Zi importantă azi, în calendarul ecologic – Ziua Internațională a Mării Negre

31 octombrie 2023 | Cultura
Zi importantă azi, în calendarul ecologic – Ziua Internațională a Mării Negre

Zi importantă azi, în calendarul ecologic – Ziua Internațională a Mării Negre

În contextul în care Marea Neagră reprezintă și sutele de km cubi de apă din râurile care se varsă anual, Ziua Internațională de acțiune pentru Marea Neagră este o zi în care vorbim atât de lupta împotriva poluării ecosistemului Mării Negre, cât și împotriva poluării apelor râurilor și fluviilor care se varsă, inclusiv la Sulina, în mare.

În acest sens, Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD) a publicat azi mai multe informații și date legate de acest „bazin natural de apă interioară situat între Europa și Asia” numit Marea Neagră :

– Lungimile liniilor de coastă a țărilor semnatare sunt: Bulgaria – 354 km, Georgia – 310 km, România – 225 km, Rusia – 800 km (inclusiv Marea Azov), Turcia – 1329 km și Ucraina – 2782 km (inclusiv Marea Azov).
– Câteva dintre caracteristicile geografice de bază ale Mării Negre: suprafața totală — 422 000 km pătrați (441 000 km pătrați inclusiv Marea Azov de mică adâncime), adâncime maximă — 2212 m, adâncime medie — 1300 m, volum — 540 000 km cubi, înălțimea valurilor de până la 6 — 7 m, lungimea valului de până la 90 — 100 m, variații ale mareelor — 3 până la 10 cm, temperatura medie de iarnă a apei de mare – 4 ° C, temperatura medie de vară a apei de mare — 22—24 ° C.
– Cele mai mari golfuri de la Marea Neagră sunt Karkinitski, Burgas, Kalamitski, Dnieprovski, Dniestrovski, Sinop și Samsun Bay.
– Cele mai mari fluvii /râuri care se varsă în Marea Neagră sunt Dunărea, Niprul, Donul, Nistrul, Kubanul, Bugul de Sud, Rioni, Kizil—Irmak și Kamchia.
– Marea Neagră este legată de Mediterana doar prin strâmtoarea Bosfor, îngustă și întortocheată, un canal natural de 35 km, cu o adâncime de doar 40 m și pe alocuri 700 m lățime. Apele sale ajung apoi în Marea Marmara și apoi în Marea Egee prin strâmtoarea Dardanele. Acest sistem natural complex face ca reaprovizionarea cu apa de mare din Marea Neagră să fie foarte lentă.
– În fiecare an, râurile varsă în medie 350 km cubi de apă în mare și, deoarece primește mai multă apă dulce decât pierde prin evaporare, salinitatea medie este destul de scăzută – 18‰.
Cu toate acestea, Marea este încă relativ bogată în resurse vii. Platforma Mării Negre și deltele fluviale sunt zone importante de depunere a icrelor pentru sturioni și alte specii de pești, iar zonele umede de coastă sunt locuri de migrație și de reproducere pentru numeroase păsări europene rare și pe cale de dispariție.

Marea a fost folosită pentru pescuit, turism, extracția mineralelor și transportul maritim dar și ca un loc de depozitare convenabil pentru deșeuri solide și lichide, fiind cât se poate de clar că această poluare e rezultatul activităților umane din toate țările de coastă și, pentru a se evita o criză, problema trebuie abordată în comun.

Azi, 31 octombrie, se împlinesc 27 de ani de la semnarea Planului Strategic de Acțiune pentru Marea Neagră ( 31 octombrie 1996), document ce conține cel mai complet set de strategii și măsuri pentru salvarea și reabilitarea Mării Negre, promisiunea unui viitor mai bun pentru cei 16 milioane de oameni care locuiesc pe țărm, în cele șase țări : Bulgaria, Georgia, România, Rusia, Turcia și Ucraina.

Prin acest plan se recunoaște că este necesară o acțiune colectivă din partea tuturor țărilor semnatare pentru a reduce impactul poluării asupra ecosistemului Mării Negre. Este necesară acțiunea tuturor părților interesate, precum și a fiecărei persoane din regiune.
Anterior, în 1992, cele șase țări riverane Mării Negre au semnat Convenția de la București pentru a cărei implementare a fost creat un organism regional denumit Comisia Mării Negre.

Min Mediului Z. Marii Negre 31 oct

(surse info, foto : fb ARBDD, fb Centrul.Muzeal.Delta.Dunarii, fb Mediu.Romania)

Alte Articole

Multispecies – o nouă expoziție la demisolul Casei Avramide din Tulcea

Multispecies – o nouă expoziție la demisolul Casei Avramide din Tulcea

16 iulie 2024

WASP Studios și Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” din Tulcea ne invită la vernisajul expoziției Multispecies, o explorare a relației dintre natură, arte vizuale și ecologie. Deschiderea expoziției Multispecies,…

CISTESTE MAI MULT
Lansarea oficială a website-ului comemorativ G. F. Gasser, la Casa Avramide Tulcea

Lansarea oficială a website-ului comemorativ G. F. Gasser, la Casa Avramide Tulcea

8 iulie 2024

Website-ul comemorativ al artistului ce a deschis prima galerie de artă privată din România, Günther Forst Gasser, va fi lansat la Tulcea, potrivit celor declarate de fiica artistului, Greta Gasser.…

CISTESTE MAI MULT