Weekend de foc pentru pompierii tulceni – peste 9 ha afectate

12 aprilie 2021 | Actualitate
Weekend de foc pentru pompierii tulceni – peste 9 ha afectate

Weekend de foc pentru pompierii tulceni – peste 9 ha afectate

La sfârșitul săptămânii trecute s-au produs 5 incendii în județul nostru, dintre care 4 au fost incendii de vegetație uscată ce au cuprins peste 9 hectare. Potrivit informațiilor transmise de Nicolae Botezatu, purtătorul de cuvânt al ISU Delta Tulcea, cea mai mare suprafață afectată a fost în apropierea localității Garvăn ( zona de baltă), unde, în ziua de vineri, 8 aprilie (în jurul orei 16:30,) militarii Secției de pompieri Măcin au fost solicitați să intervină pentru limitarea efectelor unui incendiu de vegetație uscată și stuf.

11 subofițeri au intervenit cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă si în circa 2 ore au lichidat incendiul care a cuprins aproximativ 5 hectare de vegetație uscată și stuf, cauza probabilă fiind foc deschis în spații deschise.

În următoarele 2 zile , tot salvatorii Secției de pompieri Măcin au intervenit în cazul a 2 incendii produse în zona Lacului Traian, unde a fost afectat inițial în jur de 1 hectar de vegetație uscată și stuf și mai apoi, duminică, încă aproximativ 3000 mp de vegetație uscată și lăstăriș, folosirea intenționată a sursei de aprindere fiind cauza probabilă de producere a ambelor incendii din apropierea localității Traian.

Alte 3 hectare de vegetație uscată și stuf au ars ieri, 11 aprilie, în apropierea localității Ilganii de Jos, cei 6 subofițeri ai Detașamentului de Pompieri Tulcea ce au intervenit cu o autospecială de stingere cu apă și spumă stingand focul în aproximativ 2 ore, fiind sprijiniți de 2 membri ai Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Nufăru și 7 lucrători ai Ocolului Silvic Rusca, reușind îndepărtarea pericolului de propagare la fondul forestier din apropiere.

Cauza probabilă producerii incendiului a fost foc deschis în spații deschise. !

Nu incendiați terenurile fără respectarea prevederilor legale ! este apelul ISU Delta Tulcea, ce ne reamintește care sunt măsurile specifice de prevenire a acestui tip de incendii.

Arderea vegetaţiei uscate, miriştilor şi a resturilor vegetale: – este strict interzisă dacă nu se impune ca o măsură excepţională în cazuri de carantină fitosanitară, pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici, conform standardelor privind bunele condiţii agricole şi de mediu ale terenurilor (GAEC 6.2), reglementate prin Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr.352/2015;

– se poate executa numai cu acordul autorităţii competente pentru protecţia mediului şi după informarea serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă, cu respectarea reglementărilor privind utilizarea focului deschis conform Ordinului ministrului internelor şi reformei administrative şi al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr.605/579/2008, precum şi OMAI nr.163/2007.

– Nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderilor de vegetație uscată atrage după sine aplicarea de sancțiuni contravenționale, cu amenzi cuprinse între 1.000-6.000 lei pentru persoane fizice, respectiv între 25.000-50.000 pentru persoane juridice.

De asemenea, incendierile din ariile protejate constituie infracțiuni și se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an.

Alte Articole

Sfârșit de an școlar si la …Penitenciarul Tulcea

Sfârșit de an școlar si la …Penitenciarul Tulcea

21 iunie 2024

Cursurile școlare, organizate în baza protocolului încheiat între Penitenciarul Tulcea, Inspectoratul Școlar Județean și Școala Gimnazială Specială nr 14 Tulcea s-au încheiat și prin urmare, Penitenciarul Tulcea a găzduit festivitatea…

CISTESTE MAI MULT
90 de hectare au ars într-un incendiu de vegetație, lângă Tulcea

90 de hectare au ars într-un incendiu de vegetație, lângă Tulcea

21 iunie 2024

  Pompierii tulceni au fost solicitați ieri , 20 iunie, să intervină pentru stingerea unui incendiu de vegetație uscată în apropiere de municipiul Tulcea și după o intervenție ce a…

CISTESTE MAI MULT