A început implementarea proiectului „Agighiol – întoarcere în timp pentru viitor”

21 mai 2024 | Actualitate
A început implementarea proiectului „Agighiol – întoarcere în timp pentru viitor”

A început implementarea proiectului „Agighiol – întoarcere în timp pentru viitor”

„Agighiol – întoarcere în timp pentru viitor” este numele unui proiect despre patrimoniul natural şi cultural din comuna tulceană Valea Nucarilor, derulat în special pentru tânăra generație a comunității.

Asociația Geod pentru promovarea geodiversității implementează în perioada mai – septembrie 2024 proiectul ”Agighiol – întoarcere în timp pentru viitor”, finanțat prin „BRAVoluntar” ediția 2024 (un program dezvoltat de Fundația OMV Petrom și ARC – Asociaţia pentru Relaţii Comunitare), conform unui comunicat de presă primit la redacție, din care reiese că prin acest demers se dorește conştientizarea privind valorile patrimoniului natural şi cultural local şi implicarea, în special, a tinerei generații a comunității.

Valoarea finanțării este de 50 000 de lei, iar proiectul se va implementa pe teritoriul administrativ al comunei tulcene Valea Nucarilor, una din porţile de intrare în Geoparcul Aspirant UNESCO Dobrogea Chimerică, derulându-se în parteneriat cu administrația publică locală a comunei Valea Nucarilor.

În cadrul proiectului, se va amenaja punctul de informare turistică al comunei Valea Nucarilor cu informații despre geoparc si situl Natura 2000 ROSCI0060 Dealurile Agighiolului.

Pe parcursul celor 5 luni de implementare, în spaţiile punctului de informare amenajat vor avea loc ateliere pentru preşcolari şi elevi, iar în calitate de voluntari vor participa membrii adulți ai comunităţii pentru organizarea şi susținerea unor evenimente.

În unitatea administrativ teritorială a comunei Valea Nucarilor se află situl de interes european Natura 2000 ROSCI0060 Dealurile Agighiolului, care protejează 3 habitate şi 4 specii de interes comunitar, precum şi rezervaţia geologică Agighiol, un bogat punct fosilifer cu amoniţi de importanţă ştiinţifică internaţională.

*
Asociaţia GeoD pentru promovarea geodiversităţii este unul din cei 5 parteneri din cadrul iniţiativei Geoparcul Aspirant UNESCO Dobrogea Chimerică.
Un Geoparc UNESCO este un teritoriu unitar geografic, în cadrul căruia situri şi peisaje cu valoare geologică internaţională sunt manageriate printr-un concept holistic de protectie, educaţie şi dezvoltare durabilă.
Geoparcul UNESCO, un concept de abordare de jos în sus, care combină conservarea cu dezvoltarea durabilă prin implicarea comunităţilor locale, este din ce în ce mai popular în lume, în prezent existând 213 Geoparcuri Internaţionale UNESCO în 48 de ţări, dintre care două în România: Geoparcul Internaţional UNESCO Ţara Haţegului şi Geoparcul Internaţional UNESCO Ţinutul Buzăului.

(surse info, foto : comunicat de presă Agighiol – întoarcere în timp pentru viitor, fb DobrogeaChimerica)

Alte Articole

Ziua Silvicultorului 2024 a fost sărbătorită la Tulcea

Ziua Silvicultorului 2024 a fost sărbătorită la Tulcea

20 iunie 2024

În fiecare an, începând din 1991, în luna iunie este marcată Ziua Silvicultorului, o sărbătoare oficială legiferată prin Statutul Personalului Silvic iar în acest an ea a fost sărbătorită la…

CISTESTE MAI MULT
Fără DEEE în Delta Dunării – ARBDD susține campania lansată de Ministerul Mediului

Fără DEEE în Delta Dunării – ARBDD susține campania lansată de Ministerul Mediului

19 iunie 2024

Ministerul Mediului (MMAP) și Coaliția PRO DEEE au lansat campania de informare și conștientizare: ”Predați spre reciclare echipamentele electrice și electronice defecte!” iar Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD) a…

CISTESTE MAI MULT