Victimele violenței domestice au o mai mare încredere să sesizeze Poliția Română

24 noiembrie 2023 | Social
Victimele violenței domestice au o mai mare încredere să sesizeze Poliția Română

Victimele violenței domestice au o mai mare încredere să sesizeze Poliția Română

Creșterea numărului de cazuri de violență domestică semnalate poliției în perioada ianuarie – octombrie 2023, la nivel național, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2022, indică și faptul că victimele au din ce în ce mai mare încredere să sesizeze Poliția Română, aceasta fiind una dintre concluziile expuse în comunicatul de presă Bright Sky RO, primit la redacție.

Mai exact, în primele 10 luni ale acestui an au fost semnalate poliției 48.368 de cazuri de violență domestică, cu 4,8% mai multe față de perioada ianuarie – octombrie 2022, creșterea numărului de infracțiuni din sfera violenței domestice semnalate poliției indicând și amploarea fenomenului și necesitatea de a interveni cu toate mijloacele legale pentru diminuarea lui.

În acest sens, Bright Sky RO este singura aplicație gratuită care oferă asistență și sprijin specializat victimelor violenței domestice – femei, bărbați și minori, fiind astfel un instrument de prevenire și combatere a fenomenului.

Bright Sky aplicatia prevenire violenta noiem 23

Aplicația și site-ul (brightsky.ro) au multiple funcții de recunoaștere, prevenire și combatere a fenomenului ce au fost utilizate de peste 92.000 de ori, atât de către victime ale violenței domestice – preponderent femei, dar și bărbați și minori-, cât și de către cei care aleg să ajute în astfel de situați, în prezent aplicația fiind folosită de peste 65.000 de persoane.

Tot o creștere a înregistrat și numărul ordinelor de protecție emise în intervalul ianuarie-octombrie 2023, și anume cu 7,8% la peste 10.000 iar cea mai mare pondere în infracţiunile de violenţă în familie o au „lovirile sau alte violenţe” – 62% (29.987 de fapte) din totalul cazurilor raportate, urmate de ,,amenințarea” – 12% (5.833 de fapte), „abandonul de familie” – 8,7% (4.226 de fapte), „nerespectarea măsurilor dispuse prin ordinele de protecţie” – 7,2% (3.516 de fapte) şi „nerespectarea măsurilor privind încredințarea minorului” – 3,6% (1.741 de fapte).

„Aplicația Bright Sky RO este un instrument util atât beneficiarilor, cât și specialiștilor, prin informațiile și recomandările disponibile celor interesați de prevenirea și combaterea tuturor formelor de abuz.
Interesul crescut al populației pentru această aplicație ne dovedește utilitatea ei și nevoia oamenilor de a înțelege cum se manifestă și cum poate fi combătută violența. Trăim într-o eră a digitalizării și acest instrument pe care îl dezvoltăm și actualizăm permanent este un model de bună-practică în activitatea de prevenire a criminalității.”,
a declarat comisar-șef de poliție Sorin Stănică din cadrul Institutului de Cercetare și Prevenire a Criminalității.

Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității este direcția din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române care coordonează, monitorizează și controlează activitatea de prevenire a criminalității desfășurată de Poliția Română, la nivel central și teritorial.

(surse info , foto : comunicat de presă Bright Sky RO, fb politiaromana.ro)

Alte Articole

O nouă acțiune umanitară a jandarmului tulcean Sorin Andrici

O nouă acțiune umanitară a jandarmului tulcean Sorin Andrici

24 mai 2024

În data de 30 mai 2024, jandarmul Sorin Andrici va lua startul la Campionatul Mondial de 48 de ore din Ungaria, însă nu va alerga doar pentru el, ci va…

CISTESTE MAI MULT
Tulcea ONG Fest, azi, în Piaţa Civică din municipiu

Tulcea ONG Fest, azi, în Piaţa Civică din municipiu

17 mai 2024

Cea de a VIII-a ediţie a evenimentului TulceaONGFest, organizat în cadrul ediţiei cu numărul 23 a Săptămânii Naţionale a Voluntariatului (SNV) 2024, va începe azi, 17 mai 2024, de la…

CISTESTE MAI MULT