You are currently viewing 90 de tulceni cu infarct miocardic și angină instabilă, salvați până acum în noul Centru de Angiografie din Spitalul Județean Tulcea
Impactul parteneriatul dintre Spitalul Județan Tulcea și ARES începe să se facă simțit, în beneficiul pacienților tulceni, transmite Consiliului Județean Tulcea într-un comunicat de presă.
De la începutul anului, peste 90 de pacienți prezentați în urgență, cu infarct miocardic acut sau episoade de angină instabilă, au fost tratați cu succes la centrul de cardiologie intervențională ARES din incinta Spitalului Județean de Urgență Tulcea.
În acest moment, echipa ARES asigură parțial linia de gardă, astfel că pacienții cu afecțiuni cardiovasculare sunt preluați într-un timp foarte scurt de la prezentarea în urgență, ceea ce crește semnificativ șansele de recuperare, în special în cazul infarctelor miocardice acute cu supradenivelare de segment ST (cea mai letală formă de infarct miocardic).
Printre patologiile cu care s-au prezentat la ARES pacienții tulceni se numără – angina instabilă, boala coronariană ischemică, infarct miocardic cu și fără supradenivelare de segment ST, precum și diverse tipuri de aritmii cardiace care au necesitat implantarea unor dispozitive de stimulare cardiacă de tip pacemaker.
Până la inaugurarea centrului ARES din Spitalul Județean Tulcea, pacienții cu infarct STEMI erau transportați de urgență la spitalele din București, fie cu elicopterul SMURD, fie cu ambulanța. În cazul infarctelor miocardice fără supradenivelare de segment ST, pacienții erau stabilizați pe secția de cardiologie și primeau tratament conservator, până la găsirea unei soluții de revascularizare, în centrele din județele vecine sau la București.
Acum, toți pacienții sunt rezolvați în Spitalul Județean de Urgență Tulcea!
Un pacient rezolvat în primele 2 ore de la infarct are șanse ca mușchiul cardiac să se refacă. Deja, după 6-7 ore, șansele de recuperare sunt mici. Înainte pacientul ajungea la spital la un timp de la debutul durerilor, dura în jur de jumătate de oră triajul în UPU, altă jumătate de oră organizarea cu ambulanța, drumul până la București, trei ore. Deja se pierdea timp prețios pentru viața pacientului…
subliniază dr. Leonard Lichiardopol, medic specialist cardiolog în cadrul Centrului de Angiografie ARES din SJU Tulcea.
Medicul reamintește un caz rezolvat recent, în data de 10 martie, când o pacientă în vârstă de 67 de ani a solicitat ajutor la 112 din cauza unor dureri puternice în piept. La spital, pacientei i s-a efectuat o coronarografie (o investigație minim invazivă a arterelor inimii). În urma acestei investigații s-a constatat o leziune critică la nivelul arterei descendente anterioare, cel mai important vas al inimii. Viața femeii a fost salvată prin implantarea a două stenturi la nivelul vasului de sânge înfundat, iar pacienta se simte bine după intervenție și a fost externată după numai câteva zile.
Este important de știut că pacienții tulceni care se prezintă la Spitalul Județean Tulcea sunt tratați gratuit la ARES! Centrul este aprovizionat în permanență cu materiale și dispozitive medicale de cea mai bună calitate. Pentru procedurile de revascularizare sunt folosite catetere și stenturi farmacologic active, de ultimă generație, la fel ca în orice clinică privată sau universitară din țară sau din străinătate.
Pacienții tulceni au acces astfel la tratamente și dispozitive inovatoare, chiar la ei acasă. Tehnologia de care dispune Centrul de Angiografie permite realizarea unor proceduri cu nivel mare de precizie și siguranță pentru pacient, cu expunere limitată la raze X și o cantitate mai mică de substanță de contrast pe bază de iod.
Angiograful din Spitalul Județean de Urgență Tulcea a fost achiziționat în anul 2015 de Consiliul Județean Tulcea, cu sprijinul Ministerului Sănătății și este operat, în cadrul unui parteneriat public – privat de ARES, lider în cardiologia intervențională din România!
Comunicat Consiliul Județean Tulcea

Lasă un răspuns