Stiri din tulcea

Ziua Biodiversității și Ziua Parcurilor, marcate de ARBDD

26 mai 2023
Ziua Biodiversității și Ziua Parcurilor, marcate de ARBDD

Ziua Biodiversității și Ziua Parcurilor, marcate de ARBDD

Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD), prin intermediul responsabililor din cadrul centrelor de informare și educație ecologică, în parteneriat cu elevii și profesorii de la școlile din perimetrul rezervației și din municipiu, au organizat, în perioada 19-25 mai 2023, o serie de acțiuni de celebrare a două evenimente de mediu: Ziua Internațională a Diversității Biologice și Ziua Europeană a Parcurilor, potrivit informațiilor transmise de ARBDD.

Mai exact, au fost organizate activități în școlile din Crișan și Maliuc, precum și drumeții și excursii la care au participat elevi din Crișan, Sulina, Chilia Veche și Tulcea.

La Crișan au avut loc două acțiuni, una în cadrul Școlii Gimnaziale din localitate și o drumeție în afara localității, pentru cunoașterea biodiversității zonei și conștientizarea importanței desemnării ariilor naturale și, nu în ultimul rând, a eforturilor pentru refacerea unor zone afectate de activitățile umane.
De asemenea, sub coordonarea responsabilului Centrului de informare și Educație Ecologică Crișan a avut loc o acțiune dedicată acestor evenimente de mediu și la Școala Gimnazială din Maliuc.

La Sulina a fost organizată o drumeție pe traseul Sulina Oraș – Plaja Sulina cu participarea elevilor de la Liceul Teoretic ,,Jean Bart” Sulina și de la Cercul de Protecția Mediului, însoțiți de cadre didactice. În cadrul acțiunii s-au identificat specii de plante/plante medicinale/ insecte/păsări și s-a vorbit despre importanța acestora.

La Chilia Veche, un grup de elevi de la Școala Gimnazială din localitate, însoțiți de cadre didactice și responsabilul Centrului de Informare și Educație Ecologică au organizat o excursie la Pădurea Letea. (prin care copiii au avut ocazia de a ) Scopul acestei vizite a fost cunoașterea și conștientizarea valorii biodiversității (acestei zone protejate din deltă, ce a dus) și înțelegerea argumentelor oamenilor de știință/naturaliștilor români care au contribuit la punerea sub ocrotire și desemnarea Pădurii Letea printre primele rezervații naturale din țară, în anul 1938.

La Tulcea a fost organizată o acțiune în vecinătatea zonei de reconstrucție ecologică Polderul Zaghen, la care au participat elevii de la profilul Resurse Naturale și Protecția Mediului din cadrul Liceului Tehnologic „Brad Segal” Tulcea, însoțiți de un cadru didactic, un reprezentant de la Institutul Național de Cercetare Dezvoltare Delta Dunării.
În cadrul acțiunii a fost prezentată semnificația evenimentelor de mediu, au avut loc discuții interactive pe subiecte de protecția naturii, necesitatea acțiunilor de reconstrucție ecologică și refacere biologică, cunoașterea speciilor de floră și faună, s-au realizat observații prin intermediul binoclului și a lunetei şi feed-back pentru evaluarea gradului de înțelegere a informațiilor prezentate.
Au fost menționate acțiunile de refacere a unor habitate specifice nurcii europene desfășurate în cadrul proiectului ,,Asigurarea unui statut de conservare pentru salvarea de la extincție a populației de nurcă europeană -Mustela lutreola (specie de interes comunitar, critic periclitată) din România SAVE E-MINK-RO (2017-2020) și au fost oferite materiale realizate în cadrul proiectului.
De asemenea, elevii au efectuat analize hidrochimice pe probe de apă recoltate din diferite puncte, aprofundând și exersând astfel abilitățile de viitori responsabili de mediu.

(sursă info și foto : fb ARBDD)