Weekend de foc în Deltă! Au ars peste 100 de hectare de stuf!

7 februarie 2022 | Eveniment
Weekend de foc în Deltă! Au ars peste 100 de hectare de stuf!

Weekend de foc în Deltă! Au ars peste 100 de hectare de stuf!

Peste 100 de hectare de vegetație uscată și stuf au ars, aseară, în trei zone diferite ale Deltei Dunării: pe brațul Sfântul Gheorghe (pe malul stâng al Dunării, la km.81), în apropiere de localitatea Victoria și al treilea incendiu a avut loc în apropiere de localitatea Băltenii de Sus!

Cauza probabilă de izbucnire a incendiilor a fost determinată de utilizarea focului deschis în spații deschise, cu autor necunoscut!

‼️ Foarte important!
Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Delta” al județului Tulcea solicită cetățenilor anunțarea tuturor situațiilor care pot pune în pericol viața, bunurile sau mediul înconjurător pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112!

Cel mai grav incendiu a fost cel de pe brațul Sfântul Gheorghe, la care pompierii au fost nevoiți să intervină timp de 4 ore, pentru a limita toate focarele! 9 subofițeri, cu o ambarcațiune SAR, au fost mobilizați  pentru lichidarea acestui incendiu. În sprijinul pompierilor militari au venit și 7 persoane, localnici și lucrători de la Ocolul Silvic Ruscă. Din păcate a fost afectată o suprafață de circa 100 de hectare de vegetație uscată și stuf…

incendiu bratul sf gheorghe

Violent a fost și incendiul din apropierea localității Victoria, unde alți salvatori au intervenit timp de mai bine de 2 ore pentru a stinge focul mistuitor. Pompierii au reușit să stingă flăcările în jurul orei 22.10. În urma evenimentului, au ars circa 2 hectare de vegetație uscată și stuf. Au intervenit 5 subofițeri, cu o autospecială de stingere cu apă și spumă.

incendiu victoria

Iar în apropierea localității Băltenii de Sus, au intervenit alți 5 subofițeri cu o autospecială de stingere cu apă și spumă. Incendiul a fost lichidat după aproximativ o oră de la momentul anunțării, aseară, în jurul orei 19:00. În urma evenimentului au ars aproximativ 3000 metri pătrați de vegetație uscată.

𝑴𝒂̆𝒔𝒖𝒓𝒊 𝒅𝒆 𝒑𝒓𝒆𝒗𝒆𝒏𝒊𝒓𝒆

Având în vedere că arderile necontrolate pot provoca adevărate dezastre, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Delta” al judeţului Tulcea, face apel la cetăţeni să respecte măsurile specifice de prevenire a incendiilor.

⚠️Arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută cu respectarea următoarelor prevederi generale:
– condiţii meteorologice fără vânt;
– colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată;
– executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;
– curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 m;
-desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;
– asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;
-supravegherea permanentă a arderii;
– stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;
– interzicerea acoperirii cu pământ a focarelor.

Solicităm autorităților locale și cetățenilor să manifeste maximă responsabilitate în acțiunile pe care le întreprind pentru prevenirea unor astfel de evenimente, să ia măsurile necesare pentru împiedicarea izbucnirii incendiilor de vegetație uscată, să realizeze acele fâșii arate în apropierea drumurilor de acces astfel încât țigările nestinse aruncate la întâmplare să nu mai fie surse de aprindere și să nu aprindă cu intenție vegetație uscată deoarece acest lucru este INTERZIS, potrivit prevederilor legale.

‼️Potrivit Hotărârii Guvernului României nr. 537/2007 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele de prevenire și stingere a incendiilor, efectuarea unor lucrări de arderi a resturilor vegetale fără întrunirea condițiilor legale și, respectiv, fără luarea măsurilor de evitare a propagării la construcții, depozite, culturi agricole, păduri, plantații și alte vecinătăți constituie contravenții și se sancționează cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei!

Sursă info și foto: ISU Delta Tulcea

Alte Articole

Marți, 25 iunie, tinerii sunt invitați la o vânătoare de mistere tulcene

Marți, 25 iunie, tinerii sunt invitați la o vânătoare de mistere tulcene

21 iunie 2024

Elevii și tinerii din orașul nostru care doresc să-și testeze abilitățile de detectivi pot participa la evenimentul intitulat "Murder Mystery Treasure Hunt”, o „vânătoare de mistere tulcene” organizată de Consiliul…

CISTESTE MAI MULT
Două evenimente cultural-artistice, azi, la Tulcea

Două evenimente cultural-artistice, azi, la Tulcea

21 iunie 2024

UNIUNEA ARTIŞTILOR PLASTICI-FILIALA TULCEA ne invită azi, 21 iunie, 2024, de la ora 17:30, la Vernisajul expoziției SALONUL DE GRAFICĂ ȘI DESEN "VIOREL POIATĂ" 2024 , eveniment ce va avea…

CISTESTE MAI MULT