Stiri din tulcea

Vacanța de primăvară din acest an cuprinde ambele sărbători pascale

7 aprilie 2023
Vacanța de primăvară din acest an cuprinde ambele sărbători pascale

Vacanța de primăvară din acest an cuprinde ambele sărbători pascale

După surpriza referitoare la vacanţa de primăvară de anul viitor, ce nu va cuprinde şi Sărbătoarea Paştelui, este bine de știut că, de obicei, pentru elevii români, în această vacanță sunt incluse ambele sărbători pascale, cea ortodoxă și cea catolică, așa cum se întâmplă si în acest an.

Ceea ce s-a stabilit pentru viitorul an școlar are de a face cu distanța mare dintre cele 2 sărbători în 2024, care ar fi dus la o vacanță de peste o lună.

Prin urmare, pentru că s-a dorit o egalitate între catolici şi ortodocşi și pentru că s-a ţinut cont şi de organizarea olimpiadelor şcolare, dar şi de faptul că ultimul modul de şcoală, al 5-lea, ar fi rămas foarte scurt, s-a decis ca vacanţa de primăvară să fie programată undeva la mijloc, între zilele libere legale pentru cele două sărbători pascale.

În acest an însă, vacanța dinaintea modului 5 poate fi numită „de Paște” deoarece cuprinde și Paștele catolic, chiar în această duminică, 9 aprilie, și Paștele ortodox, ce va fi weekendul viitor, în data de 16 aprilie.

Vacanța de primăvară 2023 durează până pe data de 18 aprilie, pentru școlarii din toate ciclurile de învățământ, iar de miercuri, 19 aprilie, când începe ultimul modul din acest an școlar, elevii se întorc la cursuri.
Anumite grădinițe pot funcționa și pe perioada vacanței, dar depinde de solicitări și de capacitatea instituției de a asigura resursa umană.

Potrivit contractului colectiv de muncă, sunt 4 zile libere pentru angajații din sistemul de învățământ în perioada Paștelui: Vinerea Mare, cea dinainte de Paști (7 aprilie pentru catolici, 14 aprilie pentru ortodocși),prima, a doua și a treia zi de Paști. Dar, din cauză că 9 și 16 sunt zile de duminică, rămân câte 3 zile libere (10, 11, respectiv 17, 18 aprilie 2023).

Modulul 5 , care durează până pe 16 iunie 2023, pentru majoritatea elevilor, cuprinde Evaluările Naționale de la clasele a II-a, a IV-a și a VI-a.

(surse info , foto : edupedu.ro, portalinvatamant.ro)