Zona umedă de la Mahmudia : „zonă de reconstrucție ecologică de interes național”

5 februarie 2024 | Turism
Zona umedă de la Mahmudia : „zonă de reconstrucție ecologică de interes național”

Zona umedă de la Mahmudia : „zonă de reconstrucție ecologică de interes național”

 

O porțiune întinsă de teren agricol, care a fost renaturată pentru a recrea o zonă umedă în județul Tulcea, lângă Mahmudia, riscă să fie desecată, în ciuda dorinței comunității locale, potrivit organizației de mediu WWF-România – Fondul Mondial pentru Natură, care cere ca zona umedă de la Mahmudia să fie desemnată, prin hotărâre de guvern, „zonă de reconstrucție ecologică de interes național”, pentru protejarea beneficiilor naturale și pentru prosperitatea comunității.

Organizația citată a menționat că, după ce o zonă de peste 1.000 de hectare de lângă Mahmudia a fost inundată în mod natural anul trecut și astfel a fost recâștigată de Deltă, localnicii își doresc (într-o proporție covârșitoare, de 97%) ca apa să rămână, în detrimentul câtorva companii din domeniul agriculturii, care și-ar dori să continue să încaseze subvenții și să facă profituri substanțiale.

Noua zona inundată în mod natural în iunie 2023, după ce s-a produs o breță în digul care delimita zona de reconstrucție ecologică de la Mahmudia, a fost bine primită de localnici, după cum a reieșit dintr-un studiu sociologic, realizat anul trecut, conform căruia 97% din comunitatea locală își dorește menținerea zonei umede extinse și nu este de acord cu secarea ei pentru a fi folosită din nou ca teren agricol.

Localnicii se bucură deja de o suprafață similară care a trecut printr-un proces de reconstrucție ecologică și anume terenul agricol din incinta Carasuhat ce a redevenit o zonă umedă înfloritoare pentru biodiversitate, care contribuie semnificativ la dezvoltarea turismului în zonă.
Procesul de renaturare a avut loc în urmă cu opt ani în cadrul unui proiect la care a contribuit și WWF-România și care a fost finanțat cu fonduri europene.

Însă, potrivit sursei, dorințele localnicilor, cât și ale naturii, se lovesc de interesele concesionarilor agricoli ai terenului inundat și mai mult, digul face obiectul unui litigiu între concesionari și administratorul său (Primăria Mahmudia).

Printr-un ordin judecătoresc, în toamna lui 2023 s-a hotărât (în primă instanță) repararea digului, care ar presupune și desecarea temporară a zonei reconstruite, dar ca acest lucru să fie posibil, zona umedă creată în 2016 riscă, la rândul său, desecarea.

WWF Ro harta zone recastigate de delta lg Mahmudia

În acest context, WWF-România ne invită să ne spunem părerea în legătură cu această situație și publică un material privind „beneficiile reconstrucției ecologice până acum, prin ochii localnicilor” în care vorbește despre proiectul de reconstrucție ecologică a 924 de hectare de teren agricol în amenajarea agricolă Carasuhat, lângă Mahmudia, finalizat în 2016.

Proiectul este un succes pentru comunitatea locală și natură – turismul local este în creștere, resursa de pește s-a mărit (și odată cu ea prezența păsărilor emblematice pentru Deltă), distanțele s-au scurtat pentru localnicii care trebuiau să ocolească zona îndiguită pentru a ajunge cu barca în anumite zone de pescuit.

Rezultatele proiectului confirmă beneficiile reconstrucției ecologice, așa cum reies din literatura științifică:
diversificarea tipurilor de ecosisteme și biodiversitate
furnizarea de habitate pentru păsări, reptile și mamifere
creșterea rezilienței la schimbările climatice (risc scăzut de inundație și secetă)
resurse naturale mai sănătoase (apă și aer mai curate)
sechestrarea carbonului în sol

Mahmudia, una dintre cele mai importante căi de acces în Delta Dunării
Nu e prima oară când sunt evidențiate beneficiile reconstrucției ecologice asupra comunității, din punct de vedere social, dar și economic.
Un studiu socio-economic comparativ realizat în 2021 confirmă dezvoltarea sustenabilă a localității Mahmudia din 2016 și până la momentul realizării studiului.
Dezvoltarea sectorului turistic este principalul beneficiu care a contribuit accelerat la dezvoltarea economică a zonei, pescuitul devenind activitate de subzistență practicat doar de către o parte din locuitori.

Evoluția numărului de cazări în Mahmudia, Tulcea

WWF cazari Mahmudia beneficiu dupa renaturare
Noile zone de acces facilitează transportul cu barca și scurtează timpul de deplasare, creând premisele ca această comună din județul Tulcea să devină o nouă poartă de acces către Deltă.

Proiectul de reconstrucție ecologică din fosta incintă agricolă Carasuhat permite dezvoltarea liberă a biodiversității, în armonie cu oamenii locului.
( surse info, foto : wwf.ro, fb WWFRomania)

Alte Articole

Ce trebuie să știe turiștii care doresc să ajungă în Delta Dunării

Ce trebuie să știe turiștii care doresc să ajungă în Delta Dunării

4 iulie 2024

Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD) a publicat un set de 9 întrebări și răspunsuri (Q&A) frecvente referitoare la vizitarea Deltei Dunării, pe care toți cei interesați să ajungă în…

CISTESTE MAI MULT
Mirifica Delta Dunarii

Mirifica Delta Dunarii

30 mai 2024

Cu siguranta Delta Dunarii este un loc la care te-ai gandit sa ajungi cel putin o data in viata si sa te bucuri de liniste si relaxare in locuri unice…

CISTESTE MAI MULT