„Viața într-o valiză” se reîntoarce la Tulcea

20 iunie 2023 | Cultura
„Viața într-o valiză” se reîntoarce la Tulcea

„Viața într-o valiză” se reîntoarce la Tulcea

După ce a traversat Europa, proiectul cultural „Viața într-o valiză” inițiat în județul nostru, ajunge joi la Muzeul de Artă Tulcea sub forma unei expoziții de pictură și artă contemporană deschisă în perioada 22 iunie – 12 iulie 2023, conform unui comunicat de presă ICEM Tulcea.

Vernisajul expoziției „Viața într-o valiză” va avea loc joi, 22 iunie, de la ora 16:00, la parterul Muzeului de Artă (str. Grigore Antipa nr.2) și va include muzică corală tradițională ucraineană interpretată de corul „Zadunaiska Sici” al Uniunii Ucrainene din România filiala Tulcea, alături de un recital de poezie al actriței Iulia Mihalcea (curatoarea expoziției) și proiecția unor fragmente din filmul documentar realizat în decursul exodului refugiaților ucraineni de regizorul Iulian Furtună și respectiv de regizorul Alexandru Vitzentzatos.

În plus, compozitorul Adrian Mihai va anima spațiul expozițional de la parterul Muzeului de Artă cu o interpretare la duduk .
Proiectul ,,Viața într-o valiză’’ se reîntoarce din punctul în care s-a născut ideea sa:

În martie 2022 în Vama Isaccea sosea un grup de refugiați ucraineni femei si copii, care au fost însoțiți spre Paris, alături de dramele, temerile și amintirile lor iar inițiatorii acestui proiect cultural, Iulia Mihalcea și Iulian Furtună, au dorit să reconstituie drumul în revers, ca metaforă a reîntoarcerii.
Prima etapă a proiectului a pornit de la Paris și au urmat Berlin, Viena, Budapesta, București, Constanța și ca punct terminus, Tulcea.

Arta conservă memoria cu o mai mare acuratețe decât documentele istorice, oricât de exacte ar fi. Starea sufletească, tumultul emoțiilor, suferința, nuanțele acestor trăiri sunt surprinse mult mai real de sensibilitatea și talentul unui artist.

Acest proiect cultural inițiat în România a traversat Europa. Etapele de la ICR Paris, ICR Berlin, ICR Viena, Reprezentanța Consiliului Europei de la Budapesta, Centrul Cultural Issy les Moulineaux – Franța, Palatele Brâncovenești de la Mogoșoaia, Sala Radio a Radiodifuziunii Române – București, Muzeul de Artă Constanța și acum la Muzeul de Artă Tulcea, au constituit tușele unui tablou al suferinței contemporane.

Artiștii expozanți sunt: Felix Aftene, Ion Tițoiu, Ovidiu Felipov, Lelia Rus Pîrvan, Florentin Sîrbu, Florin Stoiciu, Mariana Constantinescu, Marieta Besu, Ioana Lavinia Streinu, Anastasia Stoiciu, Maria Constantinescu, Ioana Predescu, Ion Nedelcu, Ana-Maria Ceară, Iulia Pană, Gheorghe Urdea, Ignat Ștefanov, Alexandru Potecă, Anca Pașa Deaconu, Cosmin Grosu, Cristina Tudorache, Ana Bănică, Iulia Mihalcea, Anca Georgescu, Liz Martoncsak, Andreea Rădulescu, Cătălin Trandafir, Eugen Albu, Thomas Leimer, Jörg Kub, Nöel, Strajeț Piotr Grigorovici,
scrie în comunicatul de presă primit la redacție.

„Am fost martori ai suferinței poporului ucrainean, a ruperii legăturilor cu propria țară, a disperării dată de plecarea în exil. Odată cu însoțirea unui grup de refugiați de la Vama Isaccea spre Paris, s-a născut și ideea acestui proiect. Astfel am pornit în revers, de la Vest la Est, pe drumul străbătut de refugiați. Proiectul s-a dorit a fi o metaforă a întoarcerii acasă. Empatia față de semenii în suferință și solidaritatea umană întâlnită de-a lungul Europei au făcut posibilă această manifestare. Am dorit ca prin unicitatea și dramatismul situației care a generat proiectul să oferim o imagine prin mijloacele artei astfel încât să putem regăsi principiile fundamentale ale umanității”,
relatează Iulia Mihalcea, curatoarea expoziției.

La vernisajul de joi, de la Muzeul de Artă Tulcea, va fi prezent și pictorul octogenar Strajeț Piotr Grigorovici, „un veteran al proiectului„, ale cărui picturi au impresionat în mod deosebit publicul de-a lungul Europei și care la evenimentul de la Sala Radio a realizat un performance pictând pe scenă în timpul concertului marilor artiști Alexandru Tomescu și Răzvan Suma.

(sursă info și foto : comunicat de presă ICEM Tulcea)

Alte Articole

Expoziție inedită, a unei familii de artiști tulceni, la Muzeul de Artă din municipiu

Expoziție inedită, a unei familii de artiști tulceni, la Muzeul de Artă din municipiu

11 iunie 2024

Muzeul de Artă Tulcea din cadrul Institutului de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” Tulcea ne invită la deschiderea expoziției „3 dialoguri cu natura”, ce va avea loc în această vineri, 14…

CISTESTE MAI MULT
 Tulcea Film Society : tinerii din Sulina sunt invitați la un atelier de specialitate

 Tulcea Film Society : tinerii din Sulina sunt invitați la un atelier de specialitate

7 iunie 2024

Tinerii din Sulina, care au vârsta cuprinsă între 14 şi 20 de ani, sunt invitați să se înscrie la masterclass-ul „Aparatul de filmat și exerciții de imagine” susținut de regizorul…

CISTESTE MAI MULT