Stiri din tulcea

Ministrul Energiei: Noua schemă de sprijin pentru facturi se va aplica de la 1 februarie

25 ianuarie 2022
Ministrul Energiei: Noua schemă de sprijin pentru facturi se va aplica de la 1 februarie

Ministrul Energiei: Noua schemă de sprijin pentru facturi se va aplica de la 1 februarie

Noua schemă de compensare a facturilor la energie şi gaze va fi aplicată de la 1 februarie, nu retroactiv, iar coaliţia de la guvernare analizează ce măsuri va lua de la 1 aprilie, a declarat astăzi ministrul Energiei, Virgil Popescu, în cadrul unei dezbateri online pe portalul de știri dcnews.ro.

Ministrul Energiei: Nu pun 6 milioane de oameni pe drumuri să-și schimbe contractele, ci oblig furnizorii să ofere prețuri mai bune | Digi24

Ministrul a adăugat că „după ce aprobăm acest act normativ, să avem o întâlnire cât se poate de repede cu marii furnizori, la energie electrică, dar și la gaze, în așa fel încât această tranziție de a pune înapoi și emiterea facturilor aferente lunii februarie, care se va face probabil la începutul lunii martie, să ne prindă pe toți pregătiți, să nu avem probleme.”

Ministrul a fost întrebat de când se vor aplica în facturi noile discounturi, întrucât existau informaţii că Guvernul are de gând să implementeze retroactiv noua schemă, de la 1 noiembrie 2021.

„Nu vrem să avem riscuri de neconstituţionalitate şi nicio lege nu acţionează retroactiv, de aceea nu se poate aplica retroactiv, ci de la termenul clar de 1 februarie. Vom discuta în coaliţie în perioada imediat următoare şi vom gândi ce vom face de la 1 aprilie. Avem mai multe scenarii”, a afirmat Popescu.

El a arătat că impactul bugetar al acestei scheme este de 3 miliarde de lei, bani care există în bugetul de stat.

Întrebat de ce statul nu a decontat banii către furnizori la timp, el a precizat că acest lucru se va întâmpla după ce facturile vor fi întocmite conform legii.

„Avem banii în buget. Pe măsură ce solicitările de plată vor veni… Nimeni nu-şi doreşte să blocheze sistemul energetic naţional şi partea de furnizare, dar ne dorim de partea cealaltă a mesei, a furnizorilor, să întocmească facturile corespunzător, în aşa fel încât să existe şi confortul din partea salariaţilor Ministerului Energiei că certifică nişte plăţi în baza unor facturi emise corect. Îi asigur pe toţi furnizorii că nu vor avea restanţe la plată când situaţiile de plată sunt întocmite conform legii”, a subliniat Popescu.

De asemenea, Ministerul Economiei a propus ca ANPC să poată da amenzi între 20.000 şi 200.000 de lei pentru neaplicarea legii, în condiţiile în care sancţiunea maximă pe care o putea da până acum ANPC era de 50.000 de lei!

„Sunt convins că nu vom mai avea probleme cu emiterea facturilor. Și cred că nici pe luna ianuarie, facturile pe care le vom emite în februarie, nu vom mai avea, pe vechile plafoane ale ordonanței, probleme de acest tip.”, a conchis Virgil Popescu la DC News.

Draftul Ordonanţei de urgenţă pentru modificarea şi completarea OUG nr. 118/2021 privind stabilirea unei scheme de compensare pentru consumul de energie electrică şi gaze naturale pentru sezonul rece, a fost publicat încă de vineri, 21 ianuarie, pe site-ul Ministerului Energiei, la două zile după ședința de guvern în care premierul Nicolae Ciucă ceruse finalizarea proiectului.

Invitat în aceeași dezbatere online a fost și Dumitru Chisăliță, Senior Consultant Gaz și Energie, președintele Asociației Energia Inteligentă, care a afirmat că nu vede cu ochi buni nici noua schemă de ajutor:

„Să plecăm de la următorul aspect: primul act normativ a fost unul greșit. Deși au fost suficient de multe elemente care să demonstreze acest lucru, au fost suficiente poziții exprimate în zona publică și s-a demonstrat această greșeală, cu toate acestea oamenii au mers mai departe, l-au aplicat și, când rezultatele s-au văzut – facturi din ianuarie -, a apărut acea criză, o situație care era previzibilă. Deci, a fost un act făcut prost de la început. În loc să se recunoască acest lucru, s-a venit cu tot felul de elemente de ascundere a acestui fapt. S-a continuat, din păcate, o minciună. Ca să rezolvăm o problemă, trebuie să ieșim din zona minciunii”, a spus Dumitru Chisăliță, Senior Consultant Gaz și Energie, președintele Asociației Energia Inteligentă.

Eficienta Energetica Inteligenta – Asociatia Energia Inteligenta

„Cu privire la proiectul văzut în spațiul public, sunt câteva aspecte. Pe zona de gaze naturale, efectele nu vor fi unele semnificative. Românii să afle că, atunci când le vor veni facturile la sfârșitul iernii, vor plăti mai mult decât au plătit anul trecut. Vor fi sume importante de bani. Nu o să mai poți să dai vina pe furnizori, nu mai poți să dai vina pe ruși, nu mai poți să dai vina pe nimeni. (…) Consumatorii vor fi puși în fața faptului împlinit, pentru că așa a fost făcut actul”, a explicat Dumitru Chisăliță.

„Se pune în fața situația energiei electrice. Aici se vine cu niște elemente suplimentare, sunt binevenite. Din punctul meu de vedere, la anumiți consumatori o să avem facturi mai mici, valori mai mici decât în 2021. Adică schema aceasta va aduce facturi mai mici, dar foarte puțin contează în bugetul familiei, pentru că factura de energie înseamnă 2-3 la sută față de factura de gaze, care înseamnă 18-25 la sută. Adică ieșim în față cu o măsură care arată wow, dar în spate lăsăm problema nerezolvată”, a mai precizat Dumitru Chisăliță, Senior Consultant Gaz și Energie, președintele Asociației Energia Inteligentă, relatează dcnews.ro.

Potrivit noilor reguli, pentru consumatori casnici, plafoanele de preț vor scădea, iar pragul de consum va crește. Guvernul plafonează acum prețul energiei și pentru companii.

Citește aici Proiectul de ordonanță de urgență

Energie electrică:

Preţul final facturat al energiei electrice se plafonează la cel mult 0,8 lei/kWh, în scădere de la plafonul actual de 1 leu/kWh.

Plafonul de consum crește până la 500 kWh/lunar, de la plafonul anterior de 330 kWh.

Clienţii casnici vor primi o compensaţie unitară în valoare de cel mult 0,291 lei/kWh, în cazul energiei electrice, valoarea rămâne astfel neschimbată față de vechea măsuri de sprijin. Compensația se acordă tuturor celor care se încadrează în plafonul de consum.

Gaze naturale:

Preţul final facturat al gazelor naturale se plafonează la cel mult 0,31 lei/kWh, de la nivelul de 0,37 lei/kWh.

Crește pragul de consum până la care se acordă compensarea, la 1.500 de metri cubi pe perioada 1 noiembrie 2021-31 martie 2022 (adică 300 metri cubi lunar), de la 1.000 de metri cubi, anterior.

Noile reguli prevăd că pentru clienţii casnici se va acorda o compensaţie unitară în valoare de cel mult 40% din valoarea componentei preţului gazelor naturale din contractul de furnizare al clientului beneficiar. În prezent, compensarea se ridică la 33%. Compensația se acordă tuturor celor care se încadrează în plafonul de consum.

Companii:

Vor fi plafonate prețurile și pentru firme, în februarie și martie, atât pentru consumatorii non-casnici mici de tipul IMM sau al instituțiilor, dar și pentru consumatorii mari.

Astfel, în perioada 1 februarie – 31 martie 2022 prețurile pentru energie electrică și gaze naturale se plafonează și pentru clienții non-casnici:

  • preţul final facturat al energiei electrice se plafonează la cel mult 1 leu/kWh;
  • preţul final facturat al gazelor naturale se plafonează la cel mult 0,37 lei/kWh

Plafoanele reprezintă preţul final facturat pentru clientul final, având incluse:
a) pentru energie electrică – componenta de preţ al energiei electrice, acciza, tarifele reglementate de transport şi distribuţie, serviciile de sistem, certificatele verzi, contribuţia de cogenerare de înaltă eficienţă energetică, costurile de furnizare şi TVA;
b) pentru gaze naturale – componenta de preţ al gazelor naturale, costul de transport, tariful de înmagazinare, acciza, tariful de distribuţie, costurile de furnizare şi TVA.

Sursă info: agerpres.ro, dcnews.ro, economedia.ro, Sursă foto: