Ziua Independenței de Stat a României, la Tulcea

10 mai 2023 | Cultura
Ziua Independenței de Stat a României, la Tulcea

Ziua Independenței de Stat a României, la Tulcea

Ziua Independenței de Stat a României a fost marcată azi, 10 mai, la Monumentul Independenței din municipiu, printr-un ceremonial militar și religios organizat de Instituția Prefectului – Județul Tulcea împreună cu Garnizoana Tulcea.

Z Independentei 23 Episcopia Tl

Cu acest prilej, P.S. Sa Visarion, episcopul Tulcii a săvârșit „o slujbă de Te-Deum”

La ceremonial au participat și administratorul public al municipiului, Nicolae Bibu și administratorul public al județului, Dumitru Mergeani, vicepreședintele Consiliului Județean Tulcea, Mihai Huleni și prefectul județului Alexandru Dan Munteanu.

CJ Tl Z Independentei 23 copii

City managerul municipiului Tulcea, Nicolae Bibu a subliniat, cu această ocazie, necesitatea de a ne alinia mentalitățile și instituțiile la valorile fundamentale europene, pentru ca să putem construi ,orașul, țara sau societatea modernă pe care ne-o dorim cu toții” :

Z Independentei 23 Nicolae Bibu

„Sărbătorim Ziua Independenței și, totodată, marcăm începutul unui parcurs modern al statului român. Un parcurs imprimat de Regele Carol I, a cărui contribuție fondatoare la începuturile României moderne trebuie să rămână un model pentru noi.
Carol I și-a dedicat întreaga viață acestui stat și a reușit, într-o măsură impresionantă și într-un timp atât de scurt, să imprime statului român un progres remarcabil. Având Independența ca prim deziderat, România a adoptat modelul occidental, însă nu doar la nivel declarativ, ci prin acceptarea instituțiilor și valorilor europene.
Astăzi sărbătorim aspirația către modernitate și, totodată, marcăm detașarea de moștenirea unor straie vetuste ce înveșmântau pompos obiceiuri găunoase. Pentru a construi orașul, țara sau societatea modernă pe care ne-o dorim cu toții, plecând de la idealul Regelui Carol I, trebuie să căutăm înțelepciunea și curajul de a ne alinia mentalitățile și instituțiile la valorile fundamentale europene.”

Vicepreședintele Mihai Huleni a vorbit despre coroana de oțel a regelui Carol I realizată dintr-un tun capturat în Războiul de Independență, concluzionând că prin acest gest simbolic armele au fost transformate în coroană, românii obținând ceea ce și-au dorit la acea vreme : independență și unitate.

Z Independentei 23 Mihai Huleni
„Hristos a înviat și la La mulți ani de Ziua Independenței! Vreau să vorbesc un pic despre simbolistică.
Este clar că 10 Mai nu putea exista fără toate datele din urmă, fără 1859, fără 1848, fără 1821, fără Mihai Viteazu, fără 1600. Toate acestea înseamnă că românii și-au dorit două lucruri: independență și unitate. Nu se poate una fără cealaltă.
10 Mai reprezintă voința celor care au realizat această independență, aceste momente importante pentru România. Dar mai presus de orice, contează sacrificiul de care au dat dovadă înaintașii noștri și disponibilitatea lor de a-și da viața pentru a îndeplini aceste deziderate.
Suntem un popor de 10 și sărbătorim pe data de 10 Mai acest lucru. Trei ani mai târziu, după Războiul de Independență, în 1881, când domnitorul Carol I a devenit rege, a primit coroana de oțel realizată dintr-un tun capturat în acest război. Astfel, au transformat armele în coroană.
Cu acest lucru rămânem: înaintașii noștri au fost dispuși să-și dea viața pentru ca noi, astăzi, să trăim mai bine și împreună. Să nu uităm că suntem acum, aici, pentru a-i pomeni. Dar nu numai azi, ci în veci, în fiecare zi, trebuie să ne amintim de cei care au fost bunii și străbunii noștri, care și-au dat viața pentru noi“,
a declarat cu acest prilej vicepreședintele Mihai Huleni.

(surse info , foto : fb episcopiatulceii, fb nicolae.bibu, fb ConsiliulJudeteanTulcea)

Alte Articole

Multispecies – o nouă expoziție la demisolul Casei Avramide din Tulcea

Multispecies – o nouă expoziție la demisolul Casei Avramide din Tulcea

16 iulie 2024

WASP Studios și Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” din Tulcea ne invită la vernisajul expoziției Multispecies, o explorare a relației dintre natură, arte vizuale și ecologie. Deschiderea expoziției Multispecies,…

CISTESTE MAI MULT
Lansarea oficială a website-ului comemorativ G. F. Gasser, la Casa Avramide Tulcea

Lansarea oficială a website-ului comemorativ G. F. Gasser, la Casa Avramide Tulcea

8 iulie 2024

Website-ul comemorativ al artistului ce a deschis prima galerie de artă privată din România, Günther Forst Gasser, va fi lansat la Tulcea, potrivit celor declarate de fiica artistului, Greta Gasser.…

CISTESTE MAI MULT