Stiri din tulcea

Legea consumatorului vulnerabil îi lasă pe locuitorii din Deltă fără subvenţii la curent

septembrie 27, 2021

Legea privind stabilirea măsurilor de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie nu mai prevede acordarea de facilități persoanelor care domiciliază sau lucrează în unele localități din Munții Apuseni și în Rezervația Biosferei Delta Dunării, așa cum a fost până acum încă din anul 1997!

Informația vine chiar de la președintele Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu, care a primit pe adresa instituției o notă semnată de ministrul Energiei Virgil Daniel Popescu, prin care se anunță că:

nu vor mai beneficia de tarifele reduse cu 50% pentru energie electrică pentru consumurile casnice menajere în limita unor consumuri acordate pe familie, stabilită de către consiliile locale.

…Diferențele de tarif pentru serviciile privind livrarea energiei electrice nu vor mai fi suportate de la bugetul de stat prin Ministerul Energiei pentru energia electrică consumată începând cu data de 1 noiembrie 2021 dată de aplicare a Legii 226/2021.

În acest sens vă rugăm să dispuneți efectuarea tuturor demersurilor necesare pentru a asigura citirea contoarelor cât mai aproape de data de 1 noiembrie a.c., astfel încât diferențele tarifare aplicabile consumatorilor din localitățile din Delta Dunării să se aplice consumurilor reale realizate nu unor consumuri estimate

semnează ministrul Energiei, Virgil Daniel Popescu nota de informare către Consiliul Județean Tulcea!

Potrivit datelor statistice, circa 4000 de familii din Delta Dunării vor fi afectate de această situație.

Președintele Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu, a reacționat imediat pe pagina sa de socializare și a dat asigurări că va găsi o soluție pentru acoperirea subvențiilor:

📌Delta Dunării este casă pentru tulceni, care trăiesc aici de generații. Delta Dunării nu înseamnă doar o destinație turistică.
⤑ Potrivit Ordonanței nr.27 din august 1996, cei cu domiciliul sau care lucrează în Rezervația Biosferei #Delta Dunării ⤑ „beneficiază de tarife reduse cu 50% pentru energie electrică, gaze naturale, energie termică şi apă potabilă furnizată din reţeaua publică, pentru consumurile casnice menajere, în limita unor consumuri normate pe familie, stabilite de către consiliile locale“.
••• Însă, odată cu adoptarea Legii consumatorului #vulnerabil pe 16 septembrie, celor peste 4000 de familii din Delta Dunării le-a fost tăiată această subvenție, care însemna foarte mult pentru siguranța financiară a acestor oameni și pentru un #trai decent.
⤑ Amintesc că, în ultimul an, aceștia s-au confruntat cu o situație îngrijorătoare creată de atacurile șacalilor asupra gospodăriilor, devenind un pericol pentru viața oamenilor, nu doar a animalelor domestice – pentru care încă nu s-a găsit rezolvare din partea decidenților.
⤑ Ca tulcean, nu voi asista pasiv – voi lupta cu sufletul pentru oamenii din Deltă, iar, atât cât îmi permite funcția de președinte al Consiliului Județean, voi căuta modalitățile prin care această nedreptate să fie reparată!
📌 Localnicii din Deltă sunt persoane aflate în categoriile #vulnerabile, care așteaptă măsuri pentru a reduce impactul facturilor imense, nu gâlceava guvernanților!

a declarat Horia Teodorescu, președintele Consiliul Județean Tulcea.

Aproximativ 500 de mii de gospodării ar urma să beneficieze de cel mult 500 de lei pe lună pentru plata facturilor în sezonul rece, potrivit noii legi a consumatorului vulnerabil. Subvenţia va fi decontată direct în preţul facturii.

Reprezentanţi ai administraţiilor publice locale sunt îngrijoraţi de rapiditatea cu care trebuie să acţioneze pentru aplicarea Legii consumatorului vulnerabil, dar îmi doresc foarte mult să nu găsim scuze şi să facem eforturi maxime, astfel încât această lege să fie aplicată de la 1 noiembrie

a declarat, vineri, ministrul Muncii Raluca Turcan, relatează Adevărul.

Această lege se aplică de acum înainte, pe următorii ani… Noi vom transmite formularele tipizate primăriilor, astfel încât ei să poată să înceapă să colecteze solicitările pe noul formular care este diferit de cel care se aplica până acum pe ajutorul de încălzire… Reprezentanţi ai administraţiilor publice locale sunt, evident, îngrijoraţi de rapiditatea cu care trebuie să acţioneze pentru aplicarea acestei legi.  Cu toţi suntem îngrijoraţi, dar noi la Ministerul Muncii şi ANPIS-uri am creat un comandament de criză în care am lucrat la foc continuu pentru elaborarea normelor, pentru crearea acestor explicaţii pentru ca toate autorităţile şi entităţile implicate să înţeleagă exact ce au de făcut. Mai mult decât atât, am transmis adrese reprezentanţilor structurilor asociative în care am explicat punct cu punct, pas cu pas, ceea ce au de făcut ei ca primari şi reprezentanţi ai UAT-urilor (Unităţi Administrativ-Teritoriale, n.r.).

a mai declarat, vineri, ministrul Muncii Raluca Turcan, potrivit Adevărul.

Legea consumatorului vulnerabil a fost inițiată de Guvern, adoptată  foarte repede de forul decizional la 7 septembrie și promulgată de președintele Klaus Iohannis la 16 septembrie.