Un nou sistem de verificare a persoanelor mai rapid, mai sigur și eficient

1 aprilie 2024 | Actualitate
Un nou sistem de verificare a persoanelor mai rapid, mai sigur și eficient

Un nou sistem de verificare a persoanelor mai rapid, mai sigur și eficient

 

În contextul aderării României la Spațiul Schengen, a fost operaționalizat un nou sistem de verificare, cu ajutorul dispozitivelor mobile distribuite în acest scop, pe care este instalată aplicația EDAC, a transmis Jandarmeria Tulcea.

IJJ Tl verificare cu EDAC Schengen 31 mart april 24

Mai exact, începând de ieri, 31 martie 2024, jandarmii tulceni verifică identitatea cetățenilor cu ajutorul dispozitivelor mobile de tip smartphone, având instalată aplicația care conferă acces la bazele de date ce aparțin Autorităților Române cât și cele care țin de Spațiul Schengen, pentru scopuri operaționale.

Actul de identitate este scanat iar toate datele despre persoanele verificate sunt generate automat și interacțiunea cu persoana legitimată se derulează mai rapid. În același timp, datele personale beneficiază de protecție și NU pot fi stocate.

Aplicația informatică EDAC, dezvoltată la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, oferă, prin simpla scanare a documentului de identitate, toate datele necesare legitimării iar în lipsa documentului de identitate, legitimarea se poate efectua și prin introducerea manuală, de către polițist, a datelor persoanei, conform celor publicate de Poliția Română.

Pol Ro verificare cu eDAC Schengen mart april 24

Se pot astfel identifica la timp persoanele semnalate în bazele de date ca dispărute, urmărite sau în diverse situații de risc.
Odată cu intrarea în spațiul Schengen aerian și maritim, acțiunile de verificare în teren au fost intensificate.

Aplicația eDAC va fi folosită de structurile din cadrul Ministerului Afacerilor Interne pentru stabilirea identității persoanei și verificarea eventualelor mențiuni, cu privire la aceasta, informează și IPJ Tulcea.

Noua aplicație va fi folosită de pe dispozitive mobile sau tablete, de polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Tulcea, atât în activitățile curente, cât și în punctele de acces din instituție sau la ghișeele destinate publicului.

Utilizând aceste dispozitive mobile, se va realiza o scanare a documentului prezentat de persoana verificată (carte de identitate, pașaport), aplicația compară datele prezentate cu cele existente în bazele de date și afișează imediat informații în cazul în care vorbim de o persoană urmărită sau care are vreo interdicție.

Totodată, aceștia vor putea accesa în aplicație și fotografia persoanei, pentru a realiza o comparație cu persoana verificată.

În cazul în care sunt constatate anumite probleme, persoana în cauză va fi condusă la sediul unității de poliție pentru verificări suplimentare.

(surse info, foto : comunicat de presă IPJ Tulcea, fb jandarmeriatulcea, fb politiaromana.ro)

Alte Articole

Rezerve de apă oferite șoferilor de camioane din zona PTF Isaccea

Rezerve de apă oferite șoferilor de camioane din zona PTF Isaccea

12 iulie 2024

În condițiile în care, pentru zona continentașă a Dobrogei Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis un Cod Portocaliu cu val de căldură persistent, caniculă și disconfort termic accentuat, voluntarii…

CISTESTE MAI MULT
Urmează alte zile de caniculă – fii pregătit !

Urmează alte zile de caniculă – fii pregătit !

12 iulie 2024

În contextul în care canicula nu ne va părăsi așa de repede iar prognozele anunță chiar noi creșteri ale temperaturilor maxime, este important să fim pregătiți și cum chiar pentru…

CISTESTE MAI MULT