Proiectul „EFIGE – Ansamblu transfrontalier. Confluențe de patrimoniu la Dunăre” a ajuns la final

29 septembrie 2022 | Actualitate
Proiectul „EFIGE – Ansamblu transfrontalier. Confluențe de patrimoniu la Dunăre” a ajuns la final

Proiectul „EFIGE – Ansamblu transfrontalier. Confluențe de patrimoniu la Dunăre” a ajuns la final

Azi, la Tulcea, a avut loc conferința de închidere a proiectului „EFIGE – Ansamblu transfrontalier. Confluențe de patrimoniu la Dunăre“, o investiție realizată prin Programul Operațional Comun România-Ucraina 2014-2020.

C J Tl EFIGE la final 2
EFIGE își propune să valorifice potențialul transfrontalier interdisciplinar (etnografic, arhitectural, gastronomic și viticultural) în ceea ce privește patrimoniul cultural și istoric, întrucât geografia, istoria și conviețuirea la porțile Dunării au demonstrat în peste 20 de ani de cooperare că această zonă și-a modelat propria individualitate.

În cadrul acestui proiect a fost achiziționat pontonul expozițional EFIGE, care urmează să devină un punct de atracție turistică inedit pe Faleza Dunării și totodată un spațiu destinat pasionaților de cultură și folclor regional.

În plus, în urma colectării și sortării unor date relevante din teren, a fost realizată o colecţie valoroasă compusă din tradiţii transfrontaliere, unice în regiune.
Mai exact, a luat naștere Albumul „Colecţia Tradiţiilor Transfrontaliere” ce încununează efortul comun al parteneriatului EFIGE.
Albumul conține elemente autentice de folclor regional, bucătărie tradiţională, activităţi meșteșugăreşti conservate local, simboluri şi datini păstrate în regiunea delimitată de judeţele Galaţi, Tulcea şi regiunea Odesa (Ucraina).

Prezent la conferința de închidere a proiectului, vicepreședintele Consiliului Județean Tulcea, Mihai Huleni, a subliniat importanța și originalitatea pontonului expozițional:

CJ Tl EFIGE la final MH
„Aș dori să vorbesc despre pontonul expozițional, care până la urmă este un element inedit, un element original de promovare a culturii și a tradițiilor noastre comune, pe care le avem în această zonă.
Și întrucât toate lucrurile bune se fac pe mai multe căi, una dintre căile originale propuse prin proiect se referă la acest pavilion expozițional cu funcție culturală, pe specificul acestui spațiu, care vine să întregească zestrea noastră culturală și care are, în principal, un important rol de promovare a valorilor nord – dobrogene“,

a transmis, în deschiderea conferinței, Mihai Huleni, vicepreședintele Consiliului Județean Tulcea.

EFIGE constituie o abordare inovatoare a parteneriatului pentru programele operaționale comune România-Ucraina 2014-2020, evidențiate de-a lungul priorității 2.1 Promovarea culturii locale și conservarea patrimoniului istoric.
Cele două zone eligibile ale Programului și, de asemenea, ale proiectului, împărtășesc caracteristici comune în ceea ce privește moștenirea culturală datorită evoluției istorice și au o tradiție de lungă durată în conviețuire multietnică.

(sursă info și foto : comunicat de presă C J Tulcea )

Alte Articole

Apelul ISU Tulcea, după ce un turist a fost luat de apele Dunării

Apelul ISU Tulcea, după ce un turist a fost luat de apele Dunării

13 iunie 2024

Un bărbat de 48 de ani, din localitatea Sfântu Gheorghe din județul Covasna, în timp ce se afla la pescuit pe malul brațului Sf. Gheorghe a dispărut în apele Dunării…

CISTESTE MAI MULT
Bilantul ARBDD, la finalul prohibiției generale din acest an

Bilantul ARBDD, la finalul prohibiției generale din acest an

13 iunie 2024

Prohibiția generală pentru pescuitul în scop comercial, recreativ/sportiv și familial pe teritoriul RBDD, stabilită pe o durată de 60 zile, este absolut necesară pentru a permite reproducerea naturală a resursei…

CISTESTE MAI MULT