Un pelican, victimă a liniilor electrice, găsit cu ajutorul emițătorului satelitar
Un pelican, victimă a liniilor electrice, găsit cu ajutorul emițătorului satelitar
La finalul lunii februarie, unul dintre cei 6 pelicani creți echipați cu emițător satelitar la finalul anului trecut a fost detectat că transmite date din același loc de câteva zile și potrivit emițătorului, pelicanul creț se afla în vecinătatea insulei Ceaplace de pe lacul Sinoe, în sistemul lagunar, zonă frecventată de mai multe specii de păsări și în apropierea căreia se află o linie electrică periculoasă și problematică pentru înaripate, după cum a transmis Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD).
Din păcate, potrivit datelor transmise de emițător și a situației din teren, descoperită de o echipă formată din biologi de la Societatea Ornitologică Română (SOR) și Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD) ce s-a deplasat la fața locului, pelicanul creț a suferit o coliziune cu linia electrică din zonă, fapt care a dus la imposibilitatea acestuia de a mai zbura.
Pasărea, un juvenil de pelican creț de anul trecut, femelă, a fost echipat cu emițător satelitar la finalul lunii noiembrie a anului trecut de către o echipă mixtă a Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunării (INCDDD), a Societății Ornitologice Române și a Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării.
Pelicanul creț a fost transportat la Centrul de Salvare și Reabilitare a Animalelor Sălbatice al „Fundației Visul Luanei” din București, unde medicii veterinari au constatat că are fractură de aripă deschisă, inoperabilă. Practic pasărea nu mai avea nicio șansă să fie reabilitată și eliberată în natură și mai mult, coliziunea i-a fost fatală: pelicanul creț nu a mai putut fi salvat.
În acest context, ARBDD trage un semnal de alarmă în legătură cu prezența liniilor electrice în proximitatea zonelor acvatice în care se adună un număr mare de specii de păsări, ce reprezintă un risc suplimentar pentru acestea.
Așadar, este nevoie de un efort comun interinstituțional între factorii implicați, printre care companiile de distribuție a energiei electrice, Apele Române, ARBDD, INCDDD, SOR și alte ONG-uri, pentru a reduce riscul de mortalitate cauzată de liniile electrice.
La ora actuală, proiectele LIFE în implementare Danube Free Sky și Pelican Way of LIFE au în vedere tocmai identificarea liniilor problematice pentru păsări și echiparea acestora cu dispozitive de semnalizare pentru a fi mai vizibile. Acțiunile se desfășoară în cadrul unui parteneriat între ARBDD, Rețele Electrice Dobrogea SA (PPC), INCDDD și respectiv Public Power Corporation (PPC) și SOR.
(sursă info și foto : fb ARBDD)
Alte Articole
Conferința Națională a PGL-urilor din România a deschis Festivalul Ivan Patzaichin 2024
În această dimineață, de la ora 11.00, la Cherhanaua Satului Pescăresc Tradițional Tulcea a început Conferința Națională a Punctelor Gastronomice Locale (PGL) din România și astfel s-a dat startul Festivalului…
CISTESTE MAI MULTCea de-a XIII-a ediție a Festivalului Ivan Patzaichin începe mâine – programul complet
Echipa Asociației Ivan Patzaichin - MIla 23, organizator al Ivan Patzaichin FEST - Rowmania 2024, ne-a transmis ultimele informații legate de acest eveniment de marcă ce se desfășoară în municipiul…
CISTESTE MAI MULT