Ziua Drapelului Național al României în 2024

26 iunie 2024 | Eveniment
Ziua Drapelului Național al României în 2024

Ziua Drapelului Național al României în 2024

Ceremonialul militar organizat de Garnizoana Tulcea pentru a celebra Ziua Drapelului Național al României a avut loc azi, 26 iunie 2024, în Piața Civică / Piața Tricolorului din municipiul Tulcea.

Episcopia Tl Z Drapelului 26 iun 24 3

Evenimentul, ce a beneficiat de prezența unui număr mare de tulceni, a culminat cu binecuvântarea drapelului și înălțarea acestuia la catarg, pe acordurile imnului național, potrivit unui comunicat de presă CJ Tulcea, transmis redacției.

Episcopia Tl Z Drapelului 26 iun 24 2

P.S Visarion, Episcopul Tulcii, a oficiat slujba sfințirii drapelului național.

Printre oficialii prezenți s-au aflat și prof. Ștefan Coman, consilier al președintelui Consiliului Județean, Horia Teodorescu, precum și Mihai Huleni, vicepreședinte al Consiliului Judeţean Tulcea :

CJ Tl Z Drapel iun 24 M H

„La mulți ani, România! La mulți ani tricolorului nostru drag! Este o zi de mare sărbătoare și aș vrea ca în doar câteva cuvinte să amintesc celor prezenți de ce aceste trei culori înseamnă atât de mult pentru poporul nostru. Semnificația lor este moștenită de la străbunii noștri geto-daci, al căror stindard de luptă, capul de lup cu coadă de balaur, era susținut de o lance în culorile tricolorului. Alte atestări semnalează prezența celor trei culori în secolele IX-X, când iau ființă primele formațiuni statale și, ulterior, în secolele XVI și XVII, când Mihai Viteazu reușește prima unire a principatelor, pe scuturile și diplomele ostașilor.
Tricolorul a fost parte din istoria noastră în cele mai importante momente: în cadrul revoluției de la 1821, condusă de Tudor Vladimirescu, în timpul revoluției de la 1848, la Mica Unire din 1859 și Marea Unire de la 1918. O mare realizare îi aparține domnitorului Alexandru Ghica care, la 1834, a obținut permisiunea Înaltei Porți pentru ca tricolorul să devină drapelul de luptă al forțelor terestre și navale în Țara Românească. Printr-o fericită coincidență, astăzi de Ziua Drapelului Național, se va desfășura un meci al echipei naționale a României iar un stadion important al Germaniei va fi plin de suporteri în culorile tricolorului, care ne vor emoționa ca de fiecare dată. Fie ca drapelul nostru tricolor să fie arborat, în primul rând, în inimile tuturor românilor! Doamne ajută!”,
a declarat cu acest prilej vicepreședintele Mihai Huleni.

Și prefectul județului Tulcea, Alexandru Dan Munteanu, a participat la ceremonialul organizat azi cu ocazia Zilei Drapelului Național :

Pref Tl Z Drapel 26 iun 24 A M

„Astăzi, celebrăm Drapelul Național, un element identitar ce simbolizează unitatea și independența acestei nații. De asemenea, el păstrează legătura dintre trecut, prezent și viitor iar de aceea, doamnelor și domnilor, este de datoria noastră să transmitem generaților ce vor veni după noi respectul față de acest simbol.
La mulți ani drapelului național! La mulți ani României!“,
a transmis prefectul Alexandru Dan Munteanu.

Defilarea gărzii de onoare a Garnizoanei Tulcea a încheiat evenimentul.

Instituită în anul 1998, Ziua Drapelului Național este marcată anual pe data de 26 iunie prin organizarea unor programe și manifestări cultural-educative, cu caracter evocator sau științific, consacrate istoriei patriei, precum și prin ceremonii militare specifice, organizate în cadrul unităților Ministerului Apărării Naționale și ale Ministerului de Interne.

Ziua Drapelului Național a fost instituită pentru a marca data de 26 iunie 1848, când Guvernul revoluționar a decretat ca Tricolorul – roșu, galben și albastru – să reprezinte steagul național al tuturor românilor; cele trei culori împărțite în mod egal reprezintă principiul egalității, orientarea culorilor în sus semnifică verticalitatea, cifra trei este numărul perfect.

Tot cu ocazia Zilei Drapelului Național, ieri, 15 iunie, un drapel de 100 de metri a ajuns la peste 2000 de metri altitudine, după cum a anunțat Ministerul Apararii Nationale.

MApN drapel de 100 m la peste 2000 m iun 24

Militarii răniți Invictus, alături de peste 100 de civili si militari din întregul sistem de apărare națională, ordine publică și securitate națională și-au îndeplinit, cu succes, misiunea de a desfășura steagul de 100 de metri lângă Lacul Călțun (Munții Făgăraș).

(surse info, foto : fb episcopiatulcii, comunicat de presă CJ Tulcea, fb prefectTulcea, ro.wikipedia.org, fb mapn.ro)

Alte Articole

152 de persoane au fost selectate la Bursa Locurilor de Muncă de azi, la Tulcea

152 de persoane au fost selectate la Bursa Locurilor de Muncă de azi, la Tulcea

11 octombrie 2024

În urma desfășurării, azi, 11 octombrie 2024, a unei noi ediții a Bursei Locurilor de Muncă la Tulcea, au fost selectate în vederea încadrării un număr de 152 de persoane,…

CISTESTE MAI MULT
Suntem invitați „la pas, prin evoluția primatelor”, la Acvariul Tulcea

Suntem invitați „la pas, prin evoluția primatelor”, la Acvariul Tulcea

11 octombrie 2024

Centrul Muzeal Ecoturistic Delta Dunării, din cadrul ICEM Tulcea, ne invită la o nouă expoziție temporară, intitulată „În oglinda timpului. La pas prin evoluția primatelor”, o nouă călătorie fascinantă prin…

CISTESTE MAI MULT