Tulcenii și-au comemorat azi eroii căzuţi la datorie

2 iunie 2022 | Actualitate
Tulcenii și-au comemorat azi eroii căzuţi la datorie

Tulcenii și-au comemorat azi eroii căzuţi la datorie

Pe lângă marea sărbătoare creștină, Înălțarea Domnului, ce comemorează înălțarea la cer a lui Iisus Hristos, la 40 de zile după Învierea Domnului, românii își comemorează azi și eroii căzuţi la datorie.

Cu această ocazie, un ceremonial militar si religios dedicat sărbătoririi Zilei Eroilor, s-a desfășurat și la Tulcea, de la ora 12, la Mausoleul Eroilor din municipiu, în organizarea Instituției Prefectului – Județul Tulcea și Garnizoanei Tulcea, cu participarea reprezentanţilor autorităţilor locale.

Pref. Primarie. 2.06 Ziua Eroilor 22

Alexandru Dan Munteanu – Prefectul județului Tulcea:

Prefect 2.06 Ziua Eroilor

„HRISTOS S-A ÎNĂLȚAT!
Această zi în care celebrăm, deopotrivă, Ziua Eroilor și Înălțarea Domnului, are o semnificație importantă pentru poporul român. Cu acest prilej aducem un omagiu martirilor neamului românesc, care s-au jertfit pentru unitatea și libertatea noastră. Felicit și apreciez faptul că, zeci de elevi au venit să depună o floare.
Respect și memorie eternă eroilor!
Dumnezeu să-i odihnească în pace!”

Prefect 2.06 Ziua Eroilor elevi

Ștefan Ilie – Primarul municipiului Tulcea :

Primaria primar Ziua Eroi 22

”Hristos s-a Înălțat!
Eroismul, jertfa supremă, dăruirea față de valorile cele mai importante ale vieții, țara, copiii, familia, credința, sunt calități atât de nobile, încât Ziua Eroilor ar trebui să fie în fiecare zi.
Despre Eroi s-au scris tratate, cărți, poeme, din cele mai vechi timpuri. Eroii sunt cei care ne oferă nouă, prezentului și mai ales viitorimii, acele artere principale de conduită, care au și rolul de a ne unifica în țeluri supreme și care ne dau particularitățile națiunii față de celelalte de pe mapamond.
Astăzi, mai mult ca oricând, noi românii, noi tulcenii, privim din imediata apropiere numeroase acte de eroism. Conflictul din Ucraina ne arată cât de fragili putem fi, cât de important este eroismul și ce oroare este războiul.
Pentru un război nu trebuie date explicații, nu trebuie găsite argumente pro și contra, nu trebuie să căutăm vinovați mai mari și vinovați mai mici. Războiul este oroare. Când copiii, tinerii, bătrânii, familiile, când civilii își pierd viața, războiul în sine este cea mai nocivă formă de relaționare interumană.
Moartea în război nu caută vinovații, ea cuprinde întreaga societate implicată, iar noi vedem de aici numeroase tragedii, care ne machează, care ne afectează și care trebuie să ne convingă că prin orice mijloc trebuie să ne apărăm, să fim apărați și să ne construim o societate în care viața să aibă prioritate în toate aspectele ei.

Primaria primar bunicute Ziua Eroi 22
Bunicii noștri, trecuți prin ororile războaielor, se rugau ca noi să trăim în pace, iar dacă noi am uitat că aceasta este principala condiție de a ne crește copiii și de a ne dezvolta armonios, acum, în vecinătatea războiului din Ucraina, trebuie să ne reîntoarcem către valorile fundamentale atât de mult apărate și susținute de înaintașii noștri.
Războiul poate intra în cotidianul nostru, însă el nu intră pașnic, ci îl umple cu tragedii care ne marchează timp foarte îndelungat.
Să aparăm Pacea, să punem Jertfa Eroilor la fundamentul temeliei noastre ca națiune și să oferim copiilor noștri siguranța trăirii în pace.
CINSTE EROILOR NEAMULUI!”

Mihai Huleni – vicepreședintele Consiliului Județean Tulcea :

CJ TL 2 iunie Z eroi M huleni

„Hristos s-a înălțat!

Sărbătorim astăzi Ziua Eroilor, un moment de cinstire a înaintaşilor noştri care, prin acte de vitejie și de multe ori cu prețul vieții, au apărat hotarele țării.
Înaintașii noștri s-au jertfit, și-au dat viața pe câmpurile de luptă pentru ca, noi, neamul românesc, să fim de-a pururea pe acest pământ. Acolo sus, pe Osuarul Eroilor, scrie: „Ei nu sunt morți, trăiesc în noi!“. Eu spun că trăiesc și prin noi dar vor trăi veșnic și prin copiii noștri, prin moștenirea pe care noi o vom lăsa mai departe. Nu sunt suficiente cuvinte pentru a scoate în evidență nivelul sacrificiului făcut de acești eroi ai neamului românesc.

Spun doar atât:
Dumnezeu să-i odihnească în pace și de acolo, de sus, să vegheze asupra noastră iar noi să-i cinstim veșnic. Doamne ajută!“

Alaturi de vicepreședintele Consiliului Județean Tulcea, la eveniment a participat și administratorul public al județului, Dumitru Mergeani, precum și comandantul Garnizoanei Tulcea, comandor Antoanel Marian Vătămanu.

Pref 2.06 Ziua Eroi 22
Ceremonialul s-a încheiat cu defilarea gărzii de onoare.

În toate lăcaşele de cult s-au tras clopotele iar în instituţiile publice şi unităţile de învăţământ s-a păstrat un moment de reculegere în semn de omagiu pentru eroii patriei, relatează Agerpres.

La manifestările comemorative ce au avut loc în toată țara, în garnizoane, la mausolee, cimitire şi monumente dedicate eroilor români, au participat și reprezentanţi ai unităţilor şcolare, cultelor religioase, asociaţiilor de veterani şi ai organizaţiilor neguvernamentale.

În cadrul evenimentelor sunt rostite simbolic nume ale eroilor poporului român căzuţi la datorie în războaiele purtate de Armata României sau în misiuni executate în teatrele de operaţii.

Astăzi este un bun prilej de a cinsti memoria celor care s-au jertfit pentru apărarea pământului strămoșesc, scrie pe pagina oficială a Bibliotecii Județene „Panait Cerna” Tulcea.

În urmă cu aproximativ 100 de ani, s-a stabilit ca Ziua Eroilor să fie sărbătorită odată cu Înălțarea Domnului.
În perioada comunistă s-a adoptat o nouă dată, respectiv 9 mai, dar din anul 1989 s-a revenit la data inițială.

(surse info / foto : Prefectura Tulcea, fb stefan.ilie.tulcea, fb ConsiliulJudeteanTulcea, fb bibliotecatulcea, agerpres.ro)

Alte Articole

Vizită de lucru a ministrului Mediului în județul Tulcea

Vizită de lucru a ministrului Mediului în județul Tulcea

20 iunie 2024

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, se află în județul nostru încă de ieri, când a participat la marcarea Zilei Silvicultorului 2024 , iar pentru azi au fost programate…

CISTESTE MAI MULT
6,1 milioane de lei pentru realizarea PUG-urilor de către 8 primării tulcene

6,1 milioane de lei pentru realizarea PUG-urilor de către 8 primării tulcene

20 iunie 2024

În urma semnării, azi, 20 iunie 2024, a protocoalelor cu opt primării tulcene, șapte comune și municipiul Tulcea vor avea la dispoziție o alocație totală de la bugetul de stat…

CISTESTE MAI MULT