Stiri din tulcea

Viceprimarul Dragoș Simion: Proiectul pentru majorarea gigacaloriei a fost respins, pentru că tariful se poate micșora, dacă ne așezăm cu toții la masă să recalculăm!

26 noiembrie 2021
Viceprimarul Dragoș Simion: Proiectul pentru majorarea gigacaloriei a fost respins, pentru că tariful se poate micșora, dacă ne așezăm cu toții la masă să recalculăm!

Viceprimarul Dragoș Simion: Proiectul pentru majorarea gigacaloriei a fost respins, pentru că tariful se poate micșora, dacă ne așezăm cu toții la masă să recalculăm!

Jumătate dintre consilieri locali prezenți ieri la ședința de Consiliu Local au decis să nu voteze pentru aprobarea prețurilor locale pentru producție, transport, distribuție și furnizare a energiei termice produsă pe bază de gaze naturale în Municipiul Tulcea de către societatea Energoterm S.A.Tulcea și a prețului local facturat populație.
În sală se aflau 20 de consilieri locali: 9 de la PNL, 6 de la PSD, 2 de la PER, 2 de la USR şi 1 consilier de la Pro România. Aprobarea proiectului a fost votată doar de cei 9 consilieri PNL și unul de la PER, chiar Răzvan Teodoru, directorul Energoterm. Împotrivă au votat toți consilierii PSD și s-au abținut ambii consilieri de la USR, cât și al doilea de la PER, viceprimarul Dragoș Simion.
andaluzia luca consilier local
Noi, consilierii locali PSD, am votat ÎMPOTRIVA proiectului inițiat de primarul Ștefan Ilie pentru majorarea prețului la gigacalorie. Eșecul lui Ștefan Ilie NU va fi plătit cu bani grei de toți tulcenii! Nu-i putem pedepsi pe tulceni pentru incompetența primarului. România trăiește în sărăcie, foame și frig. S-a scumpit tot ce se putea scumpi cu guvernarea de dreapta. Nu poți propune explozia prețului la gigacalorie, în pragul iernii, în condițiile creșterii generale a prețurilor. O administrație performantă nu înseamnă că atunci când întâmpini o problema, să majorezi taxele cetățenilor – înseamnă incompetență și eșec.
a declarat Andaluzia Luca, fostul viceprimar și actual lider al consilierilor locali PSD.
tatiana halit usr
Nu am acceptat pretul Gigacaloriei pentru iarna 2021-2022. Consilierii locali USR s-au abținut de la vot. Am intervenit în dezbateri pe acest proiect de HCL si am explicat motivele abținerii. Proiectul de HCL nu a trecut. La pct.Diverse am anunțat în plen problemele cetățenilor care au apelat la noi și am insistat pe rezolvarea lor. Nu uitați mâine (n.r. vineri) de la ora 16 vă așteptăm la audiențe, la sediul USR Tulcea. Noi suntem vocea cetățeanului!
a declarat ieri și Tatiana Halit, consilier local USR.
stefan ilie 2
Mânați de populism, consilierii PSD, PER Și USR, au votat împotriva unei subvenții mai mari acordate populației racordate la Energoterm, refuzând creșterea ajutorului de la 265 lei/Gcalorie la 621 lei/Gcalorie. Subvenția prevăzută în acest an, în sumă totală de 20 milioane lei, era cea mai mare subvenție acordată vreodată consumatorilor Energoterm. Astfel, Energoterm, producând Gigacaloria cu prețul de 1071 lei și încasând doar 530 lei (265 lei de la consumatori și 265 lei din subvenția Primăriei), va ajunge în faliment, cel mai târziu la data de 1.01.2022. Și nu pentru că Primăria își dorește acest lucru, ci pentru că, în urma acestui vot, nu va putea subvenționa legal decât 265 lei/Gigacalorie.
a declarat primarul Ștefan Ilie după ședința de ieri. Însă viceprimarul Dragoș Simion, unul dintre cei care s-a abținut, explică că nu este vorba despre un vot împotrivă, ci despre faptul că nu a putut aproba un tarif atât de mare, în condițiile în care acesta se poate recalcula și implicit micșora:
Dragos Simion
Trebuie reanalizat tariful! De aceea m-am abținut. Pentru că reprezint în Consiliul Local interesele cetățenilor tulceni! Nu îi putem încărca cu prețuri duble. Dacă anul trecut au plătit și 700 de lei pentru un apartament de 2 camere, anul ăsta ce facem, îi putem să plătească și 1400 de lei? Este un tarif imposibil de suportat. Iar el poate fi recalculat, poate fi micșorat!
De exemplu, marja de profit în mod normal la lege spune că poate fi pusă între 1 și 5 la sută. În proiect a fost pusă la peste 4 și! Păi noi vrem profit sau ca cetățeanul să își poată plăti facturile, să beneficieze de căldură?
Prețurile au crescut la toate, traversăm o criză fără precedent, autoritatea publică locală trebuie să ia toate măsurile ca să sprijine populația, nu să o încărcăm cu facturi și mai mari!
Nu trebuie să luăm în calcul reducerea pierderilor de la Energoterm, ci asigurarea căldurii la prețuri optime și suportabile! Având în vedere că Primăria e acționar majoritar la Energoterm, nu putem spune că ne luăm mâna de pe ea și o băgăm în faliment! Întrucât legea societăților comerciale spune clar că acționarii sunt datori să participe atât la pierderi, cât și la bine!
Trebuie să găsim soluțiile și să reușim să trecem peste această perioadă dificilă. Nu putem pune în cârca cetățeanului aceste sume colosale! Primăria poate suporta și o subvenție mai mare acordată tulcenilor. Se poate umbla și la acest tarif de 450 de lei, să fie micșorat.
Trebuie să ne reîntoarcem asupra calculelor.Numai din marja de profit și alte câteva componente putem cobora simțitor tariful, chiar la 400 de lei. E altceva. E oarecum mai suportabil. De la 1 ianuarie se reduce și TVA-ul, deci nu cred că e o tragedie dacă Primăria se implică și folosește același tarif și pe decembrie.
CAF-ul este ineficient. Trebuie să funcționeze la anumiți parametri, de aia e așa multă căldură inutilă. Trebuie să revenim la centralele de cartier, de bloc.
Așadar, putem reiniția proiectul cu un tarif mai mic de 450 de lei, e momentul în care trebuie să ne așezăm cu toții la masă să realizăm un proiect unanim acceptat. Încă n-am discutat despre această posibilă întâlnire, dar vom fi nevoiți să facem asta cât de curând! Orgoliile personale și politicul să fie lăsat de o parte.
Sunt în total 21 de consilieri locali, trebuie să voteze cel puțin 11 pentru un nou tarif mai mic! Noi suntem aici să reprezentăm cetățeanul tulcean și nimic altceva.
De exemplu Suceava, Bacău votează să păstreze prețul de anul trecut. Noi de ce nu putem să avem un tarif mai mic? Nu neapărat cel de anul trecut, dar mai mic de 450 de lei! Ce facem cu cei care nu își pot instala centrale termice? Îi lăsăm fără căldură? În total la Energoterm sunt 7500 de familii abonate, deci în jur de 17.000 de tulceni afectați de această situație fără precedent, ceea ce nu este deloc nesemnificativ!
a declarat pentru Radio Delta viceprimarul Dragoș Simion.