Stiri din tulcea
Ziua Internațională a Dunării în contextul schimbărilor climatice
Ziua Internațională a Dunării în contextul schimbărilor climatice
În viitor, temperatura și precipitațiile se vor schimba semnificativ în bazinul Dunării!
Azi, 29 iunie, se împlinesc 29 de ani de când a fost semnată „Convenţia privind cooperarea pentru protecţia şi utilizarea durabilă a fluviului Dunărea“ prin care statele din bazinul Dunării s-au angajat să colaboreze îndeaproape pentru o mai bună utilizare a fluviului, în folosul comun al tuturor statelor riverane, conform unui comunicat de presă transmis redacției de Administrația Națională „Apele Române”.
La 29 iunie 1994, la Sofia, reprezentanții mai multor țări dunărene, inclusiv România s-u întrunit sub auspiciile Comisiei Internaţionale pentru Protecţia Fluviului Dunărea (ICPDR) și zece ani mai târziu, în 2004, ICPDR decide să celebreze „Ziua Internațională a Dunării” la data de 29 iunie.
În acest an, din păcate, trebuie să vorbim și să ne pregătim pentru toate efectele schimbărilor climatice ce se află într-o continuă dinamică, potrivit unui studiu (Studiului privind schimbările climatice în bazinul Dunării) realizat de ICPDR, în viitor, temperatura și precipitațiile schimbându-se semnificativ în bazinul Dunării și este posibil ca disponibilitatea apei să fie redusă în partea de sud și est a bazinului.
În mod categoric, evenimentele hidrologice extreme vor avea loc mai des, vor fi mai intense și posibil cu o durată mai mare.
Peste 60% din inundațiile care se produc la această oră în România sunt de tip flash-flood, adică într-un timp foarte scurt (24ore), pe un areal restrâns, este înregistrată o cantitate mare de precipitații (cea mai mare cantitate înregistrată a fost la Ocoliș, în județul Alba, în iulie 2021- 223l/mp în 5 ore la stația hidrometrică Ocoliș pe Valea Ierii).
Pentru cele 18 orașe, Dunărea este o sursă importantă de apă, hrană, hidroenergie, transport și habitat: Moldova Nouă, Orșova, Drobeta-TurnuSeverin, Calafat, Corabia, Turnu Măgurele, Zimnicea, Giurgiu, Oltenița, Călărași,Fetești, Cernavodă, Hârșova, Brăila, Galați, Isaccea, Tulcea și Sulina.
Pornind de la ceea ce oferă Dunărea comunităților riverane (apă potabilă, hrană, hidroenergie, transport sau habitat), România capătă o poziție strategică din perspectiva importanței pe care fluviul i-l conferă din punct de vedere geografic, dar și al resurselor și beneficiilor valoroase ale acestuia.
Al doilea ca lungime după Volga şi al 29-lea din lume, fluviul Dunărea este singurul din Europa care curge de la Vest la Est.
Mai mult, Dunărea joacă un rol important în transportul de mărfuri, aflându-se printre primele 10 coridoare de transport naval din lume. Din aceste puncte de vedere, Dunărea reprezintă o legătură a noastră cu restul Europei.
(sursă info și foto : comunicat de presă Apele Române)