Zonele umede – cele mai mari resurse ale naturii

30 ianuarie 2024 | Actualitate
Zonele umede – cele mai mari resurse ale naturii

Zonele umede – cele mai mari resurse ale naturii

În contextul în care, în fiecare an, în data de 2 februarie este Ziua Mondială a Zonelor Umede, ce se adresează oamenilor din întreaga lume pentru a sărbători valoarea și frumusețea zonelor umede ale planetei noastre, iar Convenția Ramsar a lansat campania de celebrare a acestei zile din 2024 , Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD) a început publicarea unor materiale privind zonele umede – cele mai mari resurse ale naturii.

Ziua Mondială a Zonelor Umede cheamă națiunile și pe fiecare dintre noi să acționăm în numele acestor medii naturale extrem de productive, a căror existență este împletită cu a noastră.

În acest an se sărbătoresc zonele umede și bunăstarea umană, iar conservarea zonelor umede este esențială nu numai pentru bunăstarea ecologică a oamenilor, ci și pentru numeroasele beneficii pe care le oferă societăților umane, asigurând o conviețuire armonioasă cu natura.

Ființele umane beneficiază în mod semnificativ de accesul la apă din zonele umede în mai multe moduri.
Hrana de bună calitate este o condiție pentru oamenii sănătoși, iar zonele umede contribuie esențial furnizând ființelor umane o gamă largă de culturi pentru surse de hrană. Ele oferă adăpost pentru multe specii pe cale de dispariție și oferă un colac de salvare pentru speciile de apă dulce.
Oamenii care trăiesc în apropierea zonelor umede au dezvoltat valori socio-culturale în jurul acestora, care sunt parte integrantă a culturii, vieții spirituale și existenței lor actuale.
Zonele umede sunt esențiale pentru prosperitatea sănătății umane și oferă mijloace de trai pentru mulți oameni.

Un exemplu de conviețuire armonioasă cu natura este cbiar ultima acțiune ARBDD pe Insula Ceaplace, unde inspectorii și agenții ecologi ai Biroului Monitoring, Districte Zone Protejate din cadrul Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării au intervenit și anul acesta, suplimentând cu legături de stuf zona de cuibărit a coloniei de pelicani creți de pe Insula Ceaplace – Zonă Strict Protejată din perimetrul Rezervației.

ARBDD stuf pt pelicani creti Ceaplace ian 24

Această interveniție umană a fost necesară din cauza nivelului crescut al apelor Lacului Sinoe.

ARBDD stuf pt pelicani creti Ceaplace ian 24. 2jpg
În funcție de starea vremii, sfârșitul lunii ianuarie, respectiv începutul lunii februarie este perioada în care, an de an, se reîntorc în Delta Dunării pelicanii creți (Pelecanus crispus) – cea mai mare specie de pelicani din lume , care vor găsi, și-n acest an, condiții bune de construire a cuiburilor și creștere în siguranță a unei noi generații de păsări considerate emblematice pentru Rezervația Biosferei Delta Dunării.

(sursă info și foto : fb ARBDD)

Alte Articole

Reabilitarea blocurilor – o problemă care ne privește pe toți

Reabilitarea blocurilor – o problemă care ne privește pe toți

23 iulie 2024

  Pornind de la un caz concret, ce a avut loc ieri, 22 iulie, când a fost semnalat pericolul desprinderii unei porțiuni din aticul unui bloc situat pe strada Mihail…

CISTESTE MAI MULT
Crește numărul de avize de mediu pentru parcuri eoliene în județul Tulcea

Crește numărul de avize de mediu pentru parcuri eoliene în județul Tulcea

22 iulie 2024

După ce, în luna aprilie a acestui an, Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Tulcea a emis 2 avize de mediu pentru parcuri eoliene, săptămâna trecută, agenția tulceană a emis alte…

CISTESTE MAI MULT