru Dan Munteanu.

Daniela Petroschi, consilier superior în cadrul Instituției Prefectului a făcut o scurtă prezentare a proiectului NEVERMORE, finantat prin programul Orizont Europa al Comisiei Europene -HORIZON-CL5-2021-D1-01 (Climate sciences and responses):

„Obiectivul principal al proiectului NEVERMORE este de a contribui la o mai bună înțelegere de către factorii locali de decizie, a interacțiunilor dintre politicile de atenuare și reziliență la schimbările climatice, de a contribui la furnizarea de politici, tehnică și recomandări solide, în sprijinul consolidării unei comunități adaptabile în fața riscurilor schimbărilor climatice.

 Una dintre cele mai importante consecințe ale încălzirii globale o reprezintă creșterea amplorii și frecvenței fenomenelor meteorologice severe, asociate cu temperatura aerului și precipitațiile atmosferice generate de creșterea umidității atmosferice și instabilitatea atmosferică asociată.

Schimbările climatice au implicații majore pentru alimentarea cu apă, scurgerea râurilor, agricultură și dezvoltarea vegetației naturale.

Autoritățile publice au datoria de a aduce evoluția digitala și rezultatele cercetării științifice aproape de comunități, pentru a contribui la îmbunătățirea calității vieții”,

a precizat Daniela Petroschi, consilier superior.

(sursă info și foto : comunicat de presă Prefectura Tulcea)

Leave a Reply

Close Menu