„Tinerii și Biblioteca” – un proiect-invitație la cultură

Conferința de lansare a proiectului „Tinerii și Biblioteca”, realizat în parteneriat de organizaţia „Celisea” Tulcea și Biblioteca Județeană „Panait Cerna”, cu cofinanţare de la Consiliul Judeţean Tulcea, conform prevederilor Legii nr.350/2005 privind regimul finanţărilor nerambursabile din fonduri publicealocate pentru activităţi nonprofit de interes general, a avut loc ieri la Sala de festivități a Bibliotecii Județene „Panait Cerna ” Tulcea.

Scopul proiectului, implementat în perioada 1 iunie – 15 octombrie 2022, vizează creşterea gradului de cunoaştere prin promovarea în rândul comunităţii tulcene, în special în rândul tinerilor şi elevilor, a operelor literare, atrăgând astfel spre creaţia literară şi cunoaşterea şi promovarea autorilor locali.

Prezent la eveniment, administratorul public al județului Tulcea, Dumitru Mergeani, a subliniat importanța cărților, a lecturii, amintind cuvintele profesorului de limba română Cezar Calenic : «cultura unui om începe dincolo de coperțile manualului».

„În primul rând, doresc să mulțumesc, în numele conducerii Consiliului Județean Tulcea, care este și finanțatorul acestui proiect, Bibliotecii Județene„Panait Cerna” și Organizației de Tineret „Celisea”, un vechi colaborator al instituției noastre, în special prin intermediul finanțărilor nerambursabile acordate conform Legii 350/2005, pentru această frumoasă inițiativă culturală.

Este realmente lăudabil faptul că reușiți în mod constant să aduceți tinerii de toate vârstele aproape de carte și, de cultură, în general, implementând proiecte pentru ei. Eu tot timpul am spus, rememorând ce-mi spunea profesorul meu de limba română din liceu, regretatul Cezar Calenic : «cultura unui om începe dincolo de coperțile manualului». De aceea este bine să citiți, dragi elevi!

Sigur, contemporaneitatea noastră pune în ultima vreme accentul pe digitalizare, pe internet, pe viteză. Din acest punct de vedere, cărțile au o concurență din ce în ce mai serioasă. În ziua de azi vezi din ce în ce mai rar pe cineva că citește sau, și mai rar, că scrie o carte.Tot ce e nou e la modă, ce e tradițional e lăsat undeva, în background.

De aceea, acest tip de proiecte și activități promovate de ONG „Celisea” și Biblioteca Județeană trebuie nu numai a fi lăudate, ci povestite și altora. Noi suntem mândri că putem finanța o parte din aceste proiecte și, în încercarea de a crea plus valoare în rândul generațiilor viitoare, ne vom strădui să procedăm cel puțin la fel și de acum înainte”,

a declarat cu acest prilej, administratorul public al județului, Dumitru Mergeani.

Concret, atragerea şi încurajarea tuturor categoriilor sociale, fără deosebire de vârstă, spre lectură şi participarea la evenimente cu caracter cultural se va face prin : conceperea şi derularea unei expoziţii tematice la Biblioteca Judeţeană, organizarea unei Sesiuni Naţionale de Comunicări Ştiinţifice în perioada 23-25 septembrie și tipărirea unui număr de trei cărţi lansate, cu fragmente citite şi comentate la grădiniţă, şcoală gimnazială, Biblioteca orăşenească Sulina şi Biblioteca Judeţeană Brăila.

Mai mult decât atât, tinerii vor învăţa despre amenajarea unei expoziţii tematice şi despre etapele care stau la baza derulării unei sesiuni de comunicări pe o temă dată – poetul tulcean Panait Cerna.

(sursă info și foto : comunicat de presă CJ Tulcea)

Leave a Reply

Close Menu