Stiri din tulcea

ASchema de despăgubire pentru industria HoReCa va fi lansată mâine

iunie 28, 2021

Încă de săptămâna trecută, ministrul economiei, Claudiu Nasui, a anunțat lansarea mult discutatei scheme de despăgubire pentru industria HoReCa pentru care au avut loc foarte multe întâlniri cu mediul de afaceri și cu specialiști din domeniu, rezultatul fiind o procedură de aplicare simplă și 100% online, prin care „birocrația este redusă la maxim”, potrivit informațiilor transmise pe pagina oficială a ministrului și preluate inclusiv de deputatul de Tulcea, Eugen Terente, reconfirmat recent în poziția de președinte al filialei USR PLUS Tulcea.

Potrivit celor anunțate, firmele vor primi despăgubire 20% din diferența între cifra de afaceri din 2020 și cea din 2019 și pentru înscriere nu e nevoie decât de maxim 3 documente:
1. un raport făcut de un expert contabil, care să certifice cifra de afaceri aferentă codului CAEN.
2. autorizația de funcționare pentru 2019 și 2020, dacă acestea nu sunt emise de ministerul economiei, antreprenoriatului și turismului.
Pe site-ul ministerului, economie.gov.ro, există un tutorial cu modul în care se utilizează aplicația de către firmele vizate din domeniile turism, alimentație publică și organizare de evenimente.

Important de subliniat este faptul că în cazul în care cererile depășesc bugetul maxim alocat, toți cei care aplică și sunt eligibili vor primi bani, deoarece plata se va face în mod proporțional și „nu mai contează când aplică o firmă. Nu mai apare cine-știe-ce criteriu dubios de selecție. Nu mai este nevoie să se înghesuie nimeni în primele ore ale perioadei de înscriere. Și nu mai trebuie nici să aștepte până în ultimul moment să afle o informație din sistem. Totul este deschis și transparent, așa cum este normal să fie.”, mai scrie în postarea ministrului citat.

„Pentru prima dată în istoria României, programul este făcut în așa fel încât să fie imposibil de manipulat de către politicieni sau funcționari. Acesta este și unul dintre motivele pentru care unii sunt supărați. Erau obișnuiți să poată alege ei cine primește și cine nu primește bani publici. Nu de alta, dar niciodată nu e buget suficient pentru toți. Și atunci intervin „criteriile de selecție”. Câteodată a fost „primul venit, primul servit”, alteori a fost un criteriu arbitrar. Stop. De data aceasta nu vom mai face așa.”