Ziua Națională de Comemorare a Victimelor Holocaustului din România, marcată la Tulcea

10 octombrie 2023 | Cultura
Ziua Națională de Comemorare a Victimelor Holocaustului din România, marcată la Tulcea

Ziua Națională de Comemorare a Victimelor Holocaustului din România, marcată la Tulcea

Elevi de la mai multe școli din municipiu au rememorat ieri, la Templul Coral, evenimentele tragice din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, îndeosebi prin intermediul unor mărturii ale victimelor și martorilor deportărilor și , în mod simbolic, la final, tinerii au instalat în curtea Templului nouă lămpi solare, care vor lumina în semn de comemorare a victimelor Holocaustului.

Primaria Tl Z Holocaust oct 23 lampi solare

Gazdă a evenimentului a fost Solomon Faimblat, președinte al Comunității Evreilor din Tulcea, după cum a transmis Primăria Tulcea

În data de 9 octombrie (dată ce marchează începutul deportărilor evreilor în Transnistria, în anul 1941), stabilită de Guvernul României (H.G. nr. 672/5 mai 2004) ca Ziua Națională de Comemorare a Victimelor Holocaustului , au loc ceremonii în toată țara, pentru a comemora evreii și romii care au murit în Holocaust.

Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”:

„În urmă cu 82 de ani începea deportarea evreilor din Basarabia, Bucovina de Sud și Bucovina de Nord în Transnistria.
„𝑵𝒖 𝒏𝒆-𝒂𝒎 𝒅𝒂𝒕 𝒔𝒆𝒂𝒎𝒂 𝒄𝒆 𝒏𝒆 𝒂𝒔̦𝒕𝒆𝒑𝒕𝒂, 𝒆𝒓𝒂 𝒖𝒏 𝒗𝒊𝒔. […] 𝑵𝒖 𝒏𝒆 𝒊̂𝒏𝒄𝒉𝒊𝒑𝒖𝒊𝒂𝒎 𝒄𝒂̆ 𝒔-𝒂𝒓 𝒑𝒖𝒕𝒆𝒂 𝒔𝒂̆ 𝒏𝒆 𝒔𝒎𝒖𝒍𝒈𝒂̆ 𝒄𝒖 𝒕𝒐𝒕𝒖𝒍 𝒅𝒊𝒏 𝒄𝒂𝒔𝒂 𝒏𝒐𝒂𝒔𝒕𝒓𝒂̆. […] 𝑪𝒊𝒏𝒆 𝒂𝒓𝒆 𝒐 𝒊𝒎𝒂𝒈𝒊𝒏𝒂𝒕̦𝒊𝒆 𝒂𝒔̦𝒂 𝒅𝒆 𝒏𝒆𝒂𝒈𝒓𝒂̆?”
𝐑𝐞𝐚𝐥𝐢𝐭𝐚𝐭𝐞𝐚 𝐧𝐞-𝐚 𝐝𝐞𝐦𝐨𝐧𝐬𝐭𝐫𝐚𝐭 𝐢̂𝐧𝐬𝐚̆, 𝐜𝐚̆ 𝐮𝐫𝐚 𝐩𝐨𝐚𝐭𝐞 𝐝𝐚 𝐧𝐚𝐬̦𝐭𝐞𝐫𝐞 𝐮𝐧𝐨𝐫 𝐭𝐫𝐚𝐠𝐞𝐝𝐢𝐢 𝐝𝐢𝐧𝐜𝐨𝐥𝐨 𝐝𝐞 𝐨𝐫𝐢𝐜𝐞 𝐢𝐦𝐚𝐠𝐢𝐧𝐚𝐭̦𝐢𝐞:
– peste 300.000 de evrei de origine română sau ucraineană au fost victime ale regimului Antonescu, murind de gloanțe, frig, foame sau boli.
– 11.000 de romi (din cei 25.000 deportați) au fost exterminați în Transnistria prin împușcare, înfometare, din cauza epidemiilor.
– peste 13.000 de evrei și-au pierdut viața în timpul episoadelor sângeroase din ianuarie 1941 la București și iunie 1941 la Iași.
– 90% din cei 135.000 de evrei din Transilvania de Nord, deportați în lagărul de la Auschwitz-Birkenau începând cu luna mai 1944 au fost exterminați din responsabilitatea Germaniei naziste și cu deplina colaborare a autorităților ungare.
𝐈̂𝐧 𝐚𝐜𝐞𝐚𝐬𝐭𝐚̆ 𝐳𝐢 𝐝𝐞 𝐚𝐝𝐮𝐜𝐞𝐫𝐞 𝐚𝐦𝐢𝐧𝐭𝐞, 𝐬𝐮𝐧𝐭𝐞𝐦 𝐬𝐨𝐥𝐢𝐝𝐚𝐫𝐢 𝐜𝐮 𝐜𝐞𝐭𝐚̆𝐭̦𝐞𝐧𝐢𝐢, 𝐯𝐢𝐜𝐭𝐢𝐦𝐞𝐥𝐞, 𝐨𝐬𝐭𝐚𝐭𝐞𝐜𝐢𝐢 𝐢𝐬𝐫𝐚𝐞𝐥𝐢𝐞𝐧𝐢 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐭𝐫𝐚̆𝐢𝐞𝐬𝐜 𝐭𝐫𝐚𝐠𝐞𝐝𝐢𝐚 𝐚𝐭𝐚𝐜𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐭𝐞𝐫𝐨𝐫𝐢𝐬𝐭 𝐝𝐞 𝐬𝐚̂𝐦𝐛𝐚̆𝐭𝐚̆ 𝟕 𝐨𝐜𝐭𝐨𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞.”

Din păcate, violențele în Fășia Gaza continuă si la această oră și sunt excluse deocamadată orice negocieri între luptătorii Hamas și Israel.

(sursă info și foto : fb primariatulcea)

Alte Articole

Multispecies – o nouă expoziție la demisolul Casei Avramide din Tulcea

Multispecies – o nouă expoziție la demisolul Casei Avramide din Tulcea

16 iulie 2024

WASP Studios și Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” din Tulcea ne invită la vernisajul expoziției Multispecies, o explorare a relației dintre natură, arte vizuale și ecologie. Deschiderea expoziției Multispecies,…

CISTESTE MAI MULT
Lansarea oficială a website-ului comemorativ G. F. Gasser, la Casa Avramide Tulcea

Lansarea oficială a website-ului comemorativ G. F. Gasser, la Casa Avramide Tulcea

8 iulie 2024

Website-ul comemorativ al artistului ce a deschis prima galerie de artă privată din România, Günther Forst Gasser, va fi lansat la Tulcea, potrivit celor declarate de fiica artistului, Greta Gasser.…

CISTESTE MAI MULT