Ziua Armatei Române, sărbătorită la Tulcea

25 octombrie 2022 | Cultura
Ziua Armatei Române, sărbătorită la Tulcea

Ziua Armatei Române, sărbătorită la Tulcea

Ceremonialul militar și religios dedicat Zilei Armatei Române a avut loc azi, 25 octombrie, la Cimitirul Eroilor din municipiu, cu participarea oficialităților locale, printre care prefectul județului Tulcea, Alexandru Dan Munteanu, și subprefectul, Timur Memet, conform comunicatului de presă al Instituției Prefectului – Județul Tulcea.

Pref Tl Z Armatei 22 pref
În cadrul ceremonialului, prefectul Alexandru Dan Munteanu a transmis, publicului prezent, mesajul premierului Nicolae-Ionel Ciucă cu prilejul Zilei Armatei Române:

„Ziua Armatei Române, pe care o sărbătorim astăzi, este un omagiu adus peste timp tuturor eroilor căzuți în luptă pentru apărarea pământului românesc. Acum, avem cel mai bun prilej de a le mulțumi generațiilor de astăzi de militari ai României, în care ne punem toată încrederea pentru apărarea țării sau ne reprezintă cu cinste în misiuni și diferite teatre de operații din lume sub egida Alianței Nord-Atlantice, ONU sau a Uniunii Europene.
Profesionalism, responsabilitate, onoare, curaj și dăruire – acesta este profilul militarilor din Armata Română, confirmat de aprecierile primite constant din partea partenerilor și aliaților internaționali. Faptul că, anul acesta, raportul Global Firepower a urcat România în clasamentul celor mai puternice forțe militare ale lumii, poziționând-o ca cea de-a 11-a forță militară a Uniunii Europene și a 14-a a NATO, confirmă plus-valoarea pe care au adus-o Armatei Române cei peste 18 ani de apartenență la Alianța Nord-Atlantică și procesul continuu de modernizare demarat de atunci.
Importanța capacității defensive este mai evidentă ca oricând în această perioadă, în care agresiunea militară iresponsabilă a Rusiei asupra Ucrainei amenință securitatea în regiune și chiar a întregii lumi. Ținând cont de contextul acesta, pregătirea și înzestrarea Armatei Române reprezintă în continuare direcții-cheie, pentru a întări capacitatea de apărare a țării noastre și pentru a răspunde exigențelor și provocărilor geostrategice ca stat de frontieră externă a comunității euro-atlantice.
După începerea războiului din Ucraina a fost luată o decizie importantă în acest sens, de a crește de la 2 la 2,5% din PIB alocarea pentru apărare, cu un aport considerabil pentru înzestrarea cu echipamente și tehnică militară modernă a Armatei României, precum și reprioritizarea unor programe de înzestrare. Avem în desfășurare, la ora actuală, mai multe programe de modernizare a echipamentelor din dotare și de înzestrare cu avioane multi-rol, cu sisteme și echipamente moderne defensive, sisteme radar, precum și echipamente de decontaminare și protecție individuală colectivă.
Conceptul de armată profesionistă în jurul căruia este gândit domeniul apărării presupune deopotrivă personal profesionist, specializat la standarde de ultimă generație, iar militarii români demonstrează cu fiecare misiune nivelul înalt de pregătire. Vă mulțumim pentru seriozitatea cu care vă faceți datoria. Pe lângă corpul de militari profesioniști activi la nivel național, avem numeroși militari detașați în misiuni NATO, UE, ONU și misiuni de tip coaliție.
Armata Română se bucură în continuare de încredere în rândul cetățenilor, iar acest lucru ne încurajează în demersurile pe care le facem pentru a asigura și o rezervă operațională de oameni pregătiți, prin recrutarea de rezervişti voluntari şi prin stagiul militar voluntar.
Din experiența acumulată ca ministru al Apărării și cadru militar, cunoscând nivelul înalt de pregătire al foștilor mei colegi, am toată încrederea în capacitatea Armatei Române de a răspunde exigențelor defensive și de securitate actuale. Îi apreciez în continuare și le mulțumesc pentru seriozitatea cu care își fac datoria pentru a crește nivelul de apărare al țării, inclusiv cu sprijinul celor circa 5000 de militari străini detașați în România în cadrul Grupului de Luptă al NATO în România, al detașamentelor americane prezente în țara noastră, al comandamentelor NATO din România, precum și al unor exerciții comune și al misiunii de poliție aeriană.
În egală măsură, îmi exprim respectul față de militarii răniți în misiuni, a căror putere de a merge mai departe indiferent de obstacole este emoționantă și o adevărată lecție de viață.
La Mulți Ani Armatei Române!
La Mulți Ani militarilor români și întregului personal al Armatei!”

Ceremonialul religios a fost oficiat de către un sobor de preoți în frunte cu Preasfinția Sa Visarion, Episcopul Tulcii, a transmis Consiliul Județean Tulcea printr-un comunicat.

Episcopia Tulcii Z. Armatei 22

La eveniment au mai fost prezenți și primarul Ștefan Ilie, precum și administratorul public al județului, Dumitru Mergeani :

CJ Tl Z Armatei la Tulcea

CJ Tl Z Armatei la Tulcea DM
„Dragi militari, stimați veterani de război, onorată audiență, vă transmit salutul domnului președinte al Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu. Pe frontispiciul monumentului eroilor scrie „Ei nu sunt morți. Trăiesc în noi“. Trăiesc în noi și, mai ales, onorându-le memoria în fiecare zi, trăiesc prin noi.
Până de curând, nu reușeam să concepem ce înseamnă să te jertfești pentru țară, ideea de a-ți da viața pentru patrie o vedeam doar în filme, n-o simțeam pe viu. Din păcate, în aceste zile, la granița României se desfășoară un război cu multe vieți omenești pierdute și astfel înțelegem ce înseamnă să îți dai viața pentru integritatea țării. Din acest motiv, mulțumim soldaților români, celor care au căzut pe câmpul de luptă, pentru faptul că, astăzi, suntem o singură națiune, un singur popor, un singur suflet.
La mulți ani Armatei Române! La mulți ani, români! Glorie eternă soldaților români! Dumnezeu să ne aibă în pază pe toți“,

a declarat administratorul public al județului, Dumitru Mergeani.

Primar Tl St Ilie Z Armatei 22

„Distinși veterani de război, dragi militari, onorată audiență,
Pentru noi toți, Armata Română este, în primul rând, un factor de încredere și stabilitate.
În rândul românilor, Armata este una din cele mai prețuite și respectate instituții. Este firesc, nimic nu poate fi mai convingător decât sacrificiul suprem de care au dat dovadă soldații armatei române de-a lungul istoriei. Ne bucurăm de independență și suveranitate datorită Armatei Române.
În istoria recentă, Armata a contribuit decisiv la consolidarea credibilității internaționale a României. Profesionalismul și dăruirea dovedite de militari în teatrele de operații au contribuit la parcursul nostru euroatlantic și european.
Astăzi, când la graniţele ţării noastre pacea și securitatea unui popor au fost încălcate, preţuim şi înţelegem cu atât mai mult importanţa Armatei Române. Suveranitatea şi libertatea noastră sunt pavăza Armatei Române.
Vă urez pace și multă sănătate, dumneavoastră și familiilor dumneavoastră. La mulți ani Armatei Române!”,

a declarat, azi, 25 octombrie 2022, primarul municipiului Tulcea, Ștefan Ilie, cu ocazia Zilei Armatei Românie.

Pref Tl Z Armatei 22
Evenimentul s-a încheiat cu defilarea gărzii de onoare.

Episcopia Tulcii Z. Armatei 22 citat

(surse info și foto : comunicate de presă Prefectura Tulcea, CJ Tulcea, fb stefan.ilie.tulcea, fb Episcopia-Tulcii)

Alte Articole

Multispecies – o nouă expoziție la demisolul Casei Avramide din Tulcea

Multispecies – o nouă expoziție la demisolul Casei Avramide din Tulcea

16 iulie 2024

WASP Studios și Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” din Tulcea ne invită la vernisajul expoziției Multispecies, o explorare a relației dintre natură, arte vizuale și ecologie. Deschiderea expoziției Multispecies,…

CISTESTE MAI MULT
Lansarea oficială a website-ului comemorativ G. F. Gasser, la Casa Avramide Tulcea

Lansarea oficială a website-ului comemorativ G. F. Gasser, la Casa Avramide Tulcea

8 iulie 2024

Website-ul comemorativ al artistului ce a deschis prima galerie de artă privată din România, Günther Forst Gasser, va fi lansat la Tulcea, potrivit celor declarate de fiica artistului, Greta Gasser.…

CISTESTE MAI MULT