Ziua Imnului Național a fost marcată în această dimineață la Tulcea

29 iulie 2022 | Cultura
Ziua Imnului Național a fost marcată în această dimineață la Tulcea

Ziua Imnului Național a fost marcată în această dimineață la Tulcea

 

Azi, 29 iulie, cu prilejul sărbătoririi Zilei Imnului Național al României, în Piața Tricolorului din municipiu s-a desfășurat un ceremonial militar organizat de Instituția Prefectului – Județul Tulcea împreună cu Garnizoana Tulcea.

Pref Tl autoritati Imn Nat
La eveniment a participat, pe lângă subprefectul Timur Memet, sefii de servicii din cadrul Prefecturii și personalul instituției citate, și prefectul județului, Alexandru Dan Munteanu, care a transmis, publicului prezent, mesajul premierului Nicolae-Ionel Ciucă cu prilejul Zilei Imnului Național:

Pref Tl Imn Nat pref Munteanu

„Este Ziua Imnului Național al României, o sărbătoare a conștiinței și unității noastre naționale și un prilej de a ne aminti despre începuturile destinului european al românilor, care în perioada pașoptistă s-au raliat celorlalte mișcări revoluționare din Europa acelor vremuri.

Ales pentru mesajul său mobilizator imn al Revoluției pașoptiste, ”Deșteaptă-te, române” a devenit imn al României post-decembriste după ce acordurile și versurile sale mobilizatoare au răsunat și i-au motivat pe români în multe alte momente de răscruce ale istoriei, de la Războiul de Independență și cele două Războaie Mondiale, până la revolta muncitorilor din Brașov din 15 noiembrie 1987 și, apoi, în timpul Revoluției din Decembrie 1989.

Asemuit de Nicolae Bălcescu cu o Marseilleză a românilor, ”Deșteaptă-te, române” ne umple de emoție, glorificând istoria și eroii neamului. Imnul național, drapelul și stema ne definesc identitatea și reprezintă legătura trainică între trecutul, prezentul și viitorul poporului nostru, dar și simbolul capacității țării de a traversa cu bine perioadele dificile și de a se dezvolta valorificând oportunitățile create prin voința cetățenilor săi.

Cinstirea simbolurilor naționale înseamnă responsabilitate față de acțiunile asumate, respect pentru libertățile obținute cu greu de români după zeci de ani de opresiune a regimului comunist și promovarea lor într-o Europa a diversității și valorilor comune.

De Ziua Imnului Național, îmi doresc să rămânem mereu uniți în jurul simbolurilor noastre naționale și al idealurilor apărate cu jertfe de înaintași.

La mulți ani, României născute din aspirațiile lor pe care noi suntem datori să o transmitem și mai bună urmașilor noștri!
La mulți ani, imn al sufletului românesc!”

Programul ceremonialului de azi, 29 iulie :
– primirea oficialităților, prezentarea onorului și salutul drapelului de luptă
– Binecuvântare si Rugăciune pentru poporul român oficiate de preotul militar/ civil, fără cântare
– alocuțiuni privind simbolistica versurilor imnului național
– intonarea imnului național al României, vocal și instrumental, de către întreaga asistență.

Pref Tl Imn Nat

Astfel de ceremoniale sunt programate azi în toată Romania, Ziua Imnului Naţional, ce a fost proclamată în anul 1998, fiind sărbătorită în toate garnizoanele din ţară.

Imnul „Deşteaptă-te române!” a fost compus de Anton Pann pe versurile poetului Andrei Mureşanu.

(surse info și foto : comunicate de presă Prefectura Tulcea)

Alte Articole

Expoziție inedită, a unei familii de artiști tulceni, la Muzeul de Artă din municipiu

Expoziție inedită, a unei familii de artiști tulceni, la Muzeul de Artă din municipiu

11 iunie 2024

Muzeul de Artă Tulcea din cadrul Institutului de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” Tulcea ne invită la deschiderea expoziției „3 dialoguri cu natura”, ce va avea loc în această vineri, 14…

CISTESTE MAI MULT
 Tulcea Film Society : tinerii din Sulina sunt invitați la un atelier de specialitate

 Tulcea Film Society : tinerii din Sulina sunt invitați la un atelier de specialitate

7 iunie 2024

Tinerii din Sulina, care au vârsta cuprinsă între 14 şi 20 de ani, sunt invitați să se înscrie la masterclass-ul „Aparatul de filmat și exerciții de imagine” susținut de regizorul…

CISTESTE MAI MULT