Stiri din tulcea

Bani mai mulți de la Guvern pentru faleza Tulcea

26 august 2021
Bani mai mulți de la Guvern pentru faleza Tulcea

Bani mai mulți de la Guvern pentru faleza Tulcea

Guvernul României a aprobat creşterea bugetului pentru modernizarea falezei Tulcea, așa cum a cerut la finalul lunii trecute Consiliul Județean.
Astfel proiectul „Modernizarea Portului Tulcea” va fi suplimentat cu aproape 24 de milioane de lei.
Președintele Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu, motivează că fondurile suplimentare sunt necesare pentru amenajarea platformei falezei cu materiale cu o durată mai mare de viață. Inițial, constructorul prevăzuse în proiect materiale „simpliste, care nu mai sunt de actualitate”, declara Horia Teodorescu la ultima ședință de Consiliu Județean.
De exemplu, cu banii suplimentați de la Guvern sistemul pietonal al falezei va fi realizat din pavaj de granit și nu din pavele simple, cum era inițial în proiect. De asemenea, stâlpii de iluminat vor fi din oțel inoxidabil și nu fontă, iar parapeții de protecție vor fi din fontă cenușie. „Toate aceste modificări vor duce la un aspect mai frumos, mai european al falezei”, declara Horia Teodorescu.
Consiliul Județean Tulcea precizează azi pe pagina sa de socializare că noile modificări vor duce la „creșterea duratei de viață a falezei și la o mai bună protecție împotriva coroziunii, de 60-80 de ani, rezistență crescută la acțiuni mecanice și la trafic, rezistență mare la îngheț – dezgheț, întreținere ușoară, arhitectură peisagistică mult îmbunătățită pentru faleză.”
Actul adițional la contractul de finanțare nr. 32/14.05.2019 pentru proiectul Modernizarea Portului Tulcea – de la Mm 38+1530 – la Mm 38+800, proiect finanțat din fonduri europene, prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, a fost semnat săptămâna trecută de Ministerul Transporturilor și Consiliul Județean Tulcea.
Lucrările de modernizare a portului şi falezei Tulcea au demarat în luna iulie a anului trecut. Termenul de finalizare a lucrării  este 31 decembrie 2022. Proiectul are o valoare de peste 40 milioane de euro și este este executat de asocierea Max Boegl România – Complex Delta Max Bogl Stiftung & Co.KG – Tulcea.