Un alt loc I nedorit pentru România în UE

18 ianuarie 2024 | Sanatate
Un alt loc I nedorit pentru România în UE

Un alt loc I nedorit pentru România în UE

La nivel european, incidenţa şi mortalitatea prin cancer de col uterin au scăzut foarte mult dar în țara noastră continuă să înregistreze cea mai ridicată incidenţă şi mortalitate (prin cancer de col uterin) la nivel european, conform datelor Sistemului european de informații cu privire la cancer (ECIS) al Centrului Comun de Cercetare înregistrate în 2022 : o incidenţă de 32,6 /‰00 femei, de 5 ori mai mult decat în Finlanda – 6,4 /‰00 femei și o mortalitate prin cancer de col uterin în Uniunea Europeană de 16,8/‰00 femei, de 8 ori mai mult decât Finlanda – 2,2/‰00 femei, informează azi DSP Tulcea.

În fiecare an, în luna ianuarie, cu ocazia LUNII DE CONȘTIENTIZARE A CANCERULUI DE COL UTERIN se derulează o serie de activități, ce aduc în atenția publică acest tip de cancer, cu un impact negativ major asupra sănătății populației din România.

Cu toate că această afecţiune poate fi prevenită prin vaccinare şi screening şi poate fi vindecată dacă este depistată la timp și tratată corespunzător, cancerul de col uterin rămâne una dintre cele mai frecvente tipuri de cancer și cauză de deces prin cancer la femeile de pe tot globul.

Peste 95% dintre cazurile de cancer de col uterin sunt cauzate de infecţia cu virusul papiloma uman (HPV), un virus care infectează epiderma și mucoasele iar vaccinarea antiHPV conferă un grad ridicat de protecţie împotriva displaziei de col uterin, cancerului de col uterin (atât faţă de carcinomul cu celule scuamoase, cât şi faţă de adenocarcinom), dar poate oferi protecţie şi faţă de neoplasmul anal, orofaringian, vulvar, vaginal şi penian.

DSP Tl campanie cancer col uterin ian 24 3
Cu toate acestea, acoperirea vaccinală împotriva HPV este scăzută în România, în pofida eforturilor depuse de guvern prin includerea acestei vaccinări într-un program național de vaccinare în anul 2008, cu un program oferit gratuit fetelor cu vârste cuprinse între 10 și 11 ani la nivel național, program ce s-a confruntat cu o mare reticență față de vaccinare. În 2009, programul de vaccinare a fost relansat cu ajutorul unei campanii de comunicare, dar rezultatele au fost foarte modeste. Programul a fost oprit timp de aproape 10 ani și reluat în 2019, adresat fetelor 11-14 ani şi ulterior 11-18 ani, gratuit, în cabinetele medicilor de familie, pe baza unei cereri scrise prealabile din partea părinților.

În prezent, prin Ordinul MS nr. 3.120 din 12 septembrie 2023 (31) au fost extinse categoriile populaționale care beneficiază de vaccinarea anti HPV: vaccinarea gratuită a fetelor şi băieţilor cu vârsta ≥ 11 ani și < 19 ani, şi compensarea 50% în cazul femeilor cu vârsta ≥ 19 ani și ≤ 45 de ani.

Programele de screening prin testare HPV şi Babeş Papanicolaou permit detectarea leziunilor precanceroase / a cancerului de col uterin și, ulterior, reducerea incidenței şi a mortalităţii cancerului de col uterin precum şi a suferinţei şi a costurilor umane şi financiare pentru femei, familiile acestora şi societate.

DSP Tl campanie cancer col uterin ian 24 2

În concluzie, Ministerul Sănătății, prin Institutul Național de Sănătate Publică, ne transmite cât de importante sunt prevenirea prin vaccinare, diagnosticarea precoce prin screening și tratarea precoce a cancerului de col uterin.

(sursă info și foto : fb dsptulcea)

Alte Articole

Campanie de conștientizare cu privire la efectele caniculei, la Tulcea

Campanie de conștientizare cu privire la efectele caniculei, la Tulcea

23 iulie 2024

Asistenții medicali comunitari din cadrul Direcției de Asistență și Protecție Socială (DAPS) Tulcea au fost prezenți, în perioada 8 – 19 iulie 2024, în mai multe zone din municipiu (Piața…

CISTESTE MAI MULT
Puncte de PRIM AJUTOR deschise în județul Tulcea pe perioada caniculei

Puncte de PRIM AJUTOR deschise în județul Tulcea pe perioada caniculei

11 iulie 2024

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Tulcea a publicat listele cu punctele de PRIM AJUTOR din municipiul Tulcea și din celelalte localități tulcene, ce funcționează în perioadele de caniculă pentru persoanele…

CISTESTE MAI MULT