Stiri din tulcea

Elevii au publicat o scrisoare deschisă adresată candidaților la alegerile locale din acest an

30 aprilie 2024
Elevii au publicat o scrisoare deschisă adresată candidaților la alegerile locale din acest an

Elevii au publicat o scrisoare deschisă adresată candidaților la alegerile locale din acest an

În contextul în care alegerile locale sunt un moment crucial pentru a pune educația pe agenda publică și a candidaților, având în vedere starea actuală a sistemului – subfinanțare, schimbarea Legii învățământului preuniversitar, incertitudinea elevilor legată de viitorul lor profesional și multe altele, Consiliul Național al Elevilor a lansat o scrisoare de angajament pentru candidații la alegerile locale ce vor avea loc pe data de 9 iunie 2024, potrivit informațiilor transmise de Consiliul Judeţean al Elevilor Tulcea .

Este vorba de Campania „Alegeri locale, priorități clare: educație pentru viitorul nostru!” , ce revine în 2024, și prin care se solicită ca viitorii decidenți să se angajeze să prioritizeze educația în posibilul mandat, asumându-și îndeplinirea celor 21 de obiective prezentate în scrisoare.

Elevii ne invită să accesăm site-ul dedicat acestei inițiative (alegeri-locale.consiliulelevilor.ro) pentru a vedea conținutul scrisorii si pentru a afla care sunt liderii politici și candidații la alegerile locale care au ales să își orienteze acțiunile în beneficiul elevilor din România.

Acestea sunt câteva dintre solicitările elevilor pe care candidații la alegerile locale ar putea să le aplice și să le respecte :

Solicităm demararea de proiecte și acțiuni menite să scadă abandonul școlar de pe raza localității, pentru ca numărul de aproape 4.500 de elevi de clasa a VIII-a care au abandonat școala în 2023, echivalentul a 178 de clase cu câte 25 de copii, să scadă semnificativ.
Solicităm să sprijiniți proiecte ale școlilor, elevilor, profesorilor, părinților și ale organizațiilor neguvernamentale cu activitate în domeniul educației.
Solicităm să militați pentru o educație incluzivă de calitate la nivelul localității, iar prin activitățile educative și culturale derulate de autoritatea publică locală, să facilitați accesul pentru toți elevii, prin mecanisme și instrumente menite să asigure participarea și pentru elevii cu dizabilități. Interzicerea participării elevelor la orele de curs pe bază de gen este inacceptabilă, iar cazul de la Bihor trebuie să ne amintească acest lucru.
Solicităm să modernizați internatele și cantinele școlare din raza localității, în așa fel încât tragedia de la liceul Odorheiu Secuiesc să nu se mai repete.
Solicităm să promovați programe de prevenire a sarcinilor nedorite şi a maternităţii timpurii în rândul elevilor, în așa fel încât să nu mai fie și alte județete ca și Mureș, cu 931 de cazuri de mame adolescente. Concret, din 749 de mame cu vârsta sub 15 ani, 29 sunt deja la a doua naștere și cele mai multe sunt din acest județ.
Solicităm să vă asigurați că elevii beneficiază de gratuitate, în condiţiile legii, la serviciile publice de transport public local, inclusiv metropolitan şi judeţean, rutier, naval, cu metroul, pe tot parcursul anului şcolar, în conformitate cu toate prevederile în vigoare. Elevii navetiști nu trebuie să fie în situația de a plăti sume colosale doar pentru a putea participa la orele de curs, așa cum se întâmplă în județul Hunedoara, unde elevii cu o situație financiară precară au fost nevoiți să meargă pe jos kilometrii pentru a putea beneficia de educația „gratuită” sau chiar să nu mai meargă la școală decât de două ori pe săptămână deoarece nu-și permiteau biletul de autobuz.
Solicităm să demarați proiecte și acțiuni menite să crească rata literației în comunitate, iar în acest mod să scadă și rata analfabetismul funcțional, dușmanul cel mai mare al societății de astăzi. Cifrele arată că performanța elevilor de 15 ani, aflați aproape de finalizarea învățământului obligatoriu, este pe penultimul loc în Uniunea Europeană. De asemenea, nu mai dorim să fim din nou în situația de a fi codași la testele PISA, iar acest lucru se poate schimba doar printr-un efort comun.
Solicităm să luați măsuri reale pentru a proteja elevii de pericolul consumului de droguri, să susțineți proiectele cu acest scop și să demarați acțiuni menite să scadă rata, atât a consumului, cât și a traficului de droguri. Ținând cont de numărul îngrijorător de consumatori din rândul tinerilor și de tragediile frecvente, ne dorim implementarea unor programe de sprijin care să îi susțină în parcursul lor de recuperare.

(surse info, foto : alegeri-locale.consiliulelevilor.ro, fb cje.tulcea)