Stiri din tulcea

Ziua poetului naţional al Ucrainei, marcată și în acest an la Tulcea

21 martie 2024
Ziua poetului naţional al Ucrainei, marcată și în acest an la Tulcea

Ziua poetului naţional al Ucrainei, marcată și în acest an la Tulcea

 

Astăzi, 21 martie 2024, în cadrul manifestărilor culturale dedicate împlinirii a 210 ani de la nașterea poetului ucrainean Taras Șevcenko, a avut loc o ceremonie la Rotonda Personalităților din municipiul Tulcea, conform unui comunicat de presă transmis redacției de Consiliul Județean Tulcea.

CJ Tl 210 ani de la nasterea poetului nat ucrainean 21 mart 24

Evenimentul dedicat poetului național al Ucrainei a fost organizat de Uniunea Ucrainenilor din România – filiala Tulcea.

Prezentă la ceremonie, consilierul județean Raluca Cacencu și-a exprimat dorința ca peste un an, ceremonia de omagiere a marelui „Cobzar” să aibă loc în Ucraina învingătoare, în care să domnească pacea deplină :

CJ Tl 210 ani de la nasterea poetului nat ucrainean 21 mart 24 R Cacencu

„În aceste vremuri, mai mult decât dificile pentru poporul ucrainean și delicate pentru noi toți, cei din imediata sau mai îndepărtata vecinătate a acestei greu încercate națiuni, profit de această ocazie pentru a felicita organizatorii pentru tot ceea ce au realizat în direcția promovării culturii ucrainene în România şi, în special, în judeţul Tulcea.
Evenimentele pe care Uniunea Ucrainienilor le organizează la fiecare sfârşit de martie în cinstea poetului naţional adună laolaltă tulceni din tot judeţul, iar acest lucru merită tot respectul și aprecierea noastră. Astfel de manifestări sunt o formă de păstrare a tradiţiilor noastre, de popularizare a culturii şi, într-un final, reprezintă o formă de respect faţă de literatură, faţă de una dintre emblemele culturale ale ucrainenilor.
Profit de această ocazie ca, în numele Consiliului Județean Tulcea, pe care cu onoare îl reprezint, să-mi reafirm atașamentul, sprijinul și compasiunea față de poporul vecin, greu încercat în contextul conflictului armat declanșat de Federația Rusă. Și pentru că eu sunt foarte optimistă, îmi doresc din tot sufletul ca anul viitor pe vremea aceasta, ceremonia de omagiere a marelui „Cobzar” să aibă loc în Ucraina învingătoare, în care să domnească pacea deplină.
Vă doresc tuturor pace, sănătate și putere de muncă pentru a iniția cât mai multe evenimente de acest fel! Dumnezeu să ne ocrotească pe toți!“,
a declarat cu acest prilej consilierul Raluca Cacencu.

Taras Șevcenko, pictor și poet romantic ucrainean, considerat poetul național al Ucrainei, s-a născut în data de 9 martie 1814.

Wikipedia Taras Sevcenko
Opera sa literară este considerată ca fiind fondatoarea limbii și literaturii ucrainene moderne.

(surse info, foto : comunicat de presă CJ Tulcea, ro.wikipedia.org)