Stiri din tulcea

Uniunea Europeană NU interzice centralele de apartament

4 aprilie 2024
Uniunea Europeană NU interzice centralele de apartament

Uniunea Europeană NU interzice centralele de apartament

Comisia Europeană în România informează în legătură cu o DEZINFORMARE potrivit căreia Uniunea Europeană ar interzice centralele de apartament.

Ceea ce adevarat este că există o Directivă privind performanța energetică a clădirilor convenită de Parlamentul European și statele membre ale UE ce prevede eliminarea treptată până în 2040 a cazanelor/sistemelor de încălzire alimentate cu combustibili fosili, ceea ce înseamnă că nu se interzic sistemele de încălzire pe gaz din clădirile existente, după cum reiese din informațiile publicate de Comisia Europeană în România.

În 2020, Comisia Ruropeană a prezentat „Strategia privind valul de renovări ale clădirilor” ca parte a „Pactului verde european” iar revizuirea Directivei privind performanța energetică a clădirilor este o inițiativă-cheie prin care se vor sprijini eforturile UE de a scădea emisiile de carbon în Uniune.

Reducerea emisiilor de carbon ale clădirilor va duce la facturi mai mici pentru consumatori și o calitate a vieții îmbunătățită.

După intrarea în vigoare a directivei, guvernele vor avea posibilitatea de a elimina treptat anumite dispozitive de încălzire pe baza emisiilor acestora, a tipului de combustibil utilizat sau a ponderii minime a energiei din surse regenerabile folosite, termenul final fiind anul 2040.

În concluzie, Uniunea Europeană NU interzice cazanele/sistemele de încălzire (de exemplu centrale, boilere, încălzitoare, etc.) pe bază de combustibili fosili.

(surse info, foto : romania.representation.ec.europa.eu, fb comisia.europeana.in.romania)