Stiri din tulcea

”Ziua porților deschise” , azi, la Serviciul de Probațiune Tulcea

29 septembrie 2023
”Ziua porților deschise” , azi, la Serviciul de Probațiune Tulcea

”Ziua porților deschise” , azi, la Serviciul de Probațiune Tulcea

 

În luna septembrie 2023, sistemul de probațiune din România a împlinit 22 de ani de funcționare, ocazie cu care, la nivelul mai multor servicii de probațiune din țară, au fost organizate acțiuni de promovare a activității de probațiune, în cadrul evenimentului național, intitulat ”Ziua porților deschise”, transmite Serviciul de Probațiune Tulcea.

Ținând cont de faptul că un segment important al beneficiarilor serviciilor de probațiune este reprezentat de tineri și că instituțiile școlare sunt colaboratori constanți în multe dintre activitățile specifice, instituția citată a folosit această ocazie aniversară pentru a-și deschide porțile către elevi.

Mai exact, azi, 29 septembrie 2023, la sediul Serviciului de Probațiune Tulcea / clădirea Tribunalului Tulcea, a avut loc o întâlnire a personalului de probațiune cu elevi de clasa a XII-a, de la Colegiul Dobrogean Spiru Haret Tulcea și Liceul Teoretic Grigore Moisil Tulcea.

Serv Probatiune Tl Z Portilor Deschise 29 sept 23

Tinerii, în număr de 52, însoțiți de profesori coordonatori, au vizitat sediul Serviciului de Probațiune Tulcea și au beneficiat de prezentarea activității serviciului în câteva date istorice și statistice. Au aflat informații despre rolul serviciului de probațiune în evaluarea inculpaților, în punerea în executare a măsurilor educative și a sancțiunilor neprivative de libertate, precum și despre intervenția în procesul de reintegrare socială a persoanelor care au săvârșit infracțiuni (atât prin intermediul unor proiecții video, cât și prin interacțiune directă cu personalul de probațiune).

Prin această acticitate, Serviciul de Probațiune Tulcea a dorit să aducă, pentru tinerii de liceu care se află în prag de a-și contura evoluția profesională, un plus de informație despre cariera consilierului de probațiune și rolul său în sistemul judiciar și în comunitate și, în același timp, să contribuie la conștientizarea lor cu privire la riscurile comportamentelor teribiliste, care pot genera cu ușurință comiterea de infracțiuni.

La eveniment a participat și judecător Nicola Gheorghiu Daniel – președintele secției penale din cadrul Tribunalului Tulcea și purtătorul de cuvânt al acestei instituții, care le-a vorbit elevilor despre procesul penal, actorii procesuali și rolurile acestora în fața instanței de judecată.

Un interes deosebit au manifestat față de poveștile din viața altor tineri, la fel ca ei, care, în urma comiterii unor infracțiuni, au trăit experiența unui proces penal și au ajuns în evidența Serviciului de Probaţiune Tulcea (le-a fost prezentată inclusiv o confesiune din zona infracțiunilor rutiere comise de minori, cu consecințe de pierderi de vieți omenești),

scrie în comunicatul de presă transmis redacției de Serviciul de Probațiune Tulcea.

Sunt impresionat! Nu m-am gândit până acum la tineri ca noi, care trăiesc experiențe de acest gen. Am aflat lucruri utile şi interesante.
Am înţeles că graniţa între teribilism şi infracţiune este foarte firavă.
Meseria de consilier de probaţiune pare foarte grea, cu mari provocări
… sunt câteva din impresiile exprimate de copii, în cadrul întâlnirii de astăzi.

Mesajul final al evenimentului a fost centrat în jurul ideii că tinerii sunt bogăția cea mai de preț a unei comunități și că datoria comunității este aceea de a le oferi oportunități valoroase de dezvoltare și de formare a personalității. Cei care, în anumite împrejurări nefaste, din copilăria sau adolescența lor, ajung să comită infracțiuni sunt cu atât mai speciali, cu cât intervenția pentru redresarea lor comportamentală, din perspectiva activității de probațiune, poate avea succes doar printr-o conlucrare sinceră și implicată cu familia, școala și comunitatea.

În anul 2023, Serviciul de Probațiune Tulcea a avut un rulaj de 1300 de cazuri pe lună (minori și majori). Dintre aceste cazuri, 50 au reprezentat măsuri educative aplicate minorilor care au comis infracțiuni.

Tot în anul 2023, au fost  în evidență 18 tineri cu vârsta cuprinsă între 14 și 18 ani, 53 de tineri la categoria de vârstă 19 – 20 de ani și 171 de tineri cu vârsta cuprinsă între 21 și 25 de ani.

Prin avantajul executării sancţiunii în libertate, toţi aceşti tineri, aflaţi în evidenţa serviciului de probaţiune, pot să îşi îndeplinească sau să îşi reia rolul lor educaţional, profesional, familial şi economic în societate, fapt ce constituie un important punct de plecare în procesul reintegrării lor sociale.

(sursă info și foto : comunicatul de presă Serviciul de Probațiune Tulce)