Stiri din tulcea
Horia Teodorescu: Am crezut de la început că podul peste Dunăre va deveni realitate
august 27, 2021

Președintele Consiliului Județean Tulcea precizează pe pagina sa de socializare că a onorat, ieri, cu mândrie invitația ambasadorului Japoniei în România, Hiroshi Ueda, la Ceremonia dedicată aniversării Centenarului relațiilor diplomatice dintre Japonia și România, eveniment care s-a organizat chiar lângă șantierul podului suspendat peste Dunăre.
„Astăzi, vedem rezultatele concrete ale profesionalismului și corectitudinii japoneze, concretizate în evoluția lucrărilor la cea mai importantă investiție derulată în județul nostru în ultimele decenii. Pot spune cu sinceritate că realizarea podului de peste Dunăre a reprezentat cel mai important obiectiv de investiții pe care l-am propus încă din momentul în care am preluat conducerea Consiliului Județean Tulcea și am depus toate eforturile pentru ca acesta să devină realitate. Podul dintre Tulcea și Brăila este o investiție magistrală, pornită inițial dintr-o dorință ce părea să fie numai o speranță cu slabe șanse de realizare. Deși nimeni nu acorda credit acestui proiect, eu am crezut încă de la începutul activității mele în administrația publică locală că podul peste Dunăre va deveni realitate. Am onoarea de a îi felicita pe reprezentanții antreprenorului general, Asocierea Astaldi SpA – IHI Infrastructure Systems Co. Ltd, pentru modul exemplar în care reușesc să deruleze lucrările de construcții și pentru faptul că, în fiecare zi, ne arată ce înseamnă precizie și profesionalism.”
a declarat președintele Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu.

„Ceremonia marchează ridicarea platformei de lucru catwalk a podului suspendat de la Brăila în anul aniversării centenarului relaţiilor diplomatice dintre Japonia şi România. Podul este construit prin asocierea dintre companiile IHI din Japonia şi Astaldi din Italia iar construcţia se desfăşoară folosind cele mai avansate tehnologii din Japonia. Acest pod este foarte important pentru îmbunătăţirea conexiunii dintre zona Mării Negre şi zona de est a României, dar şi dintre România, ţară membră a UE, şi Republica Moldova, ţară nemembră a UE, şi astfel, cu toate ţările din Europa de Est. Este, de asemenea, un exemplu concludent al conexiunii dintre Japonia şi UE, stabilită prin parteneriatul din anul 2019. Sunt foarte mândru că tehnologia japoneză contribuie la un proiect atât de semnificativ.”
a declarat ieri ambasadorul Japoniei în România, Hiroshi Ueda, potrivit Agerpres.




Construirea podului suspendat peste Dunăre și drumurile de legătură sunt prevăzute a se finaliza în 2023. Pentru acest obiectiv au fost alocate fonduri nerambursabile în valoare de aproximativ 363 de milioane de euro, prin Asociația pentru Dezvoltare Intercomunitară ITI Delta Dunării, din Fondul European de Dezvoltare Regională.
Podul suspendat peste Dunăre va avea o lungime de 1.974 de metri, dintre care 1.120 de metri reprezintă deschiderea centrală, la care se adaugă două deschideri laterale de 489 de metri pe malul dinspre Brăila şi 364 de metri pe malul dinspre Tulcea. La momentul finalizării, va fi al treilea pod din Europa din punctul de vedere al deschiderii centrale şi al lungimii.
(sursă info și foto: comunicat Consiliul Județean Tulcea, Facebook Horia Teodorescu și Agerpres)