Participare numeroasă la dublul eveniment organizat de Ziua Dobrogei, la Casa Avramide

15 noiembrie 2022 | Actualitate
Participare numeroasă la dublul eveniment organizat de Ziua Dobrogei, la Casa Avramide

Participare numeroasă la dublul eveniment organizat de Ziua Dobrogei, la Casa Avramide

Cceremonia de acordare a titlului de „Cetățean de Onoare al Municipiului Tulcea” profesorului univ.dr. Augustin Ioan și lansarea revistei ARHITECTURA, nr. 3-4, ediție dedicată Deltei Dunării, organizate de Ziua Dobrogei, s-au bucurat de un public numeros și de o participare selectă, ce au făcut neîncăpătoare sala de conferințe de la subsolul Casei Avramide, potrivit informațiilor publicate de Consiliul Județean Tulcea.

La eveniment au fost prezenți arhitecți tulceni și din țară, ca de exemplu președintele Uniunii Arhitecților din România, Ileana Tureanu, artiști plastici, cadre didactice și elevi ai Liceului de Arte„George Georgescu”, reprezentanți ai administrației publice locale și ai minorităților etnice, precum și Preasfințitul Părinte Visarion- Episcopul Tulcii.

Din partea Consiliul Județean Tulcea au participat Dumitru Mergeani, administratorul public al județului Tulcea și Mihai Huleni, vicepreședintele Consiliului Județean Tulcea:

CJ Tl cetatean onoare arh. Augustin Ioan noi 22
„Astăzi este o zi specială pentru dobrogeni și vă mărturisesc că, după o zi lungă, bogată în evenimente culturale, sunt extrem de emoționat să particip la o acțiune dedicată domnului arhitect Augustin Ioan. Pentru că domnia sa este unul dintre acei oameni care, prin prisma realizărilor lor profesionale, te determină să îți faci o autoevaluare și să te simți copleșit. Este o adevărată personalitate, pe care o precedă reputația.
Astăzi se împlinesc 144 de ani de când Dobrogea a revenit la Patria mamă și ne amintim de oamenii speciali care au contribuit la realizarea acestui act istoric. Se spune că un popor fără istorie nu are viitor. Astăzi am privit cu recunoștință spre trecut dar, având în vedere realizările dobrogeanului Augustin Ioan, pot spune că avem motive să privim cu mândrie și speranță spre viitor! Activitatea academică în domeniul arhitecturii , munca de cercetare și activitatea literară, desfășurate toate la cele mai înalte standarde, dovedesc, fără tăgadă, calități personale și profesionale ieșite din comun. Nu pot decât să îl citez pe Mircea Martin, care menționa în lucrarea « Partidul Poeților» : Augustin Ioan nu este un literat de profesie, ci arhitect, dar versurile lui sunt ale unui poet adevărat. El trasează cu mâna sigură liniile poemelor sale deloc evocatoare și nostalgice, acumulând, dimpotrivă, tensiuni abia conținute. Dramatismul, sarcasmul, vitalitatea explozivă sunt notele dominante cărora li se adaugă, redefinindu-le, gustul formulei sintetice, inspirate, memorabile!”,
a declarat vicepreședintele Consiliului Județean Tulcea, Mihai Huleni.

CJ Tl cetatean onoare arh. Augustin Ioan DM noi 22
„Nu se putea alege o zi mai potrivită și un loc mai bun. De ziua Dobrogei și exact în centrul vieții culturale tulcene. Cred că nicicând sala aceasta nu a mai fost atât de plină.
Casa Avramide s-a bucurat, de-a lungul anilor, de un public numeros dar în special la evenimentele organizate afară, în curte. Dacă majoritatea antevorbitorilor mei nu l-au cunoscut personal pe dl. Augustin Ioan, sunt mândru să spun că eu îl cunosc pe domnul profesor! Noi, autoritățile locale – Primărie, Consiliu Județean, Prefectură, prin natura atribuțiilor, vorbim mai puțin și facem mai mult. Și, atunci când este cazul, trebuie să recunoaștem excelența. Iar acest lucru se întâmplă astăzi, când suntem invitați la o ceremonie organizată pentru un dobrogean care a reușit să facă cunoscute în lume Dobrogea și Tulcea. Sunt bucuros să văd mulți tineri, să văd mulți tulceni iubitori de artă și cultură, profesori, arhitecți, scriitori, pe care îi întâlnim la evenimentele culturale organizate la Casa Avramide. Acest loc special este o adevărată casă a culturii tulcene, motiv pentru care prezența unui public atât de numeros ne onorează astăzi. Domnule profesor, vă felicităm pentru întreaga activitate și vă mulțumim!”,

a transmis Dumitru Mergeani proaspătului cetățean de onoare.

După ceremonia de acordare a titlului de „Cetățean de onoare”, care a fost precedată de emoționante evocări ale cadrelor didactice tulcene ce au contribuit la formarea viitorului arhitect și scriitor Augustin Ioan, tânăra arhitect Ioana Alexe, coordonator al Revistei ARHITECTURA , a făcut o prezentare inedită a ultimului număr al publicației, dedicat patrimoniului vernacular din Delta Dunării, cu ajutorului unui clip care a pus în valoare frumusețea duală a celui mai tânăr pământ al României, binecuvântat cu o diversitate naturală unică și un patrimoniu cultural cosmopolit.

CJ Tl lucrari cetatean onoare arh. Augustin Ioan noi 22
Tot în cadrul dublului-eveniment găzduit de Casa Avramide au avut loc: un recital al Grupului VOCALIS al Liceului de Arte „George Georgescu” și o expoziție a elevilor de la clasele de Arhitectură din cadrul aceleiași unități de învățământ – desene și picturi, inspirate de arhitectura tradițională dobrogeană și clădirile istorice din municipiul Tulcea.
(sursă info și foto : fb CJ Tulcea)

Alte Articole

Urmează alte zile de caniculă – fii pregătit !

Urmează alte zile de caniculă – fii pregătit !

12 iulie 2024

În contextul în care canicula nu ne va părăsi așa de repede iar prognozele anunță chiar noi creșteri ale temperaturilor maxime, este important să fim pregătiți și cum chiar pentru…

CISTESTE MAI MULT
Apel la consum responsabil al apei potabile lansat de la Tulcea

Apel la consum responsabil al apei potabile lansat de la Tulcea

12 iulie 2024

Operatorul regional apă-canal, Aquaserv SA Tulcea, a transmis azi locuitorilor din orașul Babadag să renunțe la utilizarea apei potabile pentru alte scopuri decât cele strict menajere : În contextul actualei…

CISTESTE MAI MULT