Stiri din tulcea

Căpitănia Zonală Tulcea a dat zeci de amenzi în Deltă

iulie 26, 2021

Pentru a se asigura că deplasarea turiştilor spre Delta Dunării se efectuează în siguranţă, Căpitănia Zonală Tulcea
a efectuat recent o serie de controale.

Operațiunea a scos la iveală abateri grave ale celor care plimbă turiști în deltă cu bărci de agrement! Mulți nu au certificate de conducător de ambarcaţiune de agrement, mijloace de salvare la bord sau documente legale pentru a opera acest tip de turism.

Controalele au fost efectuate pe cele mai importante căi navigabile de pe Dunăre și brațele principale ale acesteia, canalele 36 și Crișan-Caraorman, dar și în complexul lagunar Razelm – Sinoe.

Căpitănia a acordat o atenţie deosebită ambarcaţiunilor de agrement, pentru a verifica starea tehnică şi dotările ambarcațiunilor, dar şi respectarea numărului maxim de pasageri admis la bord, portul vestelor de salvare, calificarea şi starea psiho-fiziologică a conducătorilor.

Au fost verificate în total 77 de ambarcaţiuni de agrement. La 28 s-au aplicat amenzi! În cunatum de 37.350 lei!

Principalele deficienţele constatate au fost:
– lipsa mijloacelor de salvare de la bord – 6 amenzi;

– nepurtarea vestelor de salvare – 3 amenzi;

– lipsa însemnelor de identificare regulamentare – 2 amenzi;

– lipsa de la bord a documentelor cerute de lege – 2 amenzi;

– exploatarea în scop comercial a ambarcaţiunilor neautorizate în acest scop – 1 amendă;

– piederea certificatului de conducător de ambarcaţiune de agrement – 15 amenzi!

A mai fost constatat și un număr de 6 infracţiuni, instrumentându-se un număr de 6 dosare penale! Infracţiunile au constat în punerea în navigaţie a unei ambarcaţiuni neînmatriculate!

Ca urmare a gravității faptelor descoperite, Căpitănia Zonală Tulcea a decis să oblige barcagiii să inscripționeze vizibil pe ambarcaţiuni numărul maxim de persoane admise la bord, astfel încât şi turiştii să poată constata în mod direct depăşirea capacităţii de încărcare şi să refuze ambarcarea!

De asemenea, Căpitănia Zonală Tulcea avertizează turiștii că plajele de la Sulina și Sf. Gheorghe sunt neautorizate! Este pericol de înec, în special în zona de vărsare a Dunării în mare la Sf. Gheorghe, pe fondul lipsei serviciului Salvamar! Totodată, în zona acestor plaje nu este permisă desfășurarea activităților de agrement nautic cu ski-jet, banane tractate, parapante, etc!

Căpitănia Zonală Tulcea avertizează că va desfășura în continuare, atât în cooperare cu celelalte instituții cât și în nume propriu acțiuni de control vizând deplasarea în siguranţă pe apă în Delta Dunării! Datele de mai sus au fost prezentate azi în sedința colegiului prefectural.

(foto arhiva)