Ziua Independenței Ucrainei, marcată de tulceni

24 august 2022 | Cultura
Ziua Independenței Ucrainei, marcată de tulceni

Ziua Independenței Ucrainei, marcată de tulceni

Manifestările dedicate Zilei Independenței Ucrainei, organizate în municipiul și județul Tulcea, au început de ieri.

În acest context politic deosebit de dificil, în semn de solidaritate față de vecinii noștri ucraineni, la Palatul Copiilor din municipiu, a avut loc un eveniment în a cărei organizare s-a implicat activ profesor Ana Galus și la care au participat și Cristina Tofan, consilier al președintelui Consiliului Județean Tulcea, împreună cu administratorul public al județului, Dumitru Mergeani :

CJ Tl ev. Tl Ziua Independentei Ucrainei D Mergeani
„România în general și județul Tulcea în particular fac din nou dovada sprijinului necondiționat pe care îl asigură partenerilor din Ucraina. În speranța unui viitor mai luminos pentru noi și pentru frații noștri ucraineni, a unor relații pașnice între popoare, îmi exprim, astăzi, susținerea pentru Ucraina independentă.

În dimineața în care au pornit bombardamentele, aveam în Tulcea două delegații de oficiali ucraineni de la Izmail și Odesa, care m-au anunțat că în țară a început războiul și trebuie să plece acasă. Prima reacție în țara noastră a fost cea a oamenilor, statul și instituțiile s-au mișcat puțin mai greu, pentru că așa sunt legile la noi.

Dar reacția oamenilor, a organizațiilor neguvernamentale, a fost una nemaiîntâlnită. În acele zile s-a văzut că românii nu sunt doar prieteni, ci sunt și frați cu ucrainenii de peste Dunăre.
Ca reprezentant al Consiliului Județean Tulcea, în numele domnului președinteHoria Teodorescu, vreau să vă transmit La mulți ani cu sănătate! De fiecare dată, celor care își sărbătoresc ziua le urăm pace și sănătate, dar nu ne dăm seama în acele momente de importanța acestor cuvinte. Par cuvinte abstracte, dar pentru toți ucrainenii, mâine, de Ziua Ucrainei, pacea și sănătatea sunt tot ce-și doresc.

Suntem cu toții alături de dumneavoastră; instituțiile tulcene, Prefectura, Consiliul Județean sau Primăria sunt alături de dumneavoastră. Sperăm că vă întoarceți cu bine la casele dumneavoastră și să reveniți apoi la Tulcea pentru a sărbători împreună o Ucraină independentă și liberă. Doamne ajută!
La mulți ani!“,

a transmis, în cadrul evenimentului, Dumitru Mergeani, administrator public al județului Tulcea.

CJ Tl ev. Tl Ziua Independentei Ucrainei Mergeani
La eveniment au mai participat Preasfinția Sa Visarion, Episcopul Tulcii, primarul municipiului Tulcea, Ștefan Ilie, primarul orașului Isaccea, Anastase Moraru și reprezentanții altor instituții implicate în spriinirea refugiaților ucraineni în țara noastră.

Azi, în Isaccea, au avut loc activități cultural-educative organizate sub egida primăriei orașului de graniță, la care a participat și managerul Bibliotecii Județene „Panait Cerna” Tulcea, dr. Ligia Dima.

Biblioteca Tl Ziua Indep Ucrainei Isaccea
Copiii români și ucraineni prezenți la eveniment au cântat, s-au jucat, au desenat pe asfalt, petrecând momente frumoase, uitând pentru câteva clipe ororile războiului.

La 24 august 1991, Ucraina și-a declarat independența de Uniunea Sovietică, recunoscut fiind ca stat independent și suveran, împreună cu teritoriul său.

(surse info și foto : comunicat de presă CJ Tulcea, fb bibliotecatulcea)

Alte Articole

Mâine încep proiecțiile în curtea Farului Vechi din Sulina

Mâine încep proiecțiile în curtea Farului Vechi din Sulina

18 iunie 2024

Serile de film organizate de Tulcea Film Society au avut loc, până acum, la Casa Avramide din municipiu, dar începând de mâine, 19 iunie, și până duminică, 23 iunie 2024,…

CISTESTE MAI MULT
Expoziție inedită, a unei familii de artiști tulceni, la Muzeul de Artă din municipiu

Expoziție inedită, a unei familii de artiști tulceni, la Muzeul de Artă din municipiu

11 iunie 2024

Muzeul de Artă Tulcea din cadrul Institutului de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” Tulcea ne invită la deschiderea expoziției „3 dialoguri cu natura”, ce va avea loc în această vineri, 14…

CISTESTE MAI MULT