Stiri din tulcea

Vicepreşedintele SUA a sosit în România!

11 martie 2022
Vicepreşedintele SUA a sosit în România!

Vicepreşedintele SUA a sosit în România!

Vicepreşedintele Statelor Unite ale Americii, Kamala Harris, a ajuns vineri la Bucureşti.

Oficialul american a fost întâmpinat la Aeroportul Internaţional „Henri Coandă” de ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.

Kamala Harris se va întâlni, la Palatul Cotroceni, cu preşedintele Klaus Iohannis.

Ceremonia primirii oficiale va avea loc pe platoul de ceremonii de la Cotroceni.

Klaus Iohannis şi Kamala Harris vor avea convorbiri tete-a-tete, urmate de convorbiri oficiale, la finalul cărora vor susţine declaraţii de presă comune.

Întrevederea celor doi oficiali se înscrie în cadrul eforturilor aliate şi transatlantice de coordonare strânsă în vederea gestionării situaţiei de securitate, în special la Marea Neagră, cu impact asupra securităţii euroatlantice, şi vine în continuarea consultărilor la cel mai înalt nivel între liderii aliaţi din 11, 18 şi 28 februarie, la care a participat preşedintele Klaus Iohannis şi care au avut loc la iniţiativa preşedintelui Statelor Unite ale Americii, Joseph R. Biden.

„În acest context, preşedintele Klaus Iohannis şi vicepreşedintele Kamala Harris vor discuta despre măsurile aliate de consolidare a posturii NATO de descurajare şi apărare pe Flancul Estic, inclusiv perspectiva creşterii în continuare a prezenţei militare americane şi aliate în România, ca măsură suplimentară de asigurare a securităţii ţării noastre şi a întregii regiuni. De asemenea, va fi abordată coordonarea, în continuare, a comunităţii transatlantice privind adoptarea de noi sancţiuni privind Rusia”, a precizat Administraţia Prezidenţială.

Vizita vicepreşedintelui Kamala Harris are loc şi în contextul împlinirii, în 2022, a 25 de ani de la lansarea Parteneriatului strategic bilateral. De asemenea, potrivit Administraţiei Prezidenţiale, întrevederea dintre Klaus Iohannis şi Kamala Harris va reprezenta un bun prilej pentru reafirmarea ataşamentului comun pentru consolidarea relaţiei transatlantice şi promovarea valorilor şi rezilienţei democratice.

Cine este Kamala Harris, al doilea om de la Casa Albă

Kamala Harris este cunoscută drept unul dintre cei mai proeminenți politicieni de peste Ocean. A candidat pentru nominalizarea democrată la președinție la alegerile din 2020 și a atras atenția publicului național înainte de a-și încheia campania pe 3 decembrie 2019. Și-a anunțat candidatura pentru vice-președinție alături de candidatul Joe Biden la alegerile din 2020.

În facultate, s-a bazat foarte mult pe susținerea colegelor din organizația studențească. Kamala Harris face parte dintr-o organizație de acest tip care are peste 300.000 de membri.

Kamala a absolvit facultatea de drept la Universitatea California și și-a început cariera la Biroul Procurorului districtual din Almeda.

Chiar înainte să devină procuror, ea s-a străduit să lucreze cu unele dintre cele mai dezavantajate femei din zona golfului. Organiza oamenii ca să combată problemele reale, cum ar fi victimele traficului de femei tinere.

În 2003, ea a devenit procuror-şef în San Fancisco. În scurt timp a fost aleasă procuror-general al statului California, fiind prima femeie și prima persoană de culoare care a ocupat această funcție.

Kamala Harris şi-a făcut cunoscută poziţia cu privire la pedeapsa cu moartea când candida la funcţia de procuror districtual. Ea nu crede în pedeapsa cu moartea. A fost atacată dur pentru acest lucru şi era cu adevărat singură în această luptă, dar convingerile sale nu au fost niciodată clătinate. A fost şi momentul în care a ales să îşi facă debutul în politică. Kamala a devenit astfel unul dintre politicienii în ascensiune din Partidul Democrat. În 2017, ea a devenit senator de California.

În 2019 Joe Biden, a ales-o pe senatoarea Kamala Harris drept candidată la funcția de vicepreședinte, aceasta fiind prima femeie de culoare care a fost selectată de către un partid major într-un tandem prezidențial, din istoria Statelor Unite.

Ultima vizită a unui vicepreședinte al SUA în România a avut loc în mai 2014, când actualul președinte, Joe Biden, efectua o vizită la București pe fondul anexării ilegale a peninsulei Crimeea de către Federația Rusă și a destabilizării estului Ucrainei.

Sursă: agerpres.ro, antena3.ro