Cele 3 motive pentru care ambasadorul Elveției în România a venit la Tulcea

30 aprilie 2024 | Actualitate
Cele 3 motive pentru care ambasadorul Elveției în România a venit la Tulcea

Cele 3 motive pentru care ambasadorul Elveției în România a venit la Tulcea

Azi, 30 aprilie, ambasadorul extraordinar si plenipotențiar al Confederației Elvețiene în România, E.S. Massimo Baggi, a fost în județul nostru, într-o vizită oficială și potrivit celor declarate de acesta la întâlnirea oficială ce a avut loc la sediul Consiliului Județean Tulcea, cele 3 motive pentru care a ajuns la Tulcea sunt frumusețea județului, importanța sa din punct de vedere strategic și succesul în ceea ce privește „implementarea proiectelor finanțate în cadrul contribuției elvețiene“, conform unui comunicat de presă emis de Consiliului Județean Tulcea.

„Am venit în județul Tulcea din trei motive: pentru că mi s-a spus că este cel mai frumos județ din România, pentru că județul Tulcea este din ce în ce mai important din punct de vedere strategic pentru România și pentru Europa, dar și pentru că Tulcea constituie un model de succes în ceea ce privește implementarea proiectelor finanțate în cadrul contribuției elvețiene“,
a explicat ambasadorul Elveției în România, E.S. Massimo Baggi, subliniind importanța cooperării dintre cele două state și insistând asupra deschiderii unei noi linii de finanțare disponibilă pentru România.

O primă contribuție elvețiană a fost în valoare de 1 miliard de euro (pentru 10 state din Uniunea Europeană), iar Parlamentul Elveției a aprobat o a doua contribuție similară : tot în valoare de 1 miliard de euro (pentru același număr de state).

Dacă la nivelul primului mecanism de finanțare a unor investiții în România, suma alocată statului nostru a fost de 180 milioane de euro, pentru această a doua contribuție suma alocată este 220 milioane de euro (la care se adaugă o cofinanțare a României, în valoare de 15-40%), valoarea totală a investițiilor urmând să ajungă la 250 de milioane de euro.

Mai mult, la nivel guvernamental a fost luată decizia ca mai bine de jumătate din această sumă să fie investită în afara Bucureștiului, astfel încât județele ar putea fi beneficiare ale unor proiecte deosebit de importante în domenii precum sănătate, eficiența energetică, infrastructură etc., după cum a menționat Ambasadorul Elveției în România.

„Diferența dintre primul mecanism de investiții și cel actual este că acum programele vor fi gestionate la nivelul României. Mai exact, dumneavoastră propuneți proiectele, dumneavoastră le implementați și le plătiți, iar noi rambursăm sumele“, a subliniat E.S. Massimo Baggi, insistând ca județul Tulcea să facă eforturi pentru accesarea acestor sume disponibile pentru România.

În cadrul întâlnirii oficiale, reprezentanții județului Tulcea : președintele Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu, prefectul județului Tulcea, Alexandru Dan Munteanu și administratorul public al municipiului Tulcea, Nicolae Bibu, au vorbit despre potențialul județului nostru, dar și despre posibilitatea accesării fondurilor necesare pentru o serie de investiții în județul Tulcea.

CJ Tl vizita ambasafor Elvetia apr 24 grup

Astfel, președintele Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu, a mulțumit reprezentantului Ambasadei Confederației Elvețiene în România pentru proiectele derulate la nivelul județului Tulcea, printre care se numără și trei centre comunitare medico sociale de la Luncavița, Maliuc și Beștepe, finanțate în cadrul primei contribuții elvețiene.

„Doresc să vă asigur că județul nostru se va regăsi printre unitățile administrativ teritoriale care vor solicita investiții în cadrul programelor propuse de dumneavoastră. Din câte înțeleg, vorbim despre o acțiune similară accesării de fonduri pentru proiecte, iar aici putem să vă spunem că suntem un județ cu o mare experiență în domeniu. Vă garantez că vom face tot ce este posibil astfel încât să putem accesa fondurile puse la dispoziția României în acest context“,
a transmis președintele Horia Teodorescu.

(sursă info și foto : comunicat de presă CJ Tulcea)

Alte Articole

Apelul ISU Tulcea, după ce un turist a fost luat de apele Dunării

Apelul ISU Tulcea, după ce un turist a fost luat de apele Dunării

13 iunie 2024

Un bărbat de 48 de ani, din localitatea Sfântu Gheorghe din județul Covasna, în timp ce se afla la pescuit pe malul brațului Sf. Gheorghe a dispărut în apele Dunării…

CISTESTE MAI MULT
Bilantul ARBDD, la finalul prohibiției generale din acest an

Bilantul ARBDD, la finalul prohibiției generale din acest an

13 iunie 2024

Prohibiția generală pentru pescuitul în scop comercial, recreativ/sportiv și familial pe teritoriul RBDD, stabilită pe o durată de 60 zile, este absolut necesară pentru a permite reproducerea naturală a resursei…

CISTESTE MAI MULT