Stiri din tulcea

Apa îmbuteliată se scumpește cu 20%! Vin și alte scumpiri în lanţ, anunță analiștii economici!

17 septembrie 2021
Apa îmbuteliată se scumpește cu 20%! Vin și alte scumpiri în lanţ, anunță analiștii economici!

Apa îmbuteliată se scumpește cu 20%! Vin și alte scumpiri în lanţ, anunță analiștii economici!

Apa de izvor îmbuteliată se va scumpi cu 20% de la 1 octombrie, anunță Asociația Producătorilor din Industria Apei, relatează Digi24.

Așadar, Asociația Producătorilor din Industria Apei avertizează cu privire la noi scumpiri, de 20%, după explozia prețurilor la energie, ambalaje și combustibili. În aceste condiții, în prezent are loc o recalibrare a nivelului de preț, astfel încât o parte din costurile suplimentare va fi transferată către clienții finali, spune asociația, într-un comunicat citat de Mediafax.

Producătorii de apă de izvor susțin că plătesc facturi de energie electrică cu 90% mai mari față de 2020, prețul combustibililor s-a majorat cu aproximativ 20% și, în plus, a crescut cu aproape 50% prețul ambalajelor (PET-uri, carton, folie). De asemenea, membrii Asociației Producătorilor din Industria Apei resimt și presiunea cursului de schimb leu-euro, din cauza investițiilor majore realizate în ultimul timp, evoluția acestuia reprezentând o permanentă îngrijorare, se mai arată în comunicat.

Românii simt din plin scumpirile alimentelor. Alimentele de bază s-au scumpit în ultimul an cu aproape 3 la sută, confirmă datele Institutului Național de Statistică, relatează Digi24. Acum, românii sunt mult mai atenți la produsele pe care le pun în coșul de cumpărături.

În pieţe sau la supermarket, prețurile depășesc tot mai mult bugetul românilor. Luna trecută, alimentele s-au scumpit cu 2,7% față de aceeași perioadă a anului trecut. Specialiștii anunță că vor urma și alte scumpiri la alimente, ca urmare a creșterii facturilor la gaz și energie electrică.

Sorin Minea, președintele Romalimenta: Creșteri cu o singură cifră s-ar putea să aibă loc, existând și o criză de materie primă la unele produse, cum e carnea de porc… stabilitate pe piața prețurilor nu mai există de 2-3 săptămâni.

Dragoș Cabat, analist economic: Urmează efectele de val 2, 3 așa numite. Costurile cu energia, gazele, intră în toate celelalte produse pe care le consumă românii. Vom vedea scumpiri care vor veni în efect de cascadă. Impactul e mult mai mare la românii cu venituri mici, decât la cei cu venituri mari. Românii care resimt aceste creșteri de prețuri sunt cei care au salariu minim pe economie, dar și pensionarii care trăiesc de la o lună la asta cu o pensie minimă.

Specialiștii se așteaptă ca prețurile alimentelor să atingă nivelul maxim chiar în perioada sărbătorilor de iarnă!

sursă info: digi24.ro, sursă foto: playtech.ro