Stiri din tulcea

Tulcenii sunt invitați să facă parte dintr-o comunitate energetică

12 decembrie 2023
Tulcenii sunt invitați să facă parte dintr-o comunitate energetică

Tulcenii sunt invitați să facă parte dintr-o comunitate energetică

„Life Loop” ( Energy Communities – Local Qwnership of Power) este un program destinat creării unor comunități energetice în municipiul Tulcea, care să cuprindă producătorii și prosumatorii casnici și privați de energie din resurse regenerabile, care să se implice în piață și să devină concurențe serioase în fața ,,băieților deștepți” din energie, care să negocieze prețuri, să elimine abuzurile tot mai dese ale companiilor clasice și să își asigure independența energetică, după cum a anunțat primarul municipiului Tulcea, Ștefan Ilie.

Prima Tl Life Loop la Tl dec 23

Energia pe care o producem trebuie gestionată doar de noi !

Altfel spus, tulcenii, toți cei care produc deja energie și cei care au în plan să instaleze sisteme de producere a energiei, sunt invitați să facă parte dintr-o comunitate energetică pentru a nu mai depinde de prețurile și condițiile impuse de companiile de furnizare.

Dacă ne unim putem depune cereri de finanțare mult mai eficiente decât cele individuale, care să obțină fonduri europene mult mai mari,
scrie edilul orașului, Ștefan Ilie.

Prin intermediul unui proiect cu finanțare europeană, învățăm pașii pe care-i avem de făcut pentru a forma prima comunitate energetică la nivel local,
scrie Primăria Municipiului Tulcea.

Este vorba de un proiect finanțat de Comisia Europeană din Programul Life, obținut prin solicitările și intervențiile realizate la Bruxelles, în cadrul Comitetului European al Regiunilor.

Pentru această primă etapă, valoarea totală a proiectului pentru municipiul Tulcea este de 38.948 euro, din care finanțare nerambursabilă; 37.000,60 euro (95%), și contribuţie proprie 1.947 euro (5%).

Potrivit sursei, orașele sau regiunile unde s-au format astfel de comunități energetice înregistrează rezultate foarte bune și vor preda exemplele de bună practică în municipiul nostru, în cadrul unor întâlniri, prima având deja loc în luna noiembrie 2023.

Prim Tl Life Loop 1 a intalnire noiem 23

Din grupurile de lucru, care vor învăța efectiv pașii spre unirea în comunități energetice, fac parte persoane care au devenit prosumatori sau producători, presedinti de asociatii de proprietari, instituții de invatamant, firme de montaj panouri fotovoltatice, instituții publice și entități de profil.

Grupurile sunt deschise tuturor doritorilor, care pot trimite cereri sau solicita informații la adresele:
dan.chiriac@primariatulcea.ro;
proiecte@primariatulcea.ro;
primar@primariatulcea.ro;

„Până de curând, sistemul energetic a fost dominat de marii jucători, care controlau atât furnizarea cât și distribuția de energie. Consumatorul final nu juca nici un rol pe piața de energie, nu avea libertatea de a-și schimba furnizorul de energie, dacă dorea să aleagă o ofertă mai bună.
Din fericire, situația a început treptat să se schimbe, odată cu creșterea presiunii publice în direcția deschiderii și democratizării pieței de energie la nivel european.” ( https://cooperativadeenergie.ro/ghiduldeenergie-ce-sunt…/ )

Prim Tl d programul Life Loop dec 23 1

Dintre partenerii Municipiului Tulcea în acest proiect:
■ Energy Cities (Franța) ENC C
■ REScoop.eu (Belgia) RESC Pl
■ Green Energy Cooperative (Croatia) ZEZ
■ Orașul Zagreb (Croația) ZG
■ Energy Community of Eastern Crete (Grecia) MEC
■ E’NOSTRA COOP (Italia) E’NOSTRA
■ Center for Social Innovation LTD (Cipru) CSI
■ Gabrovo (Bulgaria) GAB
■ Villanovaforru (Italia) MoV
■ Ussaramanna (Italia) MoU
■ Tirana (Albania) MoT
■ Green Cooperative (Macedonia de Nord) ZZ
■ Energy Cooperative Elektropionir (Serbia) EP
■ Porec (Croatia) PC
■ Mostar (Bosnia și Herzegovina) MR
■ Municipiul Bistrita (România) PMB

(surse info, foto : fb primariatulcea, fb stefan.ilie.tulcea)