Stiri din tulcea

Educație media printr-un „docu-thriller de mediu”, azi, la Biblioteca Județeană din municipiu

20 octombrie 2022
Educație media printr-un „docu-thriller de mediu”, azi, la Biblioteca Județeană din municipiu

Educație media printr-un „docu-thriller de mediu”, azi, la Biblioteca Județeană din municipiu

În cadrul proiectului „Educația media prin film documentar în bibliotecă”, elevii clasei a VI-a Școlii Gimnaziale „Traian Coșovei” din Somova, au vizionat azi filmul documentar „Lemn”, în care este dezvăluit traseul lemnului, din pădure până în casele noastre.

Bibl Jud Tl Ed. media la Bibl 1
Proiecția filmului a fost urmată de discuții cu elevii prezenți, proiectul având ca scop promovarea filmelor documentare în sprijinul dezvoltării gândirii critice, facilitând accesul participanţilor la noi chei de lectură în relaţie cu imaginea, dar şi în raport cu temele de drepturi ale omului abordate de filmele prezentate.

Manifestarea a fost organizată de Biblioteca Județeană „Panait Cerna” Tulcea, în parteneriat cu Biblioteca Comunală Somova și Școala Gimnazială „Traian Coșovei” din Somova și face parte din programul de acțiuni realizate de Biblioteca Județeană „Panait Cerna” Tulcea – în parteneriat cu Asociaţia One World Romania şi Mediawise Society.

Elevii de la școala gimnazială din Somova au fost însoțiți de profesoara dirigintă Marcela Cherciu și de Adela Luca, bibliotecar în cadrul Bibliotecii Comunale Somova.

Bibl Jud Tl Ed. media la Bibl Wood
„Lemn” („Wood”) este o co-producție 4 Proof Film (România), WildArt Film (Austria) și Film Tank (Germania), susținut de Centrul Național al Cinematografiei, Creative Media, Eurimages, Institutul de Film Austriac, Fondul de Film din Viena, Televiziunea ORF, Fondul de Film din Hamburg și Medienboard Berlin, ce a fost lansat în 2020.
Este un film de Monica Lăzurean-Gorgan, Michaela Kirst și Ebba Sinzinger, care au semnat deopotrivă regia și scenariul, și are ca subiect „Investigațiile inițiate de Alexander Von Bismarck, unul dintre urmașii lui Otto Von Bismarck și actualul director al organizației non-guvernamentale Environmental Investigation Agency.
Aceste investigații au fost desfășurate în România, Peru, Rusia și China.
Cu ajutorul camerei ascunse, Alexander și echipa lui documentează traseul lemnului, din pădure până în casele noastre, iar când este cazul se infiltrează chiar în mijlocul comerțului cu lemn.
Monica Lăzurean-Gorgan a făcut în urmă cu 10 ani un scurtmetraj pe tema tăierilor ilegale și tot ea a fost cea care a semnalat în urmă cu aproximativ șapte ani ONG-ului american Environmental Investigation Agency (EIA) problema tăierilor ilegale de lemn din România.
Insistența ei l-a adus în România pe Alexander von Bismarck, directorul EIA. Monica a participat activ, timp de mai mulți ani, la documentarea activiștilor de mediu de la EIA în România, filmând alături de echipa din Austria și Germania.” (cf. aarc.ro).

Potrivit lui Pat Mullen, de la Point of View Magazine, filmul „Lemn”este o „combinație între jurnalismul de investigație și o acțiune de spionaj internațional, un „docu-thriller de mediu ce pune în lumină acțiunile unor activiști curajoși care își asumă riscuri importante pentru a salva planeta de interesele corporațiilor și pentru a inspira schimbarea”.

(sursă info și foto : fb bibliotecatulcea)