O expoziție interactivă și două concursuri la Biblioteca Județeană Tulcea, același domeniu : arhitectura

20 decembrie 2023 | Concurs
O expoziție interactivă și două concursuri la Biblioteca Județeană Tulcea, același domeniu : arhitectura

O expoziție interactivă și două concursuri la Biblioteca Județeană Tulcea, același domeniu : arhitectura

Începând de ieri, 19 decembrie 2023, Bienala de Arhitectură Dobrogeană 2022-2023 poate fi vizitată de tulceni în foaierul Bibliotecii Județene „Panait Cerna” din municipiu iar organizatorii ne invită să votăm lucrările prezentate pentru a contribui la alegerea celei ce va primi Premiul Publicului Tulcean, potrivit informațiilor publicate pe pagina oficială a bibliotecii.

Bibl Jud Tl expo Bienala de Arhitectura Dobrogeana dec 23

Premiul se va decerna la finalul lunii ianuarie 2024 alături de Premiul Arhitectului Șef al Municipiului Tulcea, precum și cel al Arhitectului Șef al Județului Tulcea.

Expoziția cuprinde un număr de 40 de lucrări (realizate, de sertar, de concurs, de diplomă sau de fotografie), cărora li se alătură alte 14 creații din Bulgaria și Moldova.

Urna și buletinele de vot ne așteaptă chiar la intrarea Bibliotecii Județene Tulcea.

Bibl Jud Tl concurs Bienala de Arhitectura Dobrogeana dec 23

Un alt concurs din universul arhitecturii găzduit de Biblioteca Județeană Tulcea se adresează numai elevilor Liceului de Arte „George Georgescu” Tulcea și este intitulat „Irina Rosetti și gările ei”.

Bibl Jud Tl concurs Better Tulcea dec 23

Potrivit sursei, unul dintre trofeele Bienalei, mai exact cel pentru lucrări prezentate la alte concursuri sau anuale, a fost acordat în cadrul ceremoniei de la Constanța unei echipe tulcene (arh. Anca Suhov, vicepreședinte al Filialei Dobrogea a Ordinului Arhitecților din România, Dan Ivanov, Paul Cristian Muraveli, Mădălina Sbarcea și Theodora Migit), pentru banda desenată „Better Tulcea – Tu ești orașul” iar echipa câștigătoare a decis să împartă cu tulcenii premiul financiar asociat trofeului.

În primul rând, se vor tipări încă 200 de exemplare ale benzii desenate ce a ajuns până acum la 2000 de copii și în al doilea rând, în cadrul parteneriatului cu Biblioteca Județeană „Panait Cerna” Tulcea, s-a demarat seria de evenimente găzduite de viitoarea Sală Irina Rosetti, sală dedicată publicațiilor de specialitate legate de universul arhitecturii, cu un concurs ce se adresează elevilor Liceului de Arte din municipiu.

Pentru a se înscrie, elevii sunt invitați să trimită până duminică, 24 decembrie, pe adresa bettertulcea@gmail.com un răspuns corect la întrebarea „Ce altă gară proiectată de arh. Irina Rosetti mai cunoști?” și vor avea apoi timp până pe 15 ianuarie 2024 să finalizeze un panou pe care să prezinte Gara Tulcea în tehnica preferată.

În preajma datei de 24 ianuarie 2024, un juriu alcătuit din arhitecți va oferi diplome de participare, dar și premii în cadrul evenimentului Bienalei de Arhitectură Dobrogeană ba_da_22_23 de la Biblioteca Județeană „Panait Cerna”.
Premiul I – 500 lei
Premiul II – 350 lei
Premiul III – 150 lei

Prin acest concursur, organizatorii Echipa Better Tulcea și Filialele Dobrogea ale Ordinului Arhitecților și Uniunii Arhitecților din România, doresc să aducă în atenția tulcenilor de toate vârstele, în general, și a tinerilor viitori arhitecți, în special, una dintre lucrările de referință ale unei Mari Doamne a Arhitecturii Românești.

„A ne cunoaște valorile este important pentru a avea repere de viitor.”

Despre Irina Rosetti
Arh. Irina Rosetti, unul dintre cei mai importanți arhitecți români postbelici influențați de Le Corbusier și, în mod sigur, cel mai important arhitect român femeie este legată indisolubil de Tulcea și avem toate motivele să fim mândri.
S-a născut în 1941 la Ismail, județul Tulcea. A absolvit Institutul de Arhitectură Ion Mincu în poziția de șef al promoției 1956. Și-a întâlnit soțul, arh. Sait Sefchi Lutfi întorcându-se să lucreze la Tulcea după ce câștigase concursul pentru proiectarea Gării.
Acesta era aici supraveghindu-și edificarea propriei lucrări, Hotelul Delta. Din 1988 trăiește și lucrează la Paris, fiind nevoită să părăsească România ca urmare a presiunilor exercitate de dictatura comunistă.
Cu un stil profund personal, prima sa lucrare importantă a fost Gara Predeal. A fost onorată cu Premiul Uniunii Arhitecților din România – Mențiune pentru Centrul de Calcul Electronic al CFR Bucuresti, apoi cu premiul I la concursul național pentru Monumentul Feroviarilor care urma sa fie edificat în fața Palatului CFR București, dar nu a mai fost construit. Îi mai puteți recunoaște amprenta în Autogara Metropoli Galați, Gara de Nord pentru călători Câlnic – Reșița.
În Franța a participat la numeroase concursuri de arhitectură, aceasta fiind principala procedură de achiziție pentru investiții publice. A lucrat la proiecte de ansambluri spitalicești, clinici, cămine de batrâni, colegii, ansambluri de locuințe și birouri.

Organizatorii au menționat că arh. Irina Rosetti, ce a fost contactată în legătură cu această inițiativă, și-a exprimat cu entuziasm susținerea și a urat succes tuturor participanților.

(sursă info și foto : fb bibliotecatulcea)

Alte Articole

Concurs, cu premii totale de 10.000 lei,  în cadrul DeltArt Camp 2024

Concurs, cu premii totale de 10.000 lei,  în cadrul DeltArt Camp 2024

9 iulie 2024

În aceste zile, la Satul Pescăresc Tradițional din Tulcea se desfățoară o tabără de sculptură și pictură intitulată DeltART Camp și potrivit ultimelor informații publicate de Primăria Tulcea, în calitate…

CISTESTE MAI MULT
Două concursuri județene, în aceeași zi, în organizarea Palatului Copiilor Tulcea

Două concursuri județene, în aceeași zi, în organizarea Palatului Copiilor Tulcea

11 iunie 2024

Atât concursul de dans modern „Nuferii Deltei”, cât și concursul de șah „Cupa Palatului” s-au desfășurat sâmbăta trecută, 8 iunie 2024, la Tulcea, fiind vorba de două concursuri județene ce…

CISTESTE MAI MULT