Un nou record istoric înregistrat la Sulina

5 iunie 2023 | Actualitate
Un nou record istoric înregistrat la Sulina

Un nou record istoric înregistrat la Sulina

După recordul din luna martie 2023, când a fost înregistrat un număr de 408 nave ce au tranzitat Canalul Sulina, prin continuarea eforturilor de îmbunătățire a managementului, în luna mai s-a atins un nou re𝗰𝗼rd istoric și anume 476 de nave, după cum a anunțat secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Ionel Scrioșteanu.

Min Transport I Scriosteanu Sulina nava marire capacitate mai 23

Informația a fost publicată în contextul în care se continuă investiţiile pentru creșterea capacităţii de tranzitare dar și a siguranței navigației pe canalul Sulina, aspecte ce reprezintă o prioritate pentru Executivul român, având în vedere că Dunărea este o arteră foarte importantă de transport.

Este vorba de cele 2 proiecte pentru creșterea capacității de trafic pentru Canalul Sulina ce sunt în lucru la Ministerul Transporturilor :

–  proiectul de achiziţie a unui sistem modern de semnalizare senal pe Canalul Sulina, pentru care au fost primite oferte din partea unor companii din Spania și Marea Britanie.
Proiectul de semnalizare prevede achiziția a 183 geamanduri cu diametrul cuprins între 1500 mm – 1800 mm, 12 buc. geamanduri cu diametrul cuprins între 2400 mm – 3000 mm, 235 buc. lămpi dotate cu AIS și panou solar și 2 buc. echipamente tip PELs.

un al 2-lea proiect ce presupune achiziţia a 3 nave tehnice (2 nave pentru semnalizare și o navă pentru transportul piloților), pentru care au fost depuse ofertele la începutul lunii mai și în prezent se derulează procedura de evaluare a acestora.

Valoarea totală cumulată a celor 2 proiecte este de peste 17.7 milioane de euro (cu TVA), iar sursa de finanțare este asigurată de Comisia Europeană, prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020 ( 85% finanțare UE și 15% finanțare de la bugetul de stat).

În plus, în luna aprilie, tot în scopul creșterii capacității de tranzit pe Canalul Sulina, în baza unui Acord de Parteneriat cu Guvernul Francez, România a primit din partea Franței o navă pilotină, care transportă deja piloții între uscat și bordul navelor pe care le pilotează pe Canalul Sulina și Dunărea maritimă.

(sursă info și foto : fb scriosteanu.irinel)

Alte Articole

Fără DEEE în Delta Dunării – ARBDD susține campania lansată de Ministerul Mediului

Fără DEEE în Delta Dunării – ARBDD susține campania lansată de Ministerul Mediului

19 iunie 2024

Ministerul Mediului (MMAP) și Coaliția PRO DEEE au lansat campania de informare și conștientizare: ”Predați spre reciclare echipamentele electrice și electronice defecte!” iar Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD) a…

CISTESTE MAI MULT
Cum să navighăm online în siguranță și în timpul pregătirilor pentru vacanță

Cum să navighăm online în siguranță și în timpul pregătirilor pentru vacanță

18 iunie 2024

A venit vara, vine și vacanța copiilor și ne pregătim de concedii, dar pentru a avea o vară lipsită de griji și fără incidente neplăcute, trebuie să ne formăm niște…

CISTESTE MAI MULT