Ziua Drapelului a fost sărbătorită de autoritățile tulcene în Piața Tricolorului

27 iunie 2022 | Cultura
Ziua Drapelului a fost sărbătorită de autoritățile tulcene în Piața Tricolorului

Ziua Drapelului a fost sărbătorită de autoritățile tulcene în Piața Tricolorului

 

Ceremonialul militar dedicat Zilei Drapelului Național al României a avut loc ieri, 26 iunie, în Piața Civică din municipiu, numită și Piața Tricolorului, în organizarea Instituției Prefectului Județul Tulcea și a Garnizoanei Tulcea.

Pref Ziua Drapelului

Programul manifestărilor a cuprins prezentarea onorului și salutul drapelului de luptă de către prefectul Alexandru Dan Munteanu, primirea drapelului României, binecuvântarea și salutul drapelului, înălțarea drapelului României la catarg concomitent cu intonarea imnului național și defilarea gărzii de onoare, potrivit Instituției Prefectului Județul Tulcea

Pref Ziua Drapelului public

Tot în cadrul ceremonialului, prefectul județului Tulcea a transmis, publicului prezent, mesajul premierului Nicolae-Ionel Ciucă cu prilejul acestei zile:

Pref Ziua Drapelului D Munteanu
”Adoptat ca simbol al națiunii în timpul Revoluției de la 1848, Drapelul tricolor este parte a identităţii noastre naționale, alături de Stema României și de Imnul Național.

Martor al formării și transformării României în statul democratic european de astăzi, Drapelul Național simbolizează unitatea și continuitatea noastră ca popor, prin prezența perpetuă a celor trei culori – roșu, galben și albastru – pe steagul purtat de români cu prilejul unor momente importante ale istoriei. Tricolorul este, totodată, un simbol al rezistenței noastre naționale, fiind purtat în luptă de eroii care au apărat de multe ori cu prețul vieții pământul țării.

Respectul față de simbolurile naționale înseamnă respect față de acest trecut cu care ne mândrim ca popor, în România de astăzi, membră a Uniunii Europene și partener puternic și respectat în cadrul Alianței Nord-Atlantice. Tricolorul românesc este arborat acum alături de drapelele naționale ale celorlalte state din această mare familie a democrației și securității. Vedem acum că sunt creditate cu încredere de către Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică și eforturile noastre de a vedea arborat Tricolorul alături de steagurile țărilor dezvoltate ale lumii.

Ca fost militar de carieră, am luat parte la mai multe misiuni în teatrele de operații în afara țării. Dincolo de momentele dificile inerente în astfel de misiuni, prezența Tricolorului în bazele în care eu și colegii ne desfășuram activitatea însemna legătura cu România și ne motiva să ne reprezentăm țara cu responsabilitate și profesionalism.

Tricolorul ne dă sentimentul de siguranță în orice colț al lumii ne-am afla și l-am zări. A dat curaj înaintașilor noștri, ne-a unit în momente dificile ale istoriei și ne face să ne simțim mândri ori de câte ori arborarea lui marchează succesul unui român. Datoria noastră este să cinstim simbolurile naționale, să transmitem noilor generații respectul pentru ele și să înălțăm Tricolorul pe cele mai selecte catarge ale lumii!”

La eveniment a fost prezent și vicepreședintele Consiliului Județean Tulcea, Mihai Huleni :

CJ Ziua Drapelului M Huleni
„În primul rând, la mulți ani drapelului național al României și al tuturor românilor!

Aceste trei culori reprezentative pentru poporul român au străbătut ca un fir roșu întreaga noastră istorie. Parcursul acestora începe de la Iustinian care, în anul 535, pentru prima dată, a instituit un corp de luptători dacici pe teritoriul acestei țări, aceștia având inscripționate pe armele lor, alături de lupul dacic, cele trei culori: roșu, galben și albastru. Ulterior acestea au fost purtate cu mândrie de prinții vlahi Petru Asan și Caloian, apoi de către Mihai Viteazul și Tudor Vladimirescu. Mai târziu apoi, în 1834, stăpânirea otomană a conferit dreptul de a folosi în mod oficial drapelul tricolor, moment urmat de revoluția de la 1848, care a confirmat puterea deplină a acestor culori pe stindardul greu încercat care ne reprezintă cu cinste și astăzi.

Steagul nostru are o simbolistică aparte. Roșul reprezintă sacrificiul strămășilor noștri, galbenul este puterea, virtutea, iar albastrul este seninul cerului și al credinței întregului neam românesc.
Tricolorul nostru drag înseamnă enorm pentru că ne-a unit pe toți la bine și la greu. Soldații care și-au dat viața pe câmpul de luptă de-a lungul veacurilor au știut cel mai bine ce reprezentă acest simbol pentru români. Le mulțumim pentru acest lucru tuturor militarilor care sunt dispuși de fiecare dată să facă sacrificiul suprem pentru ca noi ceilalți, civilii, să trăim în pace și unitate.

Mă înclin și transmit încă o dată din inimă «la mulți ani!» drapelului nostru drag!”,

a declarat, cu acest prilej, vicepreședintele Mihai Huleni.

Ziua Drapelului Naţional a fost instituită în anul 1998 și este marcată, în fiecare an, la 26 iunie.
Drapelul naţional este unul din cele trei simboluri naţionale ale României, parte a identităţii naţionale, alături de Stema naţională şi Imnul naţional.

(surse info și foto : comunicat de presă Prefectura Tulcea, comunicat de presă CJ Tulcea)

Alte Articole

Mâine încep proiecțiile în curtea Farului Vechi din Sulina

Mâine încep proiecțiile în curtea Farului Vechi din Sulina

18 iunie 2024

Serile de film organizate de Tulcea Film Society au avut loc, până acum, la Casa Avramide din municipiu, dar începând de mâine, 19 iunie, și până duminică, 23 iunie 2024,…

CISTESTE MAI MULT
Expoziție inedită, a unei familii de artiști tulceni, la Muzeul de Artă din municipiu

Expoziție inedită, a unei familii de artiști tulceni, la Muzeul de Artă din municipiu

11 iunie 2024

Muzeul de Artă Tulcea din cadrul Institutului de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” Tulcea ne invită la deschiderea expoziției „3 dialoguri cu natura”, ce va avea loc în această vineri, 14…

CISTESTE MAI MULT