Un nou monument dedicat eroilor, în județul Tulcea

21 noiembrie 2022 | Cultura
Un nou monument dedicat eroilor, în județul Tulcea

Un nou monument dedicat eroilor, în județul Tulcea

 

Azi, în localitatea Victoria, comuna Nufăru, s-a desfășurat un ceremonial militar și religios cu prilejul dezvelirii unui monument dedicat eroilor din Primul Război Mondial și celor din Al Doilea Război Mondial, după cum a transmis Instituția Prefectului – Județul Tulcea.

Prezent la eveniment, alături de alți oficiali locali, prefectul județului, Alexandru Dan Munteanu, a felicitat această inițiativă, subliniind faptul că noi toți suntem aici, liberi pe acest pământ, datorită eroilor care au luptat pentru patrie :

Pref Tl prefect Munteanu

„Felicit această inițiativă de a edifica un astfel de monument închinat celor care au luptat pentru Patrie. Este important să reținem faptul că noi ne aflăm astăzi aici datorită celor care s-au luptat pe câmpul de bătălie”,

a declarat prefectul județului Tulcea, Alexandru Dan Munteanu.

În finalul discursului, prefectul Alexandru Dan Munteanu a dat citire tuturor numelor inscripționate pe placa de la baza monumentului, în semn de apreciere și recunoștință pentru sacrificiul bravilor noștri eroi.

Monumentul Eroilor de la Victoria a fost inaugurat în prezența autorităților județului, în frunte cu președintele Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu :

Pref Tl CJ Tl HT monument eroi Victoria

„Vreau să felicit această inițiativă înfăptuită de un primar tânăr și demn de toată lauda, care a înțeles că fără să privim în trecut, către strămoșii noștri, și fără să ne pomenim eroii, viitorul nu va fi așa cum ar trebui și cum ne dorim să fie.

Consider că acest exemplu ar trebui urmat peste tot, în toate localitățile din județul nostru, pentru că, așa cum spunea și domnul prefect înaintea mea, acești oameni, a căror memorie o onorăm astăzi, au murit pentru ca noi să trăim astăzi în libertate, alături de cei dragi nouă, într-o țară cu un trecut glorios și plin de sacrificii, dar și cu un viitor frumos, pe care îl merităm cu toții pe deplin.
Prin dezvelirea acestui monument, locuitorii satului Victoria și oficialitățile comunei demonstrează că știu să-și pună în valoare istoria și cultura locală, moștenite de la înaintașii care au contribuit la nașterea frumoasei comunități de astăzi.
Monumentul trebuie să fie un aliat al educației împotriva ignoranței, un bastion al solidarității și patriotismului local în fața inculturii și indiferenței. Monumentul este o deschidere spre recunoașterea trecutului istoric, determinându-ne să-l înțelegem și să-i omagiem pe toți cei care au trudit pentru valorile noastre naționale.
Și pentru că ați înțeles aceste lucruri, domnule primar, și astfel ați desăvârșit această mărturie istorică de mulțumire și recunoștință, meritați din plin toate felicitările mele și ale locuitorilor județului!

Dumnezeusă-i odihnească pe acești eroi și pe toți cei care și-au dat viața pe și pentru aceste meleaguri!“,

a declarat președintele Consiliului Județean, Horia Teodorescu.

Dezvelirea „Monumentului Eroilor din Primul și al Doilea Război Mondial” a avut loc odată cu manifestarea religioasă prilejuită de sărbătoarea Hramului Sfinților Mihail și Gavril.

CJ Tl Biserica Monument eroi Victoria
Cu acest prilej, în curtea Bisericii din satul Victoria, au fost prezenți și președintele ACoR Filila Tulcea, Eugen Ion, reprezentanți la vârf ai instituțiilor militarizate de la nivelul județului și, nu în ultimul rând, consilierul cultural al PS Visarion, Episcopul Tulcii, preotul Neculai Felix Lucian.

Pref Tl preot Felix consilier cultural al PS Visarion

Monumentul Eroilor de la Victoria constă într-un clopot datând din anul 1912 recent restaurat, pe soclul căruia a fost amplasată o placă memorială cu numele celor 20 de eroi căzuți în lupte în Primul, respectiv al Doilea Război Mondial, și îngropați în curtea bisericii din localitate.

(surse info și foto : comunicat de presă Prefectura Tulcea, comunicat de presă CJ Tulcea )

Alte Articole

Mâine încep proiecțiile în curtea Farului Vechi din Sulina

Mâine încep proiecțiile în curtea Farului Vechi din Sulina

18 iunie 2024

Serile de film organizate de Tulcea Film Society au avut loc, până acum, la Casa Avramide din municipiu, dar începând de mâine, 19 iunie, și până duminică, 23 iunie 2024,…

CISTESTE MAI MULT
Expoziție inedită, a unei familii de artiști tulceni, la Muzeul de Artă din municipiu

Expoziție inedită, a unei familii de artiști tulceni, la Muzeul de Artă din municipiu

11 iunie 2024

Muzeul de Artă Tulcea din cadrul Institutului de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” Tulcea ne invită la deschiderea expoziției „3 dialoguri cu natura”, ce va avea loc în această vineri, 14…

CISTESTE MAI MULT