You are currently viewing Exerciții pe mare și pe Dunăre pentru asigurarea securităţii spaţiului maritim şi fluvial al ţării noastre

Două exerciţii întrunite, misiuni de cercetare a spațiului maritim și fluvial al României, se desfăşoară în această perioadă, mai exact până pe 8 aprilie, pentru contracararea unor acțiuni ostile în zona litoralului românesc al Mării Negre și în Delta Dunării, conform unui comunicat al Forțelor Navale Române, relatează digi24.

Prin aceste exerciţii se doreşte creşterea nivelului de interoperabilitate dintre structurile de forţe participante, precum şi dezvoltarea procedurilor operaţionale de asigurare a securităţii spaţiului maritim şi fluvial al ţării noastre.

Este vorba de exercițiul „Tomis 22”, organizat pe mare, în raioane maritime din apele teritoriale, zona contiguă și zona economică exclusivă a României, și exercițiul „Danube Protector 22”, desfășurat pe Dunăre și în nordul Dobrogei, în zona lagunar-deltaică, ce fac parte din programul de instruire întrunită al militarilor din Forțele Navale și se înscriu în sfera măsurilor de consolidare a nivelului de reacție al militarilor români pentru contracararea unor acțiuni ostile în zona litoralului românesc al Mării Negre și în Delta Dunării.

În plus, conducerea Statului Major al Forțelor Navale a dispus măsuri suplimentare de supraveghere a zonei maritime de responsabilitate, în vederea creșterii vitezei de reacție pentru combaterea pericolului de mine din Marea Neagră.

Trei nave militare maritime, șase nave de luptă fluviale, patru nave auxiliare, două dispozitive mobile de lansare rachete de coastă, un elicopter Puma Naval, un detașament de scafandri de luptă (EOD) și o companie de infanterie marină de la Babadag sunt structurile din Forțele Navale care participă la cele două exerciții. Din partea Forțelor Terestre, sunt prezente structuri de infanterie, de artilerie și logistice de la Batalionul 341 Infanterie Topraisar și de la Batalionul 325 Artilerie Caracal.

Peste 950 de militari își vor sincroniza acțiunile de instruire, conform unui scenariu fictiv de respingere a unei agresiuni asimetrice la gurile de vărsare ale Dunării și în zona costieră a României.

surse foto / info : comunicat FNR, digi24)

Lasă un răspuns