Stiri din tulcea

Vii din Germania? Nu mai stai în carantină

19 februarie 2021
Vii din Germania? Nu mai stai în carantină

Vii din Germania? Nu mai stai în carantină

„Comitetul Național pentru Situații de Urgență a aprobat în ședința de astăzi, 19.02.2021, Hotărârea numărul 11.Prin această Hotărâre a fost actualizată lista țărilor/zonelor/teritoriilor de risc epidemiologic pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România din acestea”, a transmis CNSU într-o informare de presă.
Lista țărilor pentru care se impune carantina la sosirea în România

Acestea sunt tările aflate în prezent pe lista galbenă:

Muntenegru
Cehia
Insulele Turks si Caicos
Israel
San Marino
Monaco
Andorra
Seychelles
Estonia
Slovenia
Saint Lucia
Portugalia
Bahrain
Liban
Spania
Letonia
Albania
Slovacia
Emiratele Arabe Unite
Saint Vincent si Grenadines
Aruba
Statele Unite ale Americii
Guernsey
Franța
Suedia
Malta
Serbia
Maldive
Luxemburg
Puerto Rico
Marea Britanie
Gibraltar
Sint Maarten
Brazilia
Kuweit
Peru
Olanda
Lituania
Panama
Italia
Irlanda
Insulele Falkland
Republica Moldova
Chile
Barbados
Belgia
BelarusAntigua si Barbuda
Austria
Argentina
Macedonia de Nord
Elveția
Uruguay
Polonia
Ungaria
Qatar
Palestine
Iordania
Columbia
Georgia
Cipru
Africa de Sud **

Test PCR negativ la îmbarcare și carantină pentru cei care vin din zona galbenă

Testul PCR negativ rămâne obligatoriu de prezentat la îmbarcarea în avion sau autocar, pentru cei care vin din statele incluse pe lista galbenă, iar carantina se reduce la 10 zile.

Conform CNSU, la intrarea în România, persoanele care sosesc din țările/zonele/teritoriile de risc epidemiologic ridicat sunt obligate să prezinte un document ce atestă rezultatul negativ al unui test RT-PCR, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării în avion sau autocar (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul național (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii), se instituie măsura carantinei la domiciliu sau la locația declarată pentru o perioadă de 10 zile.

„Pentru persoanele sosite din țările/zonele/teritoriile prevăzute și care nu prezintă la intrarea în tară un document care să ateste rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, se instituie măsura carantinei la domiciliu sau la locația declarată pentru o perioadă de 14 zile”, se arată în hotărâre, decizia fiind valabilă pentru cei care, de exemplu, intră în țară cu mașinile personale.

De asemenea, persoanele sosite din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord au obligația prezentării la intrarea în țară a certificatului unui test RT-PCR negativ efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul național (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii) și intră în carantină la domiciliu sau la locația declarată pentru o perioadă de 14 zile.

Sunt exceptate de la măsura carantinei mai multe categorii care nu prezintă simptome Covid, printre care șoferi, piloți, personal navigant, lucrători transfrontalieri. De asemenea, testul PCR nu e obligatoriu pentru cei care au efectuat vaccinul, inclusiv rapelul, copiii sub trei ani sau persoanele care au avut COVID.
sursa:digi24.ro