„Ziua Culturii Naţionale” și 174 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu, la Tulcea

15 ianuarie 2024 | Cultura
„Ziua Culturii Naţionale” și 174 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu, la Tulcea

„Ziua Culturii Naţionale” și 174 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu, la Tulcea

Azi, 15 ianuarie 2024, la Sala de festivități a Bibliotecii Județene „Panait Cerna” Tulcea (etajul I) are loc evenimentul cultural-artistic „Mihai Eminescu, o stea nemuritoare!”, organizat pentru a se celebra Ziua Culturii Naționale, precum și nașterea poetului nostru național, conform informațiilor transmise redacției.

Bibl Jud Tl spectacol M Eminescu Z Culturii 15 ian 24 1
Spectacolul este susținut de elevi de la Liceul de Arte „George Georgescu”, Colegiul Dobrogean „Spiru Haret” și Liceul Teoretic „Grigore Moisil”, alături de care sunt și profesorii lor.

Tot în această dimineață, la monumentul poetului M Eminescu, va avea loc un moment omagial realizat cu participarea corului Mussica al Liceului de Arte „George Georgescu”, condus de dirijorul Cristian Gheorghe Gorun și a grupurilor Pandelașul și Vocalis, coordonate de Georgeta Nichifor și Ecaterina Petruta Buță, potrivit celor publicate de Primăria Tulcea.

Bustul lui Mihai Eminescu, realizat de sculptorul Romeo Protopopescu, prima lucrare de acest fel din Tulcea, a fost dezvelit în urmă cu exact un an în fostul Parc al Pensionarilor.

Și la Teatrul „Jean Bart” Tulcea este programat azi un spectacol de poezie și muzică organizat cu prilejul Zilei Culturii Naționale, ce va fi susținut de elevii Liceului de Arte „George Georgescu” Tulcea, secțiile Teatru și Muzică.

Tea JB Tl spectacol Eminescu 15 ina 24

Evenimentul, în care Eminescu va fi evocat prin muzică și poezie, este intitulat „Răsai deasupra mea, lumină lină” și va avea loc de la ora 18.00.
Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Ziua de 15 ianuarie a fost aleasă ca Zi a Culturii Naţionale în anul 2010 iar azi se împlinesc 174 de ani de la nașterea „Luceafărului poeziei românești”, despre care majoritatea dintre noi știm ca este cel mai mare poet al nostru și că a scris faimoasa poezie de dragoste „Luceafărul”, dar e bine de știut și faptul că datorită acestei poezii Mihai Eminescu se află, din februarie 2009, în Cartea Recordurilor cu „Cel mai lung poem de dragoste” din lume, ce are 98 de strofe,

W R Academy imagine Luceafarul

Pe site-ul Academiei Recordurilor Mondiale, poezia este descrisă simplu, pentru generația de azi, ca o combinație între ” Pe aripile vântului”, „Star Trek” si „Love story”, ceea ce înseamnă că este o poezie romantică, dar în același timp și o poezie modernă a celui de-al 3-lea mileniu.

World Records Academy (cu sediu lîn Miami, SUA) este cea mai mare organizaţie care înregistrează recorduri din toate domeniile, la nivel mondial.

(surse info, foto : fb bibliotecatulcea, fb primariatulcea, fb TeatrulJeanBartTulcea, worldrecordacademy.com)

Alte Articole

Multispecies – o nouă expoziție la demisolul Casei Avramide din Tulcea

Multispecies – o nouă expoziție la demisolul Casei Avramide din Tulcea

16 iulie 2024

WASP Studios și Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” din Tulcea ne invită la vernisajul expoziției Multispecies, o explorare a relației dintre natură, arte vizuale și ecologie. Deschiderea expoziției Multispecies,…

CISTESTE MAI MULT
Lansarea oficială a website-ului comemorativ G. F. Gasser, la Casa Avramide Tulcea

Lansarea oficială a website-ului comemorativ G. F. Gasser, la Casa Avramide Tulcea

8 iulie 2024

Website-ul comemorativ al artistului ce a deschis prima galerie de artă privată din România, Günther Forst Gasser, va fi lansat la Tulcea, potrivit celor declarate de fiica artistului, Greta Gasser.…

CISTESTE MAI MULT