Ziua de 9 mai, cu 3 motive de sărbătoare, a fost marcată la Tulcea

9 mai 2022 | Actualitate
Ziua de 9 mai, cu 3 motive de sărbătoare, a fost marcată la Tulcea

Ziua de 9 mai, cu 3 motive de sărbătoare, a fost marcată la Tulcea

Azi a avut loc în municipiul Tulcea, ceremonialul militar și religios organizat pentru a marca tripla semnificație a zilei de 9 mai : proclamarea independenţei de stat a României(1877) şi finalul celui de-al Doilea Război Mondial (1945) precum și Ziua Europei.
La eveniment au participat reprezentanți ai autorităților locale, printre care și administratorul public al județului Tulcea, Dumitru Mergeani :

CJ Tl 9 mai Mergeani

„Sărbătoarea acestei zile este un bun prilej de a reaminti importanţa valorilor şi principiilor care trebuie să stea la baza Uniunii Europene, solidaritatea aflându-se în centrul acestora. Este important să avem convingerea că în momentul actual această solidaritate există realmente între țările Europei și că aceasta ne va ajuta să trecem cu bine de situația delicată în care ne aflăm acum mai ales noi, cei de la porțile Uniunii Europene, în condițiile unui conflict armat care se desfășoară la câteva zeci de kilometri de noi. Sub aceste auspicii, permiteţi-mi să vă urez tuturor: La mulţi ani în pace și liniște, dragi români, în oricare colț al țării sau al Europei vă aflați! La mulţi ani, Europa! Pacea și unitatea să ne însoțească pretutindeni!“,

a transmis administratorul public al județului Tulcea, Dumitru Mergeani.

Ceremonialul s-a încheiat cu depunerea de coroane de flori în amintirea celor care s-au jertfit pentru independența statului român.

În ultimii ani, ziua de 9 mai a căpătat semnificaţii extinse odată cu integrarea României în Uniunea Europeană.

În 1950, Robert Schuman a avut inițiativa de a pune bazele unei structuri care avea să aducă laolaltă statele europene, în scopul menținerii păcii și a progresului economic.

Astfel, la 18 aprilie 1951, Belgia, Franţa, Germania, Italia, Luxemburg şi Olanda au semnat Tratatul de la Paris privind prima dintre comunităţile europene, Comunitatea Economică a Cărbunelui şi Oţelului, creionându-se astfel Uniunea Europeană de astăzi.

35 de ani mai târziu, Consiliul European de la Milano a ales ziua de 9 mai ca „Ziua Europei”.

 

(sursă info și foto : comunicat de presă C.J. Tulcea)

Alte Articole

Sfârșit de an școlar si la …Penitenciarul Tulcea

Sfârșit de an școlar si la …Penitenciarul Tulcea

21 iunie 2024

Cursurile școlare, organizate în baza protocolului încheiat între Penitenciarul Tulcea, Inspectoratul Școlar Județean și Școala Gimnazială Specială nr 14 Tulcea s-au încheiat și prin urmare, Penitenciarul Tulcea a găzduit festivitatea…

CISTESTE MAI MULT
90 de hectare au ars într-un incendiu de vegetație, lângă Tulcea

90 de hectare au ars într-un incendiu de vegetație, lângă Tulcea

21 iunie 2024

  Pompierii tulceni au fost solicitați ieri , 20 iunie, să intervină pentru stingerea unui incendiu de vegetație uscată în apropiere de municipiul Tulcea și după o intervenție ce a…

CISTESTE MAI MULT